Biasanya bila beli mi kuning atau kuetiau kita akan terus masak semuanya. Sebab kalau guna separuh dan simpan baki dalam peti sejuk, mi akan kering dan patah-patah bila di masak. Sudahnya hasil mi atau kuetiau goreng jadi tak cantik.

Kalau letak di luar pula takut berkulat. Jadi masalah pulak nak masak dalam kuantiti sedikit.

Sebenarnya untuk menyimpan kedua jenis mi ini dalam peti ais ada caranya. Barulah mi kuning dan kuetiau tak kering dan patah bila dimasak. Caranya boleh ikut perkongsian daripada Reen.

Cara simpan mi kuning dan kuetiau dalam peti ais

Selepas beli, jika terus disimpan dalam peti sejuk mi atai kuetiau akan patah-patah semasa nak basuh kan. Susah nak dileraikan.

Saya share cara simpan mi kuning dan kuew teow supaya tahan lebih lama dan cantik bila nak masak.

IKLAN

1. Keluarkan mi atau kuetiau dari bungkusan, jangan basuh. Leraikan dan letak dalam bekas yang kering dan bertutup.

2. Letak minyak masak, sebatikan minyak dengan mi atau kuetiau dalam bekas tersebut.

IKLAN

Cara Betul Simpan Mi Kuning & Kuetiau Dalam Peti Ais Supaya Tak Kering Dan Patah Patah

3. Simpan bekas berisi mi dan kuetiau dalam peti sejuk.

IKLAN

Sebelum masak mi, basuh terlebih dahulu untuk buang minyak. Mi dan kuetiau tidak akan keras dan patas bila dimasak jika disimpan cara ini.

Selamat mencuba

Sumber: Reen

 

Selain itu:  Cara 'Trade In' Barang Emas Untuk Elak Riba
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI