Cara Buat Kerutuk Ayam Dengan Kuah Pekat, Sedapnya…Kerutuk antara hidangan dari Pantai Timur khususnya Terengganu dan Kelantan. Kerutuk ayam atau daging ini macam gulai tapi bukan, macam rendang tapi rasanya lain.
Yang pasti hidangan kerutuk ini memang sedap dimakan dengan nasi putih dan nasi berperisa bersama acar dan sambal belacan. Tapi tak semua mahir membuat kerutuk ini sebab itu ia jarang dijual terutama di luar pantai timur.
Bagi yang nak cuba merasai keenakan kerutuk ini, boleh gunakan resipi perkongsian Muliadi Ramli. Yang ini resipi kerutuk ayam.
Bahan kisar halus
Bawang besar- 2 biji
Bawang merah kecil- 8 biji
Bawang putih- 3 ulas
Halia- 1 inci
Lengkuas- 2 inci
Kunyit besar- ibu jari
Ads
Rempah kerutuk
Rempah kerutuk- 6sb
Rempah masak cap bunga rose- 1sb
(Dicampurkan air dan gaul sekali)
Bahan tumis
Rempah 4 sekawan
Minyak masak untuk menumis
Bawang besar 1 biji & bawang merah 2 biji dimayang
Cili boh- 5 sudu besar
Bahan lain
Santan- 1 kotak kecil
Kerisik- 4 sb
Gula Melaka- 1/2 keping
Garam secukup rasa
Air Asam jawa
Lada besar merah dan hijau 4 biji (dibelah 2)
Bawang holland 1 biji (dibelah 6)
Ads
Cara membuat
1. Tumis rempah empat sekawan hingga naik bau. Masukkan cili boh tumis hingga pecah minyak
2. Masukkan bawang yang dimayang dan bahan kisar halus. Tumis hingga naik bau dan masak cili serta pecah minyaknya.
3. Selepas itu masukkan rempah cap bunga rose, tumis hingga sebati dan pecah minyak.
Ads
4. Seterusnya masukkan 1 cawan air, tumis lagi hingga mendidih. Kemudian masukkan santan pekat, kacau sebati.
5. Masukkan gula melaka, dan air asam jawa. Masak hingga kuah pekat barulah masukkan ayam. Gaul rata, masukkan kerisik, garam secukup rasa.
6. Renehkan dengan api kecil dalam 20 minit hingga kuah pekat. Masukkan lada besar dan bawang holland, kacau. Siap.
Ada banyak hidangan yang menggunakan cekur atau kencur. Dari masak lemak, kerabu, tumis malah daun cekur ini juga enak bila dijadikan ulam. Bukan saja sedap tapi punya khasiat kesihatan tersendiri.
Ia juga tanaman yang sangat mudah untuk ditanam dan membiak. Cekur ini boleh saja di tanam dalam pasu atau atas batas. Memang berbaloi tanam kerana bukan saja daun, ubinya pun boleh dimakan.
Jika nak cuba tanam panduan berikut boleh digunakan.
– Untuk penanaman cekur boleh gunakan benih atau ubinya dari pokok cekur yang sedia ada. Atau boleh beli ubi atau rhizom dari pasar tani atau pasar biasa. Pastikan benih masih elok dan belum kering serta mempunyai tunas yang baik.
– Sediakan pasu atau dalam bekas khas isikan dengan tanah campuran (3:2:1 – Tanah, pasir dan baja organan). Pastikan pasu mempunyai lubang air keluar.
– Masukkan benih 2-3 cm dalam tanah dan buat penyiraman. Tunas baru akan keluar daripada ubi yang ditanam ini. Jika tanam dari pokok cekur sedia ada, boleh tanam sekali dengan pokoknya.
– Bagi pembajaan pokok cekur boleh gunakan baja organik (tahi ayam proses) sama ada tanaman di dalam pasu atau pun dalam kebun.
– Daun cekur boleh dikutip seawal 3-4 bulan lepas tanam, bagaimana pun umbisi cekur akan matang selepas 10-12 bulan.
Berbahagialah mereka yang ada dusun durian pada waktu musim raja buah ini. Nak makan senang, boleh jual lagi.
Tapi ada juga yang menanam pokok durian tapi tak menjadi. Jadi macam mana nak buat supaya musim akan datang buahnya jadi lebat.
Anda mungkin boleh ikut petua yang dipraktikkan oleh petani Thailand yang dikongsi oleh Sifudurian. Petua ini bukan saja untuk lebatkan buah dari pokok durian tapi juga pokok buah-buahan lain.
Petua lebatkan pokok buah termasuk durian
Hari ini saya dapat satu petua bagaimana nak LEBATKAN tanaman seperti durian, limau, nangka, mangga dan lain-lain daripada seorang petani Thailand.
Bahan-bahan yang diperlukan adalah:
2 kilo telur ayam
2 kilo Gula Perang
1 biji ragi tapai
1 botol minuman Yakult
2 kotak susu segar
2 biji air kelapa muda
Cara membuatnya:
1. Kisar kulit telur sekali dengan isinya sampai halus mengunakan pengisar kering. Adun semua bahan ini bersama di dalam 1 besen.
2. Peram selama 15 hari dan perlu digaul sekurang-kurangnya 2 hari sekali. Selepas 15 hari, saringkan kisaran tadi untuk mengambil pati air perapan
3. Asingkan daun daun yang terlalu tua pada pokok yang akan disembur. Gunakan sukatan 10ml pati bersama 20 Liter air dan sembur pada permukaan daun sekali dalam seminggu, kalau mahu kesan lebih power boleh sembur dua kali dalam seminggu.
Kepala katil macam ini memang akan buat bilik nampak mewah dan cantik. Cuma kalau beli harganya boleh tahan juga.
Boleh saja nak jimat tapi kena rajin buat sendiri seperti yang dilakukan oleh Saniy Wa’ie Yatimi.
Menariknya dia menggunakan tilam terpakai untuk buat tufted headboard ini. Kalau nak cuba boleh gunakan DIY ringkas yang beliau kongsi untuk jadikan panduan.
1.Buat frame daripada kayu, saiz ikut cita rasa. Boleh buat untuk katil bujang juga. Boleh juga letak alas dulu.
2.Tampal/ letak span, saya guna tilam terpakai yang dipotong. Boleh juga beli span di Shopee atau Lazada namanya upholstery sponge, ambil yang 2 inci.
3.Buat lubang guna guna hole saw (gambah bawah). Tip waktu potong guna reverse rotation supaya lebih mudah. Saiz yang saya guna 50mm. Lagi kecil pun boleh atau guna gunting sahaja kalau nak jimat.
4.Kemudian alas span dengan batting fiber boleh beli di Shopee. Saya guna tebal 1 inci. Buat lubang, boleh guna gunting saja.
5. Kemudian letak kain, saya beli kain langsir ini (beli di Eco)
6.Kemaskan untuk jahit diamond. Boleh ikut kreativiti atau boleh ikut langkah dalam video ini.
6.Ini bahagian belakang kepala katil. Boleh kemaskan bahagian tepi dengan stapler bila dah siap jahit diamond.
Bahagian depan kepala katil yang dah siap. Boleh pasang pada dinding macam stail hotel atau letak pada kepala katil lama.
Cara wangikan rumah tanpa beli pewangi mahal, guna penyegar mahal. Kalau suka kediaman sentiasa berbau harum semula jadi dan segar cara ini boleh sangat...