Nak makan sedap tapi cepat siap boleh buat nasi ayam Thai ini. Memang jimat masa sesuai untuk korang yang ada banyak kerja nak buat.
Jimat masa sebab nasi dan ayam dimasak sekali. Nak buatnya pun mudah.
Boleh ikut perkongsian dari Khas Fena.
Jimat masa sebab nasi dan ayam masak sekali!
Kalau korang rasa nak masak benda yang menjimatkan masa, Nasi Ayam Thai
ini memang sesuai sangat. Sebab ayam tu campak sekali beras, masak, siap!
Kalau nak tahu cara masak, boleh tengok resipi ada di setiap gambar ok.
Resipi ini sesuai untuk dua orang makan. Selamat mencuba!
1. Bahan untuk nasi & ayam
Ayam 4 ketul 2 inci halia dihiris Sebiji bawang besar dihiris 1 kiub ayam Akar ketumbar
2. Masukkan air dalam periuk, masukkan empat ketul ayam dan bahan bahan yang dah disiapkan tadi. Letak garam sikit. Didihkan sekejap. Tak perlu lama lama sebab nanti kita nak masuk ayam dalam rice cooker pulak kan.
3. Sambil ayam mendidih tu, basuh 2 cawan beras dan toskan air.
4. Masukkan 3 cawan air rebusan ayam ke dalam periuk yang berisi beras tadi. Susun ayam atas beras dan masak nasi macam biasa. Simpan sikit air rebusan ayam untuk sup & sos.
Ads
5. Ini nasi yang dah siap dimasak.
6. Kita sediakan sos pulak.
Bahan-bahan: 4 ulas bawang putih ditumbuk lumat 3 biji cili padi ditumbuk lumat (tiada dalam gambar) 3 biji cili padi dihiris halus Daun ketumbar dihiris halus
7. Masukkan 2 sudu makan sos cili Thai, saya guna brand Life. Kemudian masukkan 1 sudu teh kicap manis. Memang pakai sikit sebab kalau letak banyak nanti sos nampak gelap sangat & tak cantik.
Ads
8. Masukkan 2 biji jus limau kasturi. Letak garam sikit sesedap rasa. Gula tak perlu sebab sos thai tu sendiri dah manis.
Sos ini cair & kena ada rasa pedas masam manis masin yang seimbang okeh. Tapi lebihkan rasa pedas tu baru best.
9. Hias dengan sesame seed. Yang ni nak cantik je tak letak pun takpe. Okay siap sos.
10. Cara buat sup
Ads
Kita adjust air rebusan tadi untuk buat sup. Masukkan 1 sudu teh serbuk blackpepper.
Letak garam sikit. Biarkan mendidih sekejap. Lepas tu tabur daun sup masa nak
hidang. Done!
Ayam Kam Heong antara hidangan yang selalu kita pesan bila makan di restoren Cina Muslim. Rasanya manis, pedas-pedas manja, semua boleh makan termasuk kanak-kanak dan ia lagi sedap dari masak kicap biasa.
Jika selama ini hanya makan di restoren, apa kata kita cuba buat sendiri. Sebab cara memasaknya mudah sangat dan semua bahan yang digunakan sememangnya ada di dapur. Kalau nak cuba boleh ikut perkongsian Dani Shoppe’s.
Ayam Kam Heong, mudah sangat cara masaknya…
Bahan A
1/2 ekor ayam -buang tulang potong kecil peha & isi dada, cuci bersih & toskan
– Perap ayam dengan sedikit garam & serbuk kunyit.
– Panaskan kuali dengan minyak secukupnya.
– Goreng ayam separuh masak. Ketepikan
Bahan B
6 ulas bawang merah kecil atau 1 biji bawang merah besar -hiris halus
5 ulas bawang putih – ketuk & cincang kasar
1 sudu besar serbuk kari
Cili padi secukupnya
Sedikit halia – lumatkan
Daun kari
Sos tiram
Kicap manis
Sedikit gula dan gula
Ramai yang tanam pokok jambu madu di rumah memandangkan pokok ini sedang senang tumbuh dalam pasu dan mudah dijaga.
Tapi ramai juga yang ada masalah bila pokok dah besar, tak nampak pun tanda-tanda untuk berbunga dan berbuah.
Jika pokok jambu madu yang ditanam menghadapi masalah begini boleh gunakan cara yang dikongsi oleh Mark Are Leaf ini.
Cara buat pokok jambu madu tanam dalam pasu berbunga
1. Buang dahan atau ranting-ranting halus yang ada pada pokok kerana ia tiada fungsi, hanya habiskan baja.
2. Beri baja buah selama 2 bulan seminggu sekali.
3. Bila pokok sudah betul-betul subur, seeloknya buat prunning/cantas pucuk muda tinggalkan yang tua sahaja.
4. Buang daun separuh kerana pokok perlukan pengudaraan supaya pokok dapat cahaya dan pengudaraan yang secukupnya. Kalau daun banyak sangat, pokok akan subur daun saja.
5. Bila dah lakukan semua ini, pokok akan mengeluarkan bunga.
6. Bila bunga sudah keluar jangan letak baja lagi sampailah bunga tadi dah bertukar jadi putik dan luruh bulu-bulunya.
7. Selepas luruh bulu pada bunga, barulah letak baja buah secukupnya sampai dia matang dan balut buah untuk elakkan dari berulat nanti masak.
8. Dalam tempoh buah matang lagi elok kalau ada baja foliar untuk buat semburan supaya buah lagi elok, saiz maksimum dan masak yang betul-betul ranum elok.
Ini cara yang saya lakukan, setiap orang ada cara masing-masing. Kalau nak lagi jimat boleh buat tut setiap dahan, kemudian barulah dipotong. Cara itu boleh biakkan lagi pokok.
Tanam pokok anggur sekitar rumah dengan hasil yang bergayutan memang buat kita teruja. Ya, jangan ingat anggur boleh ditanam di kawasan iklim sejuk saja.Di rumah...