Hampir setiap bulan menyimpan di Tabung Haji sebaiknya kita periksa penyata kewangan. Tambahan pulak sekarang banyak kes duit hilang termasuklah yang membabitkan Tabung Haji.
Sebenarnya kita tak perlu pun susah-susah beratur di kaunter untuk periksa penyata ini. Boleh guna saja aplikasi THiJari yang sudah sedia ada sejak tahun 2020.
Langkah check penyata kewangan Tabung Haji tak perlu ke kaunter
Semenjak kes duit hilang di bank, ramai risau hilang duit simpanan di Tabung Haji. Malah ada yang minta diadakan semula buku simpanan Tabung haji.
Sebenarnya kita boleh periksa sendiri maklumat wang keluar masuk dan cetak penyata kewangan simpanan Tabung Haji kita melalui THiJARI. Cari “Ringkasan Akaun”. Caranya:
1. Install Apps THiJARI. Log in dan masukkan password.
2. Laman utama ada “Selamat datang”
3. Tekan menu di sebelah kiri atas.
4. Tekan Ringkasan Akaun.
5. Tekan nama yang mahu dicetak penyata.
6. Kemudian ada pilihan “Sejarah Transaksi” di sebelah kiri, dan “Penyata Akaun” di sebelah kanan. TEKAN “Penyata Akaun”.
7. Pilih nak muat turun PDF dan cetak mengikut bulan. Selesai!
Benda mudah boleh cetak sendiri kenapa perlu pergi Tabung Haji?
Sumber: Azila Mohd Kasim
Lebihan Nasi Impit Jangan Biar Sampai Basi, Boleh Buat Lontong Goreng. ‘Confirm’ Licin
Hidangan nasi impit memang wajib ada waktu raya, kadang-kadang sampai nasi impit terlebih dan tak tahu nak buat apa.
Lebihan nasi impit ini jangan pula dibiar hingga basi, rugi. Supaya tak membazir kita oleh buat nasi impit goreng atau dipanggil lontong goreng oleh orang Johor. Confirm cepat saja licin.
Cara buat nasi impit goreng dikongsi oleh Nurul Ateekah.
Nasi impit lebih jangan buang, kita goreng pula
Bahan-bahan:
Nasi impit- 900 gram(dipotong dadu besar)
Udang sedarhana – 200- 300gram
Isi dada ayam – (direbus & dicarik )
Sos cili – 2 sudu besar
Sos tomato – 2 sudu besar
Sos Ikan 2 sudu besar
Kicap manis 3-4 sudu besar
Sedikit kucai dan kubis (jika mahu)
Telur – 4 biji
Gula 1-2 sudu besar
Garam dan serbuk perasa (jika perlu )
Daun sup, cili merah dan daun bawang untuk hiasan
Bahan kisar :
Cili kering – 10-15 batang
Bawang besar – ½-1 biji
Bawang Putih – 5 ulas
Udang kering 2-3 sudu besar
Cara membuat:
1. Panaskan minyak secukupnya, masukkan bahan yg telah dikisar tadi dan masak sehingga pecah minyak .
2. Masukkan udang dan masakkan ia seketika .
3. Kemudian, masukkan sos cili, sos tomato, sos ikan, kicap, gula, garam dan serbuk perasa (jika perlu) dan gaulkan .
4. Masukkan lontong, kucai, kubis, isi ayam dan telur . Gaulkan kesemuanya sehingga sebati.
5. Kemudian taburkan cili merah ,daun bawang dan daun sup .
6. Angkat dan siap untuk dihidang .
Selamat mencuba!
Sumber: Nurul Ateekah.
Buat Sendiri Bihun Sup Utara, 2 Bahan Ini Mesti Ada. Rasa Sup Memang Mantap Sedap!
Makan bihun sup dengan sambal kicap dah biasa, sekali sekala kita layan pulak bihun sup utara. Orang pantai timur atau selatan pun boleh buat, takde hal.
Bihun sup utara ini, wajibnya bihun mesti kuning dan cabai atau sambalnya mesti merah. Rasa supnya memang tip top sedap bila tambah tulang dan lemak, confirm berpeluh sambil hirup kuah. Kalau teringin nak buat boleh buat resipi yang dikongsi oleh Zaini Talib.
Bihun sup utara (sup tulang)
Cara buat bihun kuning
1 paket bihun
1 sudu makan atau kurang serbuk kunyit
1.Rebus bihun dalam air yang mendidih yang ditambah serbuk kunyit tadi.
2. Dah lembut bihun terus bilas dengan air paip kemudian ditapis atau tos.
Bahan-bahan sup
1 kilo tulang – dicampur sedikit daging pejal atau urat atau lemak lagi sedap supnya
2 batang serai – ketuk
2-3 inci halia – diketuk
4 ulas bawang putih- ditumbuk
4 ulas bawang merah kecil- ditumbuk
1 batang kulit kayu manis
1/2 sudu kecil bunga cengkih – ditumbuk kasar
1/2 sudu kecil lada hitam – ditumbuk kasar
3 bunga lawang
4 biji buah pelaga
Sedikit batang daun sup
Cara membuat
1. Masuk air secukupnya – menutupi daging, kalau nak lebih banyak air lebihkan bahan sup di atas.
2. Masukkan semua bahan bahan dalam periuk. Rebus sehingga empuk kemudian masukkan garam atau perasa jika suka.
3. Selepas sup masak boleh masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah digoreng ke dalam sup (jika mahu).
Bahan untuk cabai merah
Cili kering – siap kisar atau cili boh
Sedikit bawang putih dan bawang merah kecil- ditumbuk
Asam keping atau air asam jawa atau cuka
Garam
Gula
Cara membuat
- Tumis bawang kemudian masukkan cili, masak sampai pecah minyak.
2. Masukkan asam keping atau air asam jawa atau cuka, garam dan gula.
3. Boleh juga masukkan sedikit sos cili jika tak nak masukkan gula.
Bahan sampingan untuk dimakan bersama bihun sup
Daun bawang
Daun sup
Lobak masin
Bawang goreng
Tauhu digoreng
Bihun sup utara cabainya mesti merah, bihunnya mesti kuning. Dua perkara ini wajib ada.
Siap bihun sup utara, sedia untuk dimakan
Selamat mencuba!
Sumber: Zaini Talib
Doktor Kongsi 6 Tip Elak Mulut Berbau Di Bulan Puasa, Antaranya Jangan Minum Kopi Waktu Sahur
Masalah mulut berbau ini juga kerap berlaku ketika bulan puasa. Kita mungkin tak perasan tapi mereka yang ada di sekeliling dan selalu berbual dengan kita memang akan menghidu jika mulut kita berbau busuk.
Jika ada yang sudah menegur mulut anda berbau atau anda perasan ada rakan yang seakan cuba menutup hidung ketika berbicara dengannya maka eloklah mencari cara untuk mengelakkan masalah mulut berbau ini.
Anda boleh praktik tip yang dikongsi oleh Kamarul Ariffin Nor Sadan ini.
1. Minum air secukupnya
Antara salah satu sebab mulut berbau adalah kerana kekeringan pada mukosa dalam mulut akibat kekurangan air semasa berpuasa. Maka semasa sahur hendaklah minum air kosong secukupnya, agar badan sentiasa terhidrat dan mulut tidak kering.
2. Elakkan minum kopi atau teh di waktu sahur
Kopi dan teh adalah sejenis diuretik, iaitu bahan yang menggalakkan penghasilan air kencing. Jika kita minum teh dan kopi, makan kita akan hilang banyak air melalui air kencing. Ia boleh menyebabkan dehidrasi, dan secara tidak langsung menyumbang kepada mulut berbau.
3. Kurangkan bercakap
Kurangkan makan bawang dan membawang. Bawang putih dan merah adalah antara makanan yang boleh buat nafas berbau. Manakala, terlalu banyak bercakap(membawang) pula boleh menyebabkan kelembapan mulut mudah tersejat, lalu menyebabkan mulut menjadi kering dan berbau.
4. Makan karbohidrat secukupnya
Ada sesetengah orang cuba untuk mengurangkan berat badan secara intensif semasa bulan Ramadan. Mereka berpuasa dan tidak mengambil karbohidrat dan gula, dan ini memaksa tubuh mendapatkan tenaga secara ketosis. Keadaan ini menghasilkan ketones yang menyebabkan nafas berbau. Jadi, makanlah juga karbohidrat sikit ya!.
5. Gosok gigi dan bersihkan lidah
Antara penyumbang mulut berbau adalah kehadiran bakteria dalam mulut. Oleh itu, jangan lupa gosok gigi sebelum tidur dan selepas sahur. Gunakan juga floss untuk bersihkan sisa makanan di celahan gigi dan bersihkan lidah dengan memberusnya. Boleh juga guna larutan pembersih mulut.
6. Pastikan tiada masalah mulut dan hidung
Jika semua cara di atas telah diikhtiar tetapi mulut masih berbau, anda hendaklah berjumpa dengan doktor. Masalah pada hidung, sinus, gigi, gusi atau tonsil juga boleh menyebabkan mulut berbau. Biar doktor periksa ya!
Sumber: Kamarul Ariffin Nor Sadan
Cara nak uji nafas berbau
Kalau nak tahu dengan lebih cepat bau mulut anda, ada cara lain iaitu uji dengan menghidunya.
- Caranya adalah dengan menjilat belakang tapak tangan anda, biarkannya kering seketika, kemudian hidu bau di tempat tadi.
- Anda juga boleh cungkil atau flos diantara gigi ke bahagian belakang mulut dan hidu bau flos itu.
- Atau anda juga boleh mengikis dengan lembut lidah anda dengan menggunakan pengikis lidah, kemudian hidu baunya.