Banyak masakan dan minuman yang perlu menggunakan susu cair. Tapi selalu terjadi guna sikit saja selebihnya kita simpan dalam peti sejuk. Tapi tak sampai 3 hari dah masam tak boleh guna.
Sayang betul.
Selepas ini kalau ada lebihan susu cair boleh guna kaedah ini ya. Jika dipraktikan susu cair boleh bertahan sehingga 3 bulan. Baru tak membazir kan?
Berikut merupakan 5 cara yang boleh kita lakukan untuk menyimpan susu cair yang telah dibuka:
1. Tukar bekas kedap udara
Susu cair yang sudah dibuka jika tidak habis diguna, tukarkan ke dalam bekas kedap udara sebelum disimpan di dalam peti sejuk.
IKLAN
Jika mahu digunakan dalam masa terdekat, simpan di bahagian chiller. Jika sebaliknya, simpan di bahagian sejuk beku.
2. Pastikan guna suhu betul
Pasti ramai sudah mengetahui cara ini. Pastikan peti sejuk berada pada suhu 4 darjah celcius atau lebih sejuk.
IKLAN
3. Cara simpan dalam peti sejuk ruang pembeku
Jika anda menyimpan susu cair di bahagian sejuk beku, susu cair boleh bertahan lebih lama.
IKLAN
Bila mahu diguna kembali, biarkan pada suhu bilik sehingga mencair.
4. Cara simpan susu cair – Letakkan di bahagian belakang
Sebolehnya simpan di bahagian belakang peti sejuk kerana bahagian tersebut adalah yang paling sejuk dan jauh dari makanan yang tak dimasak.
Ramai yang amalkan minum air lemon kerana manfaat kesihatan dari buah ini. Kalau ini menjadi rutin anda setiap hari lagi elok kalau kita cuba tanam sendiri di rumah.
Boleh tanam dalam pasu saja. Kaedah nak tanam pun senang. Yang kita tahu guna keratan batang tapi kalau nak biakkan benih lemon lagi cepat dan banyak boleh guna kaedah semai guna daun.
1. Ambil daun beserta tangkainya dari pokok limau atau lemon yg dah matang, jangan ambil yang masih muda sebab ia cepat layu dan peratus hidup dan berakar adalah rendah. Pilih daun yang sihat dan tidak berpenyakit.
2. Media semaian adalah tanah kompos atau tanah hitam yang subur. Rendam tangkai daun limau tersebut selama 1 jam dengan menggunakan hormon penggalak akar.
3. Tanam tangkai dan daun sehingga separuh ke dalam media tanaman. Siram mengikut keperluan. Jangan terlalu lembap dan kering. Sungkup dengan plastik lutsinar atau tembus cahaya tanpa lubang. Akar akan tumbuh sekitar 4-6 minggu.
4. Apabila akar kelihatan, bolehlah pindahkan ke polybag atau pasu besar. Tunas baru akan keluar di celah-celah batang daun tadi.
Kaedah hasilkan benih melalui daun ini juga boleh dilakukan untuk limau kasturi, limau bali, limau purut.
Kalau bulan puasa kuih tepung pelita ini memang dicari-cari. Rasanya yang manis dan berlemak buat ia jadi kegemaran ramai termasuklah kanak-kanak.
Kuih ini selalu kita beli kerana sangka proses pembuatannya remeh tapi bila melihat perkongsian daripada Puan Sally Ahmad rupanya mudah saja. Tak perlu kukus, nak letak dalam cawan pun boleh!
Jadi puasa tahun ni kita buat sendiri, bazar Ramadan kan takde. Berikut adalah cara menghasilkan kuih tepung pelita resepi Puan Sally Ahmad.
1.Potong 4 kerat daun pandan
2. Bahan-bahan bahagian bawah
3. Campur semua bahan dalam kuali. Masak dan kacau sampai pekat.
4. Ambil gula dan kisar. Kemudian letak gula halus satu sudu teh dalam bekas.
5. Tuang warna hijau hijau yang siap dimasak tadi
6. Bahan untuk bahagian atas
7. Masukkan dalam kuali semua bahan dan kacau sampai pekat
8. Tuang ke atas bahan hijau
9. Dah siap tepung pelita buat sendiri
Tanpa perlu kukus, adunan ini boleh hasilkan 26 biji tepung pelita dalam bekas plastik kecil. Nak berniaga pun boleh.
10. Cara buat bekas tepung pelita dari daun pandan
Kot ada yg teringin nk cara nenek moyang kita dulu.. Acuab Daun Padan
Kita memang biasa buat sambal belacan di rumah tapi bila makan di kedai Siam atau restoren Thai rasa sambalnya lebih sedap. Cukup rasa pedas, masam dan manisnya.
Cuma bila kita buat di rumah rasanya tak sama. Bagi yang suka sangat dengan sambal di kedai Siam boleh cuba buat sendiri di rumah ikut resipi dikongsi oleh Afy Al Habibi.
Cara buat sambal belacan kedai Siam
Sediakan bahan-bahan di bawah:
Segenggam cili padi merah + hijau
1/2 biji bawang merah (saiz besar)
1/4 keping kecil nisse / gula melaka
1 labu bawang putih jeruk
2 inci belacan
Masukkan kesemua bahan tadi ke dalam pengisar. Tambahkan :
2 sudu besar cuka
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu besar gula
Secubit dua ajino
Sedikit air masak ( jangan letak banyak. Nanti cair sangat) TIP: Kuantiti garam gula mungkin perlu ditambah atau dikurangkan mengikut bahan atau cita rasa sendiri.
3. Kisar semua bahan hingga lumat. Hidangkan. Perah sehiris dua asam limau nipis.
Siap!
INFO: Rahsianya nak hasilkan rasa serupa seperti sambal belacan kedai Siam, bawang dan belacan, tak bakar macam sebelum ini.
Bagi yang sedang merancang membeli kediaman info yang dikongsi oleh Fahimah Mahayudin berkenaan saiz rumah elok dijadikan panduan. Ia bagi memastikan kita tidak tersilap memilih kediaman. Boleh jadi bila melihat saiz beratus-ratus kaki persegi dalam risalah atau mendengar penerangan pemaju kita sangka ia luas rupanya sangatlah kecil.