Harga sayur makin naik jadi eloklah kalau kita belajar tanam sayur sendiri di rumah. Takde ruang atau laman pun tak mengapa, boleh tanam cara tak jejak tanah seperti  dikongsi oleh Yuziyana Yusop.

Kalau duduk di kediaman bertingkat pun tiada masalah untuk bercucuk tanam cara ini. Boleh mulakan dengan tanam kangkung. Kaedah ini menggunakan mangkuk tapis plastik dan baldi. Langsung tak menggunakan tanah. Lagi bersih kan.

Cara tanam kangkung tak jejak tanah 

“Jom tanam kangkung sendiri. Kangkung tapis, kangkung tak jejak tanah namanya. Tiga minggu dan boleh tuai. Satu tapis dapat dalam setengah kilo hasil kangkung. Alhamdulillah.”

Cara Tanam Kangkung Tak Jejak Tanah.  Lagi Bersih, Sekali Tuai Dapat Setengah Kilo

 

Cara-caranya
  1. Rendam biji benih 32 jam guna air paip. Kalau ada benih yang kembang sangat dalam masa 24 jam boleh asingkan dan letak dalam tapis (boleh terus ke langkah 2).

2. Toskan benih lepas rendam kemudian masukkan dalam tapis. Agak-agak saja kuantiti biji benih. Jangan padat sangat, jangan sikit sangat.

IKLAN

Cara Tanam Kangkung Tak Jejak Tanah.  Lagi Bersih, Sekali Tuai Dapat Setengah Kilo

3. Pastikan guna tapis yang lubangnya kecil sahaja. Jika lubang besar anak kangkung akan bolos nanti. Jika ada benih yang sudah berakar, masukkan akar ke dalam lubang tapis, biarkan ia menjulur.

4. Letak tapis atas baldi yang telahpun dimasukkan air paip separas mencecah dasar tapis.

IKLAN

5. Tutup tapis berisi benih selama 2-3 hari.Tujuan menutup biji benih adalah untuk menggalakkan anak benih cepat tumbuh.

Cara Tanam Kangkung Tak Jejak Tanah.  Lagi Bersih, Sekali Tuai Dapat Setengah Kilo

6. Selepas 3 hari anak benih akan tumbuh seperti tauge. Jangan panik, memang betul dah caranya. Waktu ini dah boleh dedahkan kepada cahaya, air dalam takungan tak perlu buang. Boleh tambah baja AB.

IKLAN

7. Boleh mula guna baja ab bancuhan 10mlab+2L air atau 1.5ec-2ec

Selain itu:  Rahsia Buat Ayam Masak Kurma Yang Sedap, Kuah Pekat Likat. Kena Tambah 3 Bahan Ini

8. Hanya pantau air baja dan akr pokok. Tambah air baja bila perlu. Kadar bancuhan baja mulakan daripada 1.5ec minggu 1(10ml ab+2L air), 2ec minggu ke2(15ml ab+2L air) dan 3ec minggu ke3 (20ml ab+2L air).

9. Kangkung tuai bila kangkung berumur lebih kurang 3 minggu.

Kredit : Yuziyana Yusop

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI