Cari Benda Ini Kalau Terlupa Pakai Deodorant, Penting Untuk Elak Ketiak Berbau!

4364

 

Rutin pakai deodorant nampak simple saja tapi kalau terlupa memang boleh buat kita akan hilang keyakinan diri atau pun terasa malu nak berjumpa orang.

Biasanya bila dalam keadaan nak cepat kita boleh ‘terskip’ rutin ini. Bila dah terkejar-kejar badan berpeluh mulalah teringat yang sebenarnya kita tak pakai deodarant. Cium ketiak sendiri dan memang dah berbau! Lagi parah hari itu juga kita akan jumpa ramai orang. Aiseymen!

So dalam keadaan macam ni apa yang korang kena buat? Boleh ikut step ini ya.

1. Apa yang korang boleh buat adalah pergi cari hand sanitizer percuma yang ada tergantung di dinding-dinding office atau di tempat awam.

Kalau takde carilah rakan office yang jenis mak-mak sikit. InsyaAllah ada hand sanitizer dalam beg tangan diorang. Minta baik-baik dengan diorang, bukan curi.

2. Pergi tandas, keringkan dengan tisu kemudian sapulah ketiak dengan sanitizer. InsyaAllah, ketiak takkan berbau, paling tidak sampai kita balik rumah nanti.

Kenapa pakai sanitizer

Logiknya pakai sanitizer adalah, kita tahu kan punca bau badan adalah disebabkan bakteria yang terperangkap di celah ketiak. Maka di situlah gunanya sanitizer.

Ia untuk membunuh kuman yang ada di bahagian ini. Dalam masa yang sama dapatlah juga mewangikan ketiak kalau guna sanitizer yang ada pewangi! Bijak kan?

Tip ini boleh kita amalkan kalau travel dan lupa bawa deodorant. Hand sanitizer anak punya pun boleh jadi penyelamat. Nak beli baru tak berbaloi kan!

Sumber: Bijen Mohd