
Peminat cheese mesti suka kek ini. Rasa lemak, manis dan masam-masam sikit memang heaven makan waktu sejuk.
Ingatkan susah buat cheese cake ini rupanya senang saja. Cuma guna 3 bahan, sesuai sangat untuk beginner yang baru nak cuba! Boleh ikut perkongsian dari Sharifah Dora Perais.

Bahan-bahan:
250gm cream cheese
1/2 cawan susu pekat
4 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanila – tak letak pun tak mengapa

Cara membuat:
1. Pukul cream cheese dan susu pekat sampi berkrim dan tidak berketul.
2. Asing kan putih telur dengan kuning telur.
3. Kuning telur dicampur dengan cream cheese yang sudah dipukul tadi
4. Pukul putih telur sampai jadi meringue (bertanduk)
5. Campurkan cream cheese dan meringue kemudian gaul sampai sebati
6. Panaskan oven 160c dan bakar selama 1 jam 30 minit (ikut pada kesesuaian oven masing-masing).

Selamat mencuba.
Sumber: Sharifah Dora Perais
Tip Tanam Pokok Daun Sup Supaya Kekal Subur, Boleh Hidup Sampai 2 Tahun

Daun sup memang selalu kita guna dalam masakan, jadi kalau tanam di rumah memang elok sangat. Kalau tiada anak benih dari pokok induk kita cuba tanam dari biji benih.
Bagi memastikan pokok daun sup ini elok subur dan tak mati ada penjagaan yang perlu kita ikuti. Kalau dijaga baik, pokok boleh hidup hingga 2 tahun.
Tanam pokok sup dari biji benih & penjagaannya supaya kekal subur

2. Sediakan benih, rendam selama satu malam (10 jam) dengan air paip, jika air tanpa klorin lagi baik untuk mengaktifkan benih supaya mudah bercambah.
Tujuan rendam supaya kesemua benih mudah bercambah. Jika tidak mahu rendam tidak mengapa boleh terus tabur.
3. Toskan benih dengan tisu atau alat tos yang berlubang halus.
4. Basahkan tanah, semai biji benih daun sup (biji benih daun sup kecil jadi perlu bersabar semasa semai kerana benih halus).
Tutup dengan lapisan nipis tanah, siram benih dengan berhati-hati gunakan spray halus, kemudian tray semaian atau bekas semai tadi letak di kawasan redup. Jangan sesekali letak terus bawah cahaya matahari, gunakan tanah yang jenis gembur dan tidak menakung air.
5. Sekali lagi diingat tanam pokok daun sup kena bersabar kerana benih daun sup akan bercambah dalam 10 hari ke atas, paling lama 2 minggu. Jangan biarkan tanah kering sepanjang proses semai, jika tanah nampak semakin kering, spray dengan air.

6. Setelah benih tumbuh dan mengeluarkan 4 daun, boleh dialihkan ke pasu atau bekas, letakkan tempat redup yg tidak terkena cahaya matahari yg terik.
7. Kerana pokok tumbuh dengan lambat, pokok yang dijaga elok mampu hidup sehingga 2 tahun.
8. Elakkan menyiram terlalu kerap pokok daun sup , siram mengikut keperluan di mana jika tanah sudah mula nampak kering bolehlah siram dengan sedikit air.
9. Jangan baja terlalu kerap. Membaja terlalu kerap pada pokok daun sup anda mengakibatkan pokok daun sup akan mudah layu dan mati.
10. Baja sebulan sekali atau mengikut keperluan. Sekali sekala siram dengan air basuhan beras kerana pokok daun sup sangat menyukai air basuhan beras.
Sumber: Donis De Donnis
Cara Mudah Tanam Sayur Pak Choy, Dalam Besen Pun Menjadi. Tetap Elok Suburnya

Selain sawi, bayam, bendi, sayur pak choy juga antara yang selalu ditanam di rumah. Ia antara tanaman yang mudah ditanam dan cepat dapat makan hasilnya.
Sesuai sangat kalau baru-baru mencuba untuk bercucuk tanam. Tak semesti ada pasu khas, boleh guna apa juga bekas yang ada. Yang penting medium yang digunakan.
Boleh ikut perkongsian Liyana Mohd Poad yang menanam sayur ini dalam besen plastik saja, tapi tetap menjadi, elok suburnya. Menariknya sayur ini paling cepat kita merasa hasilnya, lebih kurang sebulan dah boleh dituai.
Cara mudah tanam pak choy, dalam besen saja!
Bagi yang nak mencuba boleh ikut cara yang dikongsi.
1. Sediakan dua jenis media tanaman iaitu cocopeat dan tanah organik. Mix dan tambah kompos organic dalam segenggam (apa-apa jenama pun boleh). Kalau tak tahu apa itu kompos organik, beli sekam bakar dan campur.
2. Kemudian, sediakan benih baby pakchoy. Campur dalam segenggam pasir dan tabur merata. Tutup benih yang ditabur dengan lapisan tanah, nipis saja dalam 1 cm. Kemudian siram.

3. Tutup bekas semaian dengan daun daun kering dan letak di luar. Panas 70%.
4. Lepas dua hari benih bercambah dan selepas 3 hari, hasilnya seperti di atas. Saya semai dalam bekas polisterin. Letak di luar rumah. Cahaya matahari 80%.
5. Bila anak benih dan naik 4-5 helai daun, pindahkan ke bekas yang lain. Jangan biasakan tanam dalam bekas semaian. Saya guna besen saja yang ditebuk lubang di bawahnya untuk pengaliran air. Dalam satu besen boleh letak dalam 10 pokok.

6. Boleh guna tanah sama dari tempat semaian tapi tambah sedikit tanah organik 10 in 1.
7. Ini baby pak choy 3 minggu usianya. Supaya subur dan gemuk letak baja organik jenama apa pun boleh.

8. Lebih kurang sebulan pak choy dah boleh tuai. Mudah kan.
Selamat mencuba!
Sumber: Liyana Mohd Poad
DIY Tisu Basah Untuk Bersihkan Rumah. Senang Sangat Rupanya!

Isi Kandungan
Toggle
Tisu basah sudah menjadi satu keperluan wajib di setiap rumah ketika ini. Ia bukan saja digunakan untuk bayi tapi juga kita yang dewasa, malah turut digunakan untuk membersihkan alatan di rumah.
Jadi bagi mengurangkan kos pembelian tisu basah setiap bulan apa kata kita DIY saja. Ya betul, tisu basah pun kita boleh buat sendiri.
Cara membuatnya juga mudah saja. Ada dua jenis tisu basah yang boleh kita hasilkan sendiri, untuk kegunaan bayi dan juga untuk pembersihan biasa.
Cara buat tisu basah untuk bayi
Bahan yang diperlukan:
- 1 gulung tisu dapur
- Bekas untuk letakkan tisu basah
- 1 sudu besar minyak kelapa untuk melembapkan dan merawat ruam
- 2 cawan air yang sudah dimasak- supaya tisu tak berkulat.
- 2 sudu besar cecair mandian bayi
- 1 sudu besar minyak bayi
Cara membuat:
1. Potong tisu dapur jadi dua bahagian menggunakan pisau yang tajam supaya potongan kemas.
2. Panaskan seketika air dan masukkan minyak kelapa. Kacau rata kemudian tuang sekali cecair mandian bayi dan juga minyak bayi. Kacau lagi.

3.Masukkan tisu yang dipotong tadi ke dalam bekas kemudian tuang campuran cecair ke atas tisu. Pastikan tisu basah secara rata.
4. Tutup bekas dan biarkan seketika.
5. Buka bekas mengandungi tisu basah kemudian keluarkan kertas keras di bahagian tengah tisu. Sedia digunakan untuk tujuan pembersihan bayi.
Cara membuat juga boleh rujuk video di bawah:
Tisu basah untuk kegunaan dapur
Bahan yang diperlukan
- 1 gulung tisu dapur
- Bekas untuk meletak tisu basah
- 1/2 cawan air
- 1/2 cawan cuka putih
- Beberapa titis minyak essensial (Lavender, tea tree dan sebagainya)
Cara membuat:
1. Potong tisu dapur jadi dua bahagian, menggunakan pisau yang tajam supaya potongan kemas.
2. Campurkan air, cuka dan juga minyak essensial. Kacau rata.
3. Masukkan tisu dapur dalam bekas lalu tuangkan campuran cecair tadi pada tisu basah dengan rata. Biarkan semalaman.
4. Keesokan hari, keluarkan kertas bahagian tengah tisu. Sedia digunakan untuk tujuan pembersihan di rumah sama ada mengelap tumpahan, membersih table top dan sebagainya.
Cara membuat juga boleh rujuk video di bawah:

