Selain kabinet dapur, adanya bar kaunter memang memudahkan kita untuk buat kerja dapur terutama untuk persiapan memasak.
Boleh saja nak upah kontraktor untuk buat tapi kaunter bar ini juga boleh kalau nak buat sendiri terutama kalau saiznya kecil saja. Tak berbaloi pula nak upah kontraktor.
Kalau nak lagi jimat boleh buat counter bar daripada plywood seperti dilakukan oleh Syahrum Shukri ini. Elok dan kemas saja!
Jika nak buat boleh ikut step by step yang dikongsi beliau.
Projek DIY bar counter
Nak berkongsi projek DIY saya iaitu buat bar counter baru bagi menggantikan counter lama yang dah reput. Asalnya ingat nak order dengan company buat kitchen cabinet sebelum ini tapi sebab projek kecil je dan kewangan tak berapa cukup jadi cuba buat sendiri.
Counter top solid wood dan laminated board putih beli di Lazada. Kayu selebihnya beli kat hardware. Design sendiri ala kg. Janji berfungsi dan kukuh. insyaAllah.
1. Bar counter yang lama. Dah reput sebab bukan solid wood. Kena air lama-lama reput. Pakai dah masuk 2 tahun.
Ads
2. Rangka buat daripada kayu. Beli di hardware.
3. Plywood beli di hardware untuk cover bahagian bawah counter top. Plywood nipis, 3mm.
Ads
4. Separuh siap. Tunggu cat bahagian depan dan sapu wood coating untuk counter top.
5. Selepas cat bahagian plywood.
Ads
6. Apply wood coating untuk naikkan seri kayu.
7. Apply wood coating jenis clear untuk naikkan seri dan supaya tahan lama.
8. Setelah apply keseluruhan permukaan dengan wood coating. Dah nampak kemas.
Tumpangkan rakan, saudara menaiki tanpa sedar rupanya yang dibawa itu adalah pembawa virus atau pesakit covid-19. Apatah lagi sekarang pesakit covid-19 ada yang tanpa simptom. Memang bahaya!
Lebih terdedah dengan risiko ini adalah pemandu e-hailing. Jadi bagaimana untuk mengurangkan risiko ini terkena jangkita bila berkongsi kereta? Panduan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia yang dipetik daripada Medical Mythbusters Malaysia ini perlu kita praktikkan.
Bagaimana kurang risiko Covid-19 bila berkongsi kereta
Anda mempunyai risiko untuk mendapat Covid-19 di dalam kereta jika ada penumpang lain yang membawa virus. Virus boleh hadir di dalam droplet yang keluar dari pernafasan, pertuturan, batuk dan bersin dari seseorang yang dijangkiti.
Droplet yang besar akan jatuh ke permukaan, tetapi droplet yang kecil dan aerosol akan berterbangan di udara sehingga 1 jam. Berikut adalah beberapa petua bagaimana anda boleh mengurangkan risiko dijangkiti Covid-19 apabila berkongsi kereta (hasil kajian penyelidik di Universiti Swansea).
1. Pakai topeng muka belum tentu selamat
Memakai topeng muka tidak memberi jaminan 100% anda tidak dijangkiti tetapi sangat bermanfaat. Pembawa virus yang memakai topeng muka dapat mengurangkan penyebaran partikel virus sebanyak 90% dan jika anda juga memakai mask, maka tentu kadar jangkitan dapat dikurangkan dengan banyak.
Memakai faceshield ataupun pelitup muka (face cover) dapat menurunkan lagi kadar penyebaran partikel virus dan jangkitan. Jadi anda ada hak untuk menyarankan penumpang lain memakai topeng muka.
2. Jarakkan kedudukan anda dengan penumpang lain.
Duduk pada kedudukan sejauh yg mungkin dari penumpang lain. Jangan kongsi kenderaan dengan ramai penumpang.
3. Cuci tangan
Cuci tangan anda sebelum dan selepas menumpang kereta dan jika itu adalah kereta anda, cuci permukaan dan bahagian-bahagian yang dipegang oleh penumpang termasuk handle dan tali pinggang keledar.
4. Buka tingkap kereta
Kajian menunjukkan membuka tingkap selama 10 saat sekali sekala dapat mengurangkan pengumpulan partikel virus sebanyak 97%. Apabila tingkap kereta dibuka, akan berlaku perbezaan tekanan di dalam dan luar kereta sehingga partikel di dalam kereta akan disedut keluar.
5. Jangan pandu perlahan
Memandu kereta secara perlahan memberi peluang yang lebih besar kepada partikel virus untuk berkumpul, jadi jika anda memandu kurang daripada 30 km/jam, adalah lebih baik membuka kesemua tingkap.
Pemanduan yang perlahan juga menyebabkan perbezaan tekanan luar dan dalam lebih kecil, jadi kesan sedutan lebih rendah. Tetapi perlu ingat bahawa membuka kesemua tingkap boleh pula membawa mudarat lain iaitu pencemaran luar yang masuk.
6. Kalau pandu laju
Jika anda memandu kenderaan lebih laju, tidak perlu membuka kesemua tingkap. Sudah memadai jika sekali sekala anda membuka dua tingkap yang bertentangan, contoh satu di depan kanan dan satu di belakang kiri. Ini dilakukan setiap 10-15 minit, selama 10 saat, ataupun semasa mana2 penumpang bersin dan batuk.
7. Duduk depan risiko jangkitan lebih rendah
Duduk di kerusi depan kereta mempunyai risiko jangkitan yang lebih rendah kerana arah pergerakan udara dari depan ke belakang akan mengumpulkan partikel di bahagian belakang kereta. Jika penumpang terpaksa duduk di belakang, pilih tempat duduk yang bertentangan dengan tingkap yang dibuka.
8. Risiko minimum jika sudah vaksin
Di samping kaedah-kaedah di atas, jika anda atau/dan penumpang lain sudah mengambil vaksin Covid-19, risiko jangkitan tentu sangat minima.
9. Jangan tumpang orang tak dikenali
Tidak berkongsi kereta dengan orang yang anda tidak kenali lebih-lebih lagi jika anda berada di tempat yang virus ini sudah merebak di dalam komuniti. Jika anda terpaksa juga, sebaik2nya pakai topeng muka berlapis ataupun digabungkan denga faceshield. Berdoalah semoga tidak ada penumpang lain yang membawa virus.
10. Kalau car pool lakukan dengan orang yang sama
CDC juga mencadangkan jika anda perlu amalkan “car pooling’, lakukan bersama orang yang sama dan lebih digalakkan tidak memasang penghawa dingin sebaliknya menggunakan aliran angin sahaja ataupun tingkap sentiasa dibuka.
Banyak pulak sekarang lalu lalang di timeline sosial media gambar kuih kaswi pandan ni. Rasa kuih ini memang sedap, tambah pula bila nampak cantik ramai yang teruja nak buat.
Bagi yang nak cuba boleh ikut perkongsian Nor Aini Abd Rahman. Guna dua cawan tepung dapat 24 biji kuih ni. Berbaloi buat, tapi tapi pastikan ikut langkah ini baru dapat yang lembut dan bergedik.
Cara buat kuih kaswi pandan lembut bergedik dan kenyal
Bahan-bahan
1 cawan air pandan (kisar 4 helai daun pandan )
1 cawan santan cair
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi kayu
1 cawan gula
1 sb air kapur
Sedikit garam
Sedikit pewarna hijau
Cara membuat:
1. Bancuh semua bahan hingga sebati dan tapis.
2. Acuan sapu dengan sedikit minyak, isi adunan sehingga penuh acuan.
3. Kukus selama 15 minit.
4. Bila kuih kaswi dah masak tunggu hingga betul-betul sejuk baru keluarkan dari acuan (beli di Shopee saja, SINI)
5. Kemudian barulah ditabur dengan kelapa parut yang dikukus seketika supaya tak cepat basi. Sukatan ini boleh dapat lebih kurang 24 biji kuih.
Bahan kisar:
2 labu bawang besar
1 labu bawang putih
2 inci halia
4 batang serai
Bahan perap:
2 cawan gula
2 sudu kecil garam
4 sudu kecil kunyit
3 sudu besar jintan manis
Cara membuat sate:
Dalam besen besar masukkan isi ayam, bahan kisar dan bahan perap
Gaul sebati dan perap . Lagi lama lagi best
Ambil isi ayam perap tadi cucuk dengan lidi sate.
Lebihan perapan tadi ambil sedikit letak dalam bekas kemudian campur dengan sedikit minyak untuk direnjis ketika bakar sate.
Bakar hingga isi ayam masak, boleh juga guna pemanggang ajaib.
Bahan untuk kuah kacang:
Segenggam cili kering
2 labu bawang besar
2 inci halia
(Kisar 3 bahan di atas)
1 batang serai di ketuk
2 cawan kacang tanah -siap dikisar
2 keping gula melaka
1/2 cawan gula
Garam
Air secukupnya
Asam keping
Cara membuat:
Panaskan minyak.
Tumiskan bahan kisar masukkan serai (tumis sampai pecah minyak).
Masukkan kacang tanah gaul sebati.
Masukkan air kacau dan biar mendidih (api perlahan).
Masukkan gula melaka, gula, garam & asam keping.
Masak hingga pekat, rasa dan tambah apa yang kurang.
Boleh hidangkan sate bersama kuah kacang, hirisan timun dan bawang serta nasi impit.
Jangan selalu biar lampu 'fuel low' menyala, ada bahaya menanti! Tapi sebenarnya ramai yang antara kita buat perkara sebaliknya. Walau dah tanda fuel low dah...