Ruang rumah lain dah cantik tapi tangga saja yang macam tak kena, jika berhajat nak makeover mungkin idea dari Aina Syafiqka ini boleh digunakan.

Tak perlu tukar tiles untuk makeover tangga cuma guna cat epoxy saja, terus berubah keadaan tangga. Caranya, boleh ikut perkongsian beliau.

Make over tangga biasa jadi monochrome tanpa tukar tiles 

Saya memang teringin sangat nak tangga hitam putih tapi belum ada budget utk install solid wood dekat tangga. Saya decide nak diy selepas banyak sangat tengok instagram mat salleh kebanyakannya cat tangga.

So lepas buat research saya nak cuba guna epoxy yang orang selalu digunakan untuk cat bilik air. Tapi kebanyakkan epoxy jenis glossy, bukan matte. Saya nak yang matte finishing. Hasil godek Shopee finally jumpa cat epoxy yg matte finishing.

Gambar sebelum
Jenis cat yang digunakan

Harga agak mahal berbanding epoxy yg gloss biasa – 1L around RM70 but seriously sangat cantik hasilnya. Untuk tangga 16 steps kecil 2 steps besar kuantiti cat;
✅Warna hitam – 1 tin utk 2x layer (cukup-cukup)
✅Warna Putih -2 tin (sebab banyak layer untuk dapat finishing yang smooth dan cantik)
✅Undercoat – 1 tin

IKLAN
Sebelum guna cat, buat undercoat dulu dengan cat ini.

Boleh klik SINI untuk beli cat di Shopee

Langkah makeover tangga

1.Saya undercoat dulu semua 2 layer kemudian baru cat colour. Saya start dengan warna putih dan hitam.

2.Cat ini kena mix dengan hardener supaya cat lebih kuat dan tahan pada tiles dan tak mudah luntur kaluu kena air.

Jadi untuk tak nak bazirkan cat, saya bahagi-bahagikan jumlah cat untuk mix dengan hardener. Saya tak bancuh terus 1 tin sebab bila dah bancuh dengan hardener kena terus guna sebab cat akan keras lepas. Kalau dah keras membazir.

IKLAN

3. Sebelum cat saya bersihkan tangga dulu, kemudian baru start undercoat, untuk garisan tiles saya biarkan sahaja nanti bila dah cat tak nampak sangat.

4. DIY ini saya buat sorang, since sekali cat kena tunggu kering 8-12hrs so saya buat masa malam lepas anak-anak saya dah tidur. Saya akan start dari bawah ke atas, besok bangun tidur dah boleh pijak.

Untuk siapkan tangga ini ambil masa 2 minggu juga sebab kejap ada mood kejap takde.

IKLAN

5. Dah 11 bulan lepas saya cat tangga, alhamdulilah masih cantik lagi macam baru. Belum ada ada terkupas walau pernah heret kabinet Ikea yang besar dari bawah ke atas. Warna pun tak pudar. Saya mop macam biasa seminggu sekali.

Cuma satu saja, bila tangga hitam akan senang nampak berdebu, kena rajin bersihkan.

Selamat mencuba.

Sumber: Aina Syafiqka