Bagi yang duduk rumah ada laman, memang tak lari dari masalah rumput. Sakit mata tengok, baru saja potong dah tumbuh balik.
Takkan asyik nak upah orang potong. Kalau rumah teres yang ada sikit saja tanah lagilah tak berbaloi nak panggil orang potong rumput. Nak sembur racun kimia takut pula maklumlah kat rumah anak anak.
Ads
Jadi alternatifnya kita buat racun rumput sendiri. Menariknya cuma pakai 2 bahan saja yang ada saja kat dapur. Boleh ikut perkongsian daripada Muhamad Najib ini.
Bahan yang digunakan
Cecair pencuci pinggan mangkuk (Sunlight dengan kuasa lemon)
Cuka masakan
Alat penyembur
Ads
Caranya
Campurkan sebotol cuka masakan dengan 4 – 5 sudu makan cecair pencuci pinggan. Kuantiti ikut keluasan kawasan yang penuh rumput. Kalau kawasan kecil, boleh di kurangkan kuantiti bahan-bahan.
Kacau sebati cuka masakan tu dan cecair pencuci pinggan kemudian isikan dalam alat penyembur. Tak perlu campur air ya!
Semburkan kepada rumput-rumput liar yang ingin dihapuskan.
Hasilnya
SebelumSelepas seminggu
INFO
Cuka masakan mengandungi asid asetik dan ia sangatlah tidak serasi kepada kebanyakan jenis tumbuhan.
Sabun pencuci pinggan ini pula bertindak sebagai ejen pelekit yang memastikan cuka di sembur melekit elok pada tumbuhan tersebut.
Ads
Selepas seminggu semua rumput akan mati dan mudah untuk dicabut kerana dah kering.
TIP
Elak meracun musim hujan kerana mungkin tak berkesan kerana dibasahi air hujan. Sebaiknya buat ketika hari panas baru cepat mati.
Puas makan menu daging korban kita buat pulak lauk simple macam ni, sambal bilis petai tempoyak. Musim durian yang masih berbaki ni orang jual tempoyak pun banyak. Apa lagi buat sendirilah.
Kalau dah buat lauk ini, tak perlu banyak menu lain. Cukup dengan ikan goreng dan kicap dah cukup mantap. Memang gerenti menambah dan licin pinggan.
Lauk ini ramai yang suka makan tapi ada juga yang tak pandai buat, walaupun tersangatlah senang. Lihat saja resepi perkongsian Tengku RosElyza Raja Muhammad memang sempoi.
Cara buat sambal bilis tempoyak
Bahan-bahan
2 sudu besar tempoyak (fresh lagi sedap)
20-25 biji cili padi – kisar atau tumbuk)
Petai
Garam dan gula secukup rasa
Ikan bilis – kisar atau tumbuk)
Bawang merah dan putih – kisar atau tumbuk
Cara membuat:
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar atau tumbuk.
2. Bila dah pecah minyak masukkan petai kacau rata.
3. Kemudian masukkan 2 sudu besar tempoyak, tambah air sikit demi sedikit. Masukkan juga garam gula secukup rasa.
4. Masak sehingga pecah minyak dan mendidih. Bila dah pekat, tutup api. Sedia dihidangkan.
Penyediaan biji benih – ebelum menyemai benih betik sekaki, rendam dulu benih dalam air suam, iaitu campurkan 1/2 cawan air panas dengan 1/2 cawan air pada suhu bilik. Suhu sekitar 35 hingga 40 darjah Celsius selama 2 jam.
Biji benih boleh disemai di atas tapak tray menggunakan cocopeat atau peatmoss atau tanah organik.
Biji benih akan mula bercambah selepas 5 ke 8 hari.Apabila anak benih sudah mula membesar, taburkan racun siput disekeliling untuk mengelakkan serangan siput.
Selepas anak benih berumur 4 minggu atau mempunyai daun 8 helai, anak semaian boleh di pindahkan.
Cara penanaman
Kawasan penanaman hendaklah bersih dan digembur terlebih dahulu.
Gali lubang sedalam 30 cm X 30 cm lebar. Semasa anda menanam, gaulkan tanah bersama baja NPK subur.
Gunakan sungkup untuk elakkan rumpai atau rumput tumbuh.
Pembajaan
Pembajaan pokok betik adalah penting supaya dapat menghasilkan buah yang banyak dan berkualiti.
Pembajaan asas dengan menggunakan baja organik seperti tahi ayam.
Baja NPK subur ( baja subur) digunakan dengan kadar 50gram usia pokok 1bulan ke 2bulan. 100gram usia pokok 3 bulan dan 300gram usia pokok 5 bulan.
Baja NPK buah pula diberikan pada bulan ke enam sebanyak 300 gram sepokok setiap 6 bulan.
Pengairan juga penting terutama pada musim kemarau,pokok betik perlu mendapatkan air yang cukup, kekurangan air boleh menyebabkan bunga bunga gugur.
Penghasilan Buah
Betik berbuah selepas 5 bulan disemai. Ia berbuah berpanjangan.
Pokok berbuah paling banyak ketika berumur 10 bulan atau 1 tahun. Petik berbuah apabila hampir ranum, iaitu apabila buah kekuningan.
Sepokok betik boleh menghasilkan 25 kilo sepanjang hayatnya.Masa pengeluaran hasil yang banyak adalah diantara 18-24 bulan.
Jangka hidup betik antara 1-4 tahun .Hayat berbuah banyak 2 tahun.
TIP
Pohon betik akan hidup subur di kawasan lapang yang tidak terdedah kepada angin kencang. Jika angin kuat pendebungaan buah tidak akan berlaku. Bunga akan gugur.Pastikan kawasan anda mempunyai cahaya matahari yang cukup.
Selalu saja makan kuih lompang tapi tak teringat pun nak cuba buat sendiri. Walhal buat kuih ini mudah juga sebenarnya.
Guna guna cara buat kuih lompang yang dikongsi oleh Fadzian Fadzir. Ujarnya kuih lompang ini rasanya makan versi mak-mak kita buat.
Bahan-bahan
3 cawan air
2 1/2 cawan tepung beras
2 sudu tepung ubi
1 cawan gula dan 1 cawan air (masak higga mendidih)
Pewarna yang disukai
Kelapa parut & secubit garam ( untuk atas kuih)
Cara membuat:
1. Campur tepung beras, tepung ubi bersama 3 cawan air. Kacau hingga sebati. Kemudian masukkan air gula dan tapiskannya.
2. Bahagikan adunan kepada beberapa warna yang disukai.
3. Panaskan dahulu periuk kukus dan acuan selama 5 minit. Apabila acuan dah dipanaskan kemudian masukkan adunan dan kukus sehingga masak.
4. Tanda kuih ini masak bila ada kesan lekuk( lesung pipit) di tengah kuih.
Tip kuih tak melekat pada acuan,oleskan sedikit minyak masak di acuan sebelum dikukus.
Jangan selalu biar lampu 'fuel low' menyala, ada bahaya menanti! Tapi sebenarnya ramai yang antara kita buat perkara sebaliknya. Walau dah tanda fuel low dah...