Dari luar nampak buah elok cantik tapi bila potong, buruk dan berulat di dalam. Memang frust, apa lagi kalau kali pertama boleh berbuah. Ia boleh jadi pada pokok buah jambu, mangga, ciku, cili, limau dan sebagainya.
Buah yang berulat ini berpunca daripada serangan lalat buah. Supaya kita dapat hasil buah yang elok, kena hindarkan serangan perosak ini terlebih dahulu.
Caranya dengan buat perangkap lalat buah menggunakan botol plastik. Boleh ikut perkongsian dari Iszaynuddin Abd. Hamid untuk membuatnya.
Cara buat perangkap lalat supaya buah tak buruk atau berulat
1. Sediakan botol air mineral terpakai kemudian cat bahagian luarnya. Seterusnya buat lubang pada sekeliling botol. Boleh panaskan screw driver untuk buat lubang ini. Boleh juga gunakan bola plastik.
Ads
2. Ambil kapas dan titis hormon feromon cecair pemikat lalat buah ini. Lalu masukkan kapas dalam botol kemudian tutup. Cecair pemikat lalat buah ini boleh beli di Shopee.
3. Sapukan bahagian luar botol yang dicat tadi dengan gam untuk serangga. Gam ini juga boleh beli di Shopee.
Ads
4. Kemudian boleh gantung botol pada pokok buah. Bau feromon ini akan menarik minat lalat buah untuk datang dan seterusnya melekat pada gam.
Ads
NOTA: Jika pokok tidak diserang lalat buah, tak perlu membuat perangkap ini. Jika dilakukan ia seperti jemputan kepada lalat buah untuk menyerang buah pada pokok.
Kerisik antara bahan masakan yang kita digunakan untuk hari raya. Dalam dua minggu lagi kita pun akan menyambutnya, jadi elok kalau buat siap-siap.
Kerisik ini memang boleh saja dibeli tapi ada juga terkena kerisik berbau tengik, memang spoil rendang dibuatnya.
Supaya puas hati dan menyenangkan kerja memasak di hari raya nanti boleh gunakan cara yang dikongsi oleh Yayar B. Awang Noh supaya kerja menyediakan kerisik lebih mudah dan tahan lama.
1. Goreng kelapa parut bersama ketumbar. Kalau rajin boleh jemur dahulu kelapa parut.
2. Bila kelapa dah garing, sejukkan sekejap.
3. Kemudian masukkan kelapa goreng ke dalam mesin pengisar basah dan masukkan sekali minyak masak.
4. Kisar kelapa parut sehingga halus. Siap
5. Simpan dalam botol, Insya-Allah tahan lama kerana kerisik sudah berminyak elok.
Nak beli kereta terpakai atau kereta second hand memang kena buat pemeriksaan dengan teliti. Kereta ini memang lebih murah dari segi harga malah boleh dapat yang elok juga jika pandai mencari dan memilih.
Cumanya untuk pilih kereta terpakai bagi digunakan seharian, kenalah tahu apa yang perlu diperiksa sebelum beli. Jangan terus percaya bulat-bulat apa yang disembang oleh penjual kereta. Ini antara pesan yang dikongsi oleh Iffat Salleh yang berpengalaman membeli menggunakan 6 buah kereta terpakai.
Beliau juga berkongsi panduan penting apa yang perlu periksa dan diteliti sebelum membeli kereta terpakai.
8 tip sebelum beli kereta terpakai
Aku dah pakai 6 biji kereta terpakai. Ada yang bagus, ada yang teruk. Ada yang beli direct owner, ada beli dari kedai. So, ini ialah tip untuk korang beli kereta terpakai.
Perkara paling penting, jangan percaya sepenuhnya cakap owner & salesman.
“Tak pernah eksiden”
“Bukan kereta banjir”
“Kondisi perfect”
Ini semua ayat paling bahaya, so jangan percaya 100%. Pastikan anda check betul-betul beberapa perkara ini sebelum beli kereta terpakai.
1. Periksa pintu, bonet dan minyak
Perkara pertama kena buat ialah check semua pintu & bonet belakang. Cuma perlu buka & tutup. Buat beberapa kali.Kalau berbunyi pelik, kalau susah buka & tutup maka tinggalkan kereta segera. Comfirm kena baiki.
2. Pegang stereng
Masuk kereta, pegang stereng, pusing kiri sampai habis, pusing kanan sampai habis
Kalau ada bunyi kluk kluk, klak klak, maka comfirm rosak steering rack & komponen berkaitan. Makan modal.
3. Start enjin
Start enjin kereta dan lihat gegaran pada dashboard meter. Kalau bergegar, maka comfirm engine mounting kena tukar. Makan modal juga.
Kalau tak tahu gegar atau tak, ambil botol mineral kecil berisi separuh air, letak atas dashboard. Air bergoncang, rosak la tu.
Foto Freepik
4. Tekan brek dan masuk gear D
Ini penting, kadang-kadang dah start enjin tak terasa sangat getaran. Jadi kena masuk gear D & tekan brek. Tengok dashboard bergegar atau tak. Same issue, engine mounting problem.
5. Cari zebra line
Pandu uji kereta, cari jalan yang ada zebra line atau crossing line. Ada dua cara:
Cara 1: Bawa slow, bawah 50kmh melintasi zebra line.
Cara 2: Bawa laju sikit around 50-90kmh melintasi zebra line
Kenapa? Kalau melintasi zebra line ada bunyi KUK KUK KUK, KAK KAK KAK. Maka undercarriage problem. Lower arm, drive shaft dan absorber kena tukar.
Lagi makan modal. Confirm owner tak pernah tukar lagi.
6. Kelajuan 80-100KMH
Kalau masa speeding ada gegaran pada stereng, maka ada masalah pada absorber, shaft atau rim. Gegaran akan berlaku pada 80-90kmh, lepas 100kmh akan hilang. Jadi benda makan modal juga. Hati-hati kalau nak beli
7. Periksa kebocoran
Yang ini leceh sikit, kena tunduk bawah untuk tengok leaking. Tengok dalam enjin.
Sebaiknya bawa sorang kawan yang mahir bab enjin ini untuk tengok leaking.
8. Periksa aircond
Buka aircond pada kadar minimum. Takat 1, suhu 20 celcius. Tunggu 5 minit. Tengok sejuk atau tak. Kemudian naikkan 1 takat lagi & tunggu 5 minit.
Ulang sampai habis full takat. Kemudian turunkan suhu pula sampai level LO. Kalau semua sejuk, maka cun la tu.
Nak beli kereta terpakai cari yang kurang problem, makin jimat kos untuk baiki. Makin banyak problem, boleh minta less harga lagi. Kalau korang nak belajar ilmu kereta untuk elak penipuan, belajar di sini.
Pengalaman dengan kereta terpakai ini memang banyak tapi aku tak pernah serik beli kereta terpakai. Sebab ianya lebih jimat berbanding beli baru.
Selalu tengok orang makan hidangan ini, termasuklah para selebriti. Dengar nama pun kita dah tahu sedap.
Asyik tengok orang makan je, apa kata buat sendiri hidangan ini di rumah ikut resipi perkongsian Norul Azmah.
Caranya memang ringkas, cuma perap daging seketul dan bakar. Makan dengan sos cicah yang katanya memang pedas mantap rasanya.
Cara buat daging bakar harimau menangis
Bahan perapan daging:
Daging – tak perlu potong
3 ulas bawang putih
1 sdt lada hitam (tumbuk hingga lumat/halus)
4 sdb sos tiram
3 sdb sos ikan
3 sdb kicap manis
3 sdb brown sugar
Garam secukup rasa
Cara bakar daging:
Gaul daging seketul dengan semua bahan perapan.
Perap semalaman kemudian bakar dalam oven suhu 180 darjah Celsius selama setengah jam. Boleh juga bakar atas kuali.
Selepas bakar barulah dipotong.
Cara buat sos
Bahan -bahan
2 ulas bawang putih
Cili padi, lebihkan jika nak pedas- tumbuk hingga lumat
2 sdb sos ikan
2 sdb sos tiram
Brown sugar
Jus limau nipis secukupnya
Hirisan daun ketumbar & cili api
Masalah siling atau dinding 'leaking' di kediaman bertingkat memang boleh berpanjangan malah mampu mencetuskan konflik.Mana tidaknya kediaman kita dah cantik di deko tapi dek...