Sekiranya anda tak mampu berdiri dengan satu kaki sehingga 20 saat terutama jika sebelum ini berjaya melakukannya ia mungkin menandakan anda mengalami masalah vaskular.

Masalah vaskular ini berkait dengan arteri, saraf dan kapilari yang membawa darah dari dan ke hati. Apabila arteri tersumbat atau terhalang ia akan menyebabkan serangan jantung dan strok.

Dalam pada itu satu kajian dijalankan dengan menguji berapa lama dua orang boleh berdiri sebelah kaki. Dua peserta terlibat dalam ujian ini yang masa seorang sihat dan seorang lagi yang pernah mengalami strok.

Individu yang pernah mengalami strok gagal untuk berdiri sebelah kaki selepas 10 saat dan tidak dapat mengimbangi diri sehingga 20 saat. Manakala individu yang sihat boleh berdiri lebih dari seminit.

IKLAN

Dalam satu kajian lain sekumpulan pengkaji di Jepun juga telah mengumpulkan 14,000 lelaki dan wanita berumur 67 untuk melakukan ujikaji tersebut.

Pengkaji ini kemudian mengambil imbasan MRI otak dan keputusannya 34 % peserta ujikaji mengalami 2 infarctions berdepan kesukaran untuk mengimbangi tubuh mereka lebih dari 20 saat.

IKLAN

(Infarctions keadaan di mana tisu mati akibat daripada kegalalan mendapat bekalan darah yang salah satu sebabnya akibat arteri tersumbat).

Ada kaitan dengan kerosakan saraf pada otak

Kajian juga mendapati kegagalan untuk mengimbangi diri itu ada kaitan dengan kerosakan terhadap saraf pada otak.

Lagi banyak kerosakan yang mereka ada dalam saraf di otak lagi sukar untuk mereka berdiri mengimbangi diri.

IKLAN

Oleh adalah penting untuk mengesan tanda strok pada peringkat awal . supaya rawatan boleh dilakukan dan tidak menyebabkan. Ujian yang ringkas ini mungkin boleh menyelamatkan nyawa.

 

 

 

 

Selain itu:  Rahsia Air Basuhan Beras Jadi Penuh Khasiat Untuk Tanaman, Lagi Elok Peram Dulu Baru Guna
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI