Jika tanam pokok buah sekitar rumah, selalu ada pokok yang dah bertahun-tahun tanam tapi tak juga berbuah. Atau pun berbuah tapi cuma dua tiga biji saja, sekadar nak ambil hati tukang tanam mungkin!

Kalau ada pokok buah yang begini, baik rambutan, mangga durian, manggis, duku dan sebagainya boleh praktikkan teknik yang dikongsi oleh saudara Abdul Rani Shaari.

Guna teknik ini supaya pokok buah hasilnya lebat

Saya ada tanam (anak biji) sepokok mangga epal India, buahnya besar bukan biasa-biasa. Dah 8 tahun lamanya tanam tapi hanya 2 biji saja hasilnya.

Sewaktu PKP tahun lepas saya buat keputusan untuk berbuat sesuatu, iaitu saya kelar atau ‘sunatkan’ dahan pokok mangga ini. Setiap dahan pokok saya ‘sunatkan’ termasuk dahan bawah.

Guna Teknik Ini Pada Pokok Buah Yang Enggan Berbuah, 6 Bulan Dah Nampak Hasilnya

IKLAN

Menariknya selepas 6 bulan dah pokok dah keluarkan bunga, lebat sekali. Moga dapat merasalah buah mangga epal ini nanti.

Bagi yang nak cuba teknik ini, berikut panduan yang dikongsi;

IKLAN

1. Buang kulit lebih kurang 1 1/2 – 2 inci sekeliling batang/dahan. Matlamatnya adalah untuk menyekat sumber makanan yang terlalu banyak sehingga pokok asyik berpucuk buat daun dan tunas baru sehingga terlupa untuk berbunga, apatah lagu untuk berbuah.

Guna Teknik Ini Pada Pokok Buah Yang Enggan Berbuah, 6 Bulan Dah Nampak Hasilnya

IKLAN

2. Dahan-dahan yang buruk dan ranting kecil perlu dibuang kerana ranting sebagini takkan besar. Ranting kering dan reput perlu dipangkas. Jika boleh disembur dengan racun bagi mengelakkan serangga bersarang.

3. Jika rajin ‘sunatkan’ setiap dahan. Jangan bimbang, pokok tak akan mati walaupun ada sekatan makanan melalui batang. Sumber makanan masih boleh dibuat melalui proses Fotosintesis. Pancaran matahari ke daun.

Guna Teknik Ini Pada Pokok Buah Yang Enggan Berbuah, 6 Bulan Dah Nampak Hasilnya
Selepas 6 bulan ‘disunatkan’ pokok dah berbunga dengan lebat sekali.

Selamat mencuba.

Sumber: Abdul Rani Shaari.

Selain itu:  Buat sendiri Giant Bubble, Jimat & Anak Boleh Main Sampai Puas Hati!
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI