Kalau anda antara yang dah mencuba macam-macam produk untuk hilangkan masalah jerawat dan parutnya tapi tak juga berkesan mungkin boleh cuba cara yang dikongsi gadis ini.
Dengan hanya menggunakan tomato beku, ia jadi penyelesaian untuk masalah jerawat dan parut degil yang dialami. Paling best amalan ini juga membuatkan kulit wajahnya makin berseri.
Berikut adalah perkongsian Asha Zakaria yang boleh korang praktikkan. Mudah sangat caranya. Murah pulak tu.
Bahan hanya satu biji tomato!
Tip untuk hilangkan jerawat dan parut degil!
Boleh glowingkan kulit wajah.
Bahan yang diperlukan cuma satu biji buah tomato.
Cara-caranya
- Cuci dan simpan buah tomati ini dalam peti ais bahagian sejuk beku.
- Biarkan selama sehari. Kemudian potong dua.
- Ambil sebelah dan gosokkan pada kulit muka selama 15 minit.
- Biarkan selama satu jam sebelum mencucinya seperti biasa.
- Buat setiap hari, seeloknya pagi.
- Kalau malas boleh buat 2 kali seminggu .
SELAMAT MENCUBA !
Sumber: Asha Zakaria
DIY Tanam Bayam Brazil Dalam Botol Plastik. Senang Nak Alih & Petik
Antara sayuran yang ramai tanam di rumah adalah bayam Brazil. Bukan saja sedap dimakan tapi cara tanamannya juga mudah.
Tak percaya boleh lihat perkongsian Puan Zainol Yunus ini. Dalam botol plastik pun jadi, cantik merimbun pulak tu. Kalau nak cuba ada step by step yang beliau kongsikan. Tanam dalam botol ini bukan saja senang nak alih, petik pun mudah.
DIY tanam bayam Brazil dalam botol plastik
Bahan-bahan
Botol Plastik
Besi Panas
Tanah Organik
Anak Benih Bayam Brazil
Marker (Untuk Tebuk Lubang Botol)
Langkah demi langkah
1. Sebelum menebuk lubang, tandakan dahulu supaya pokok lebih tersusun.
2. Botol siap ditebuk, boleh guna besi panas.
3. Bahagian bawah botol air juga perlu ditebuk untuk laluan lebihan air.
4. Masukkan tanah ke dalam botol. Tanah boleh beli di nursery, guna tanah organik, campuran cocopeat, tanah sisa sawit dan tanah biasa.
5. Dapatkan anak benih daripada batang pokok bayam. Buang daun-daun, tinggalkan tunas sahaja.
6. Sebelum cucukkan batang bayam Brazil pada botol, masukkan air supaya tanah lembap, lebih mudah nak tanam batang bayam Brazil.
7. Batang yang telah ditanam pada botol. Siap!
Dalam botol kecil macam ni pun boleh
Ini contoh yang dah lama ditanam.
Selamat mencuba!
Sumber Pn Zainol Yunus
Cara Buat Puding Laici Yang Sedap, Kalau Tak Nak Berketul Kena Masak Macam Ni
Puding ada banyak jenis antara yang sedap dan disukai ramai adalah puding laici. Makan pulak puding yang dah disejukkan waktu cuaca panas memang nikmat.
Cuma puding ini memang jarang orang jual, kalau nak makan kena buat sendiri. Bagi yang nak cuba boleh ikut perkongsian dari Aida Sarina. Resepi ini dipelajari dari ibunya dan digemari oleh rakan dan ahli keluarga.
Cara buat puding laici sedap dan mulus tak berketul
Bahan A
1 tin susu cair
1 cawan air laici
2 sudu makan tepung kastard
1 sudu kecil esen vanilla
2 biji kuning telur
Bahan B
25g agar-agar tali
10 cawan air
250g gula pasir
1 sudu kecil garam
1 ketul kecil gula batu
3 helai daun pandan – carik dan ikat simpul.
Cara membuat:
- Campur semua bahan A, sebatikan dan ketepikan
2. Didih semua bahan B atas api sehingga semua larut.
3. Bila bahan B sudah larut, kecilkan api, masukkan bahan A ke dalam bahan B, kacau sebati dalam 4-5 minit sahaja. Jangan biar sampai mendidih nanti berketul, kemudian tutup api.
4. Kemudian, boleh tapis dan masukkan dalam bekas pilihan. Sama ada nak buat dalam loyang besar terus atau bekas kecil kecil.
5. Selepas itu boleh carik carikkan laici dan masukkan dalam puding. Kalau nak buat surprise laici tenggelam, boleh terus bubuh laici masa puding masih cair.
Kalau nak biar nampak laici kat atas permukaan sikit, boleh bubuh laici masa dah sedikit mengeras. Bila tak panas sangat, boleh masukkan dalam peti ais. Makan sejuk sejuk baru sedap.
INFO
- Satu adunan ini saya masuk bekas tak penuh dapat 46 bekas. Kalau letak penuh sampai garisan dapat dalam 40 bekas.
- Puding ni boleh adjust nak kurang/lebih sikit air jika suka puding yg lebih pejal/lembut, ikut preference masing-masing.
- Kalau suka manis, boleh lebih kan gula. Ikut sukatan ini tak manis sangat, tak tawar sangat.
- Sesiapa yang nak share, nak buat jualan, nak buat makan makan, silakan. Moga semua pahala sampai kepada mama dan abah saya.
Selamat mencuba
Sumber: Aida Sarina
13 Tahun Amal Sup Kurus Rahsia Ibu Anak 4 Maintain Berat 45KG, Walau Umur Masuk 40!
Bagi yang sedang berusaha untuk kurangkan berat badan tapi mahu makan sedap boleh amalkan sup kurus yang dikongsi oleh Khairuzetti Zaini
Mengamalkannya hampir 13 tahun, inilah rahsia beliau kekal langsing, dengan berat badan 45KG walaupun anak sudah 4 orang, pada usia bakal masuk 40 tahun.
Macam mana nak sediakan sup kurus ini? Jom ikut perkongsian Khairuzetti!
Amalan hampir 13 tahun, kekal 45KG
Sup sayur cendawan ni antara resepi SUP KURUS yang ZT amalkan hampir 13 tahun. Lama kan? Ni je rahsianya nak slim pada umur nak cecah 40-an tahun depan.
Rahsianya sup sayur cendawan yang dibuat 3-4 kali seminggu. Boleh mix dengan sayur sawi jepun. Jom slim macam zaman dulu-dulu( berat badan maintain 45kg, anak 4 & umur 39) Selamat memasak uols…
Cara sediakan sup kurus
Bahan A
- 4-5 ulas bawang putih tumbok pecah ( khasiat: bakar lemak + buang kolesterol )
- 2 biji cili api hijau tumbuk pecah ( khasiat: bakar lemak )
- 2 batang serai diketuk ( khasiat: awet muda + membakar lemak + membantu sistem pencernaan + membuang angin dlm badan )
- 1 sudu besar minyak jagung.
Bahan B
- 100 gm isi ayam potong halus (rendam dengan tepung gandum selama 1/2 jam untuk hilang lendir ayam ), seterusnya rendam dgn air garam 10 minit then cuci bersih nak buang kesan ubat antibiotics dicucuk pada ayam).
- 1.5L air tapis
Bahan C
- Sawi
- Cendawan tiram (khasiat: awet muda )
- Gula Kelapa perang ORGANIC secukup rasa
- Garam Bukit Himalaya (pink) secukup rasa
Cara membuat
- Panaskan periuk dan tambah minyak masak.
- Tumis bahan A sehingga kekuningan.
- Masukkan isi ayam. Gaul sehingga separuh masak. Masukkan air, biarkan mendidih.
4. Kemudian masukkan cendawan tiram. Masak sehingga cendawan lembut dan masukkan sawi. Terus tutup api. Sawi akan masak layu sendiri dgn haba masakan tadi.
5. Bila sudah suam masukkan gula perang & garam bukit.
INFO
- Gula Kelapa Perang ( beli kat Jusco bahagian produk organic )
- Sawi jepun Cameron highlands ada kat jusco juga. Harga RM1.50 sepaket.
AMALAN
- Amalkan sup kurus ini 4 -5 kali seminggu. Buat selama 3 bulan, Makan ini saja, insyaAllah selim melim laju.
- Penting: Ada dua tip tambahan kat sini untuk dua individu berbeza. Pertama tak bole makan nasik sebab cepat naik berat jadi makan sup sayur ni saja, jangan tambah nasi.
- Satu lagi yang jenis makan nasi boleh tapi tak boleh lepas pkul 6 ptg. So uols sesuaikan la ye resepi ni untuk diri sendiri. Boleh makan sup kurus ni SAHAJA selama 3 bulan atau mix sikit nasi putih guna beras less kanji kalau masih menyusu ada anak kecil tapi nak maintain selim melim.
Selamat mencuba!
Sumber:Khairuzetti Zaini Collections