Dah beli Iphone mahal mahal, kenalah cermat jaga. Tapi ada juga masa kita terleka  menyebabkan kejadian handphone kena rembat dek pencuri. Sedar-sedar dah hilang.

Pengguna Iphone kena tahu info ini, satu cara nak dapatkan kembali handphone korang kalau kena curi adalah dengan menggunakan aplikasi Find My.

Dikongsi oleh Yati Redha beliau menceritakan bagaimana dia mendapatkan kembali Iphone yang dicuri menggunakan aplikasi ini.

Sedar-sedar Iphone kena curi

Sedar-sedar dah Iphone kena curi.Tadi pegi kedai makan. Lunch dengan mak. Yati pegang dompet & phone je. Kebetulan nak cepat, Yati tak bawak handbag.

Masa bungkus-bungkus lauk, dompet & phone masih melekat di tangan. Yati letak kat tepi kejaap saja sebab nak bungkus kuah kari. Yati pun cedok kuah kari. 1…2…3.. senduk, ikat plastik.

Tup tup tengok balik tinggal dompet je. Phone dah hilang !Proses tu terlalu pantas. Tak sampai 5 saat phone hilang.

Terasa ada sekilas pandang orang lalu. Tapi bila tengok sekeliling takde pun siapa siapa yang mencurigakan atau cuba lari. Suasana kedai pun sama je, semua sibuk makan, ambil lauk.

IKLAN

Jadi yati pun cuba salahkan diri sendiri dulu. Terus cari atas meja, cari dalam kereta, cari celah-celah lauk, takut diri sendiri yang cuai. Tapi memang tak jumpa.
Memang sah. Phone dah kena curi.

Terus buka aps ‘Find My’

Iphone Kena Curi, Wanita Ini Kongsi Cara Dia ‘Trace’ & Dapatkan Kembali Handphone Guna Apps Find My

Masa tu dah terbayang tac dan keje je. Yati pun cepat-cepat pinjam phone owner kedai.
Call suami. Mujur suami dekat. Suami terus bukak apps “Find My” dan klik “Mark As Lost”.
Lepas tu suami ikut lokasi phone tu.

Mula-mula location phone memang dalam kedai tu. Dekat sangat dengan Yati. Tapi ada ramai orang dalam kedai tu. Susah nak cam. Muka pun biasa je takde yang mencurigakan.
Kami pun tunggu…

IKLAN
Selain itu:  Cucuk Bawang Putih Seulas-Seulas, Petua Mudah & Berkesan Elak Pokok Sayur Dari Serangan Ulat

Tak lama lepas tu, location tu mula bergerak. Suami follow ‘location’ tu bergerak ke Econsave, pasaraya yang ada di area situ juga. Walaupun ada location, tapi tak tau phone tu ada dekat mana. Boleh jadi dekat parking, dekat kedai-kedai, dekat celah sayur.

Tekan Mark As Lost, Iphone auto lock

Iphone Kena Curi, Wanita Ini Kongsi Cara Dia ‘Trace’ & Dapatkan Kembali Handphone Guna Apps Find My

Rupanya bila kita dah tekan ‘Mark as lost’, Iphone akan automatik Lock dan AUTO membuat panggilan ke phone suami yang sedang track phone tu. Pencuri tak boleh nak buat apa-apa dengan phone tu. Nak keluarkan simcard pun tak sempat sebab phone tu sentiasa buat panggilan.

IKLAN

Tak lama lepas itu ada seorang wanita india call suami menggunakan phone Yati yang hilang tu, “Saya ada jumpa phone ni dekat rak sabun. You ada tertinggal ke?”

Terus suami berkejar ke rak bahagian sabun dalam Econsave juga. Terkejut wanita berbangsa India itu dapat tahu phone tu baru lepas kena curi. Kemungkinan pencuri tu panik dia tinggalkan phone dekat situ. Alhamdulillah jumpa balik.

Kepada pengguna Iphone, kalau phone terhilang tersalah letak, phone kena curi boleh guna je apps “Find my” tu. Dan kalau phone kena curi, tolong jangan tunggu lama-lama. Segera mark as lost supaya maklumat peribadi kita terkunci.

Tak sampai sejam semua ini berlaku. Tapi besar sgt hikmahnya & tak dapat dilupakan. Syukur sangat-sangat…

Sumber: Yati Redha

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI