Laptop yang tertumpah atau terkena air memang boleh menyebabkan kerosakan malah kerugian besar.

Boleh jadi akibat tertumpah air dari cawan yang diletakkan di tepi laptop ataupun terkena air hujan.

Setiap laptop mempunyai lubang udara laptop. Apabila air tumpah berhampiran dengan tempat anda meletakkan laptop, air tersebut dengan mudahnya akan mengalir lalu memasuki di celah lubang udara laptop. Ia boleh merosakkan motherboard yang jika berlaku menyesal pun tiada gunanya.

Jika Laptop Tertumpah Atau Terkena Air Segera Lakukan Perkara Berikut! Tapi Jangan Guna Hair Dryer

Segera lakukan perkara ini!

Meski berhati-hati ada masa kejadian air tertumpah pada laptop tetap juga berlaku. Jadi apa yang perlu kita lakukan sejurus selepas itu untuk mengelakkan kerosakan? Ini panduannya;

Jika laptop tertumpah/tersiram air semasa laptop sedang bernyala atau dihidupkan, anda haruslah mencabut semua power cable pada laptop. Kemudian segera mematikan laptop tersebut agar masalah short circuit dapat diatasi.

Jika laptop terkena air hujan, jangan sesekali mencuba untuk menghidupkan laptop bagi memastikan ianya masih berfungsi atau tidak. JANGAN OKAY! Apabila anda lakukan itu semasa laptop masih dalam keadaan basah, ia akan membuat laptop bakal mengalami konsleting elektrik.

IKLAN

Selepas sudah elakkan daripada buat perkara di atas, lakukan pula langkah ini;

1. Pisahkan bateri pada laptop agar tiada aliran elektrik

2. Cabut semua peranti yang bersambung pada laptop seperti mouse, speaker, dan lain-lain.

3. Gunakan kain lembut atau pembersih vacuum dengan penyedut kecil untuk menyedut cecair terutama pada lubang power jack, usb port dan lain-lain.

IKLAN

Jika Laptop Tertumpah Atau Terkena Air Segera Lakukan Perkara Berikut! Tapi Jangan Guna Hair Dryer

4. Terbalikkan Laptop dengan kedudukan keyboard berada di bawah serta letakkan kain tebal atau tuala yang dapat menyerap air dengan effektif dan cepat diatas tempat berkenaan.

5. Gunakan cottonbud/kain lembut untuk mengeringkan di kawasan yang agak sukar seperti mainboard/motherboard.

Selain itu:  Mudah Sangat Buat Spageti Aglio Olio, Beli Mahal Masak Sendiri Lagi Jimat. Letak Banyak Seafood Lagi sedap!

6. Dalam keadaan laptop yang terbuka, keringkan laptop dengan cara lap, angin-anginkan atau kipaskan menggunakan surat khabar bagi membantu mempercepatkan bahagian laptop untuk kering.

IKLAN

* Jangan menggunakan hair dryer kerana ia dapat mengeluarkan wap-wap yang akan cepat merebak pada bahagian-bahagian laptop.

INGAT ! Laptop sensitif pada panas sebab itulah apabila laptop overheating, komponen akan mudah rosak.

7. Setelah pasti laptop sudah kering, pasang semula komponen yang dipisahkan tadi dengan kemas dan dalam keadaan yang baik lalu nyalakan (ON) laptop seperti biasa.

Jika berjaya dihidupkan, alhamdulillahm akan tetapi, jika sebaliknya segera mendapatkan bantuan daripada pihak yang pakar pembaikkan laptop yang dipercayai kerana kemungkinan telah berlakunya konsletting pada bahagian power atau chipset laptop tersebut.

Sumber: OK Computer Solution

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI