
Bila buat sandwic bahagian tepi roti yang keras itu kita buang. Ada juga yang memang tak suka makan bahagian ini. Sanggup potong.
Sebenarnya bahagian tepi roti yang dipotong ini kalau diolah boleh jadi hidangan yang sedap. Caranya dikongsi oleh Sarimah Kadiron.
Lebihan kulit roti jangan buang
Ada orang buat sandwich buang tepi roti, angan buang kulit roti tu. Buat macam ni;
1. Ambil lidi sate, gulung kulit roti cucuk pada lidi.
2. Celup roti dan telur yang dibancuh dengan garam dan sedikit lada hitam.
3. Kemudian boleh bakar atas kuali tanpa minyak.
Sedap, boleh buat untuk sarapan atau menu petang hari pulak.
Selamat mencuba.
Sumber: Sarimah Kadiron.
Gulai Telur Padang, Patutlah Sedap Letak Bahan Ini Rupanya

Isi Kandungan
ToggleGulai telur Padang antara lauk yang biasa kita masak. Ringkas tapi bila dihidang dengan ikan atau ayam goreng terus jadi enak.
Tapi jika inginkan gulai telur yang berbeza rasanya, boleh cuba gulai telur Padang. Seperti yang kita tahu masakan padang terutama berkait gulai memang tak dinafikan sedap-sedap belaka.
Kelainannya, gulai ini turut menggunakan daun salam serta buah keras. Mungkin inilah penyedapnya.
Cara buat gulai telur Padang
Bahan-bahan
7-8 biji telur ayam rebus(dibuang kulit)
1 kotak santan susu(coconut milk)
2 helai daun limau purut
1 helai daun salam
1 batang serai(diketuk)
½ sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk perasa
1 sudu kecil garam
150ml air putih
Minyak untuk menumis
Bahan kisar
1 tangkai cili merah
7 tangkai cili padi merah
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji buah keras
Halia(sebesar ibu jari)
Lengkuas(sebesar ibu jari)
Cara membuat
1. Panaskan minyak masak, tumis bahan kisar bersama serai,daun limau purut, daun salam, dan serbuk kunyit. Tumis hingga bahan-bahan masak.
2. Masukkan air, santan susu(coconut milk), garam dan serbuk perasa.
3. Kemudian masukkan telur dan masak sehingga mendidih serta sedikit pekat. Rasa gulai, boleh tambah apa yang kurang.
4. Selepas gulai terbit minyak boleh tutup api. Sedia dihidangkan.
Sumber:Nurul Ateekah
Artikel berkait: Buat Gulai Kunyit Telur Ayam Cara Orang Pantai Timur. Guna Cuka Supaya Telur Masak Cantik Tak Pecah
Buat Lempeng Pisang Untuk Makan Petang. Buat Garing,Makan Panas-Panas Memang Sedap

Isi Kandungan
ToggleAsyik buat cekodok saja guna pisang, apa kata buat menu lempeng pisang macam ni. Lempeng pisang ni sebahagian makanan nostalgia orang kampung. Kalau makan panas-panas dapat pulak bahagian yang hangus sikit memang sedap.
Boleh buat guna pisang mas, berangan atau pisang yang selalu kita guna untuk buat cekodok. Kalau tak pernah cuba, boleh ikut cara yang dikongsi oleh Chek Kuna Ahmad untuk makan petang ni terus.
Cara buat lempeng pisang
Bahan-bahan
Pisang
Gula
Tepung gandum
Kelapa parut -digaul dengan garam
Daun pisang
Sedikit minyak
Cara membuat:
1. Tumbuk atau lenyek pisang sehingga hancur/halus.
2. Masukkan sedikit gula. Kacau rata.
3. Masukkan tepung gandum. Kacau rata & sebati.
4. Lap/bersihkan daun pisang.
5. Sapu minyak sedikit daun pisang. Ratakan dengan tisu.
6. Ambil beberapa sudu adunan tadi lalu ratakan. Ketebalan mengikut cita rasa. Taburkan kelapa parut rata-rata dan lipatkan adunan.
7. Panaskan kuali. Masak lempeng sehingga masak & garing.
Selamat mencuba
Sumber: Chek Kuna Ahmad.
DIY Semburan Organik Bawang Putih Untuk Selamatkan Tanaman Kena Serangan Perosak

Pokok sayur tengah elok membesar, tiba tiba kena serangan perosak kutu thrip, hama, bena putih, semut dan sebagainya.
Kalau tak dirawat segera memang habis pokok dikerjakan dan boleh berjangkit pada pokok lain pula.
Untuk atasi masalah ini tak perlu guna racun atau bahan kimia, agar lebih selamat boleh DIY semburan organik bawang putih. Hasilnya tetap berkesan untuk hapuskan serangga perosak.
Cara membuat semburan organik bawang putih ini dikongsi oleh Liyana Mohd Poad.
Semburan organik bawang putih
Bahan-bahan
Cili padi 6 tangkai
5 ulas bawang putih
Halia 3 hiris
Sesudu minyak masak
Sesudu cecair pencuci pinggan
Air paip 250ml
Cara membuat:
- Kisar semua bahan bertanda cili padi, bawang putih, halia bersama air paip.
2. Tuang bahan tadi dalam bekas kedap udara, tutup dan biarkan 12 jam dalam suhu bilik.
3. Selepas 12 jam, tapis bahan kisar ini.
4. Ambil 30ml pati + 1L air biasa dan masukkan dalam botol spray.
5. Campur sesudu minyak masak & sesudu cecair pencuci pinggan. Goncang, sedia untuk digunakan.
Cara penggunaan
- Spray pada pokok pokok yg mmpunyai masalah kutu thrip, hama, semut dan sebagainya yang menyebabkan masalah kerinting, daun bergulung serta berlubang lubang.
- Lakukan pada sebelah petang sahaja selepas siram pokok. Boleh digunakan untuk semua jenis tanaman berumur sebulan setengah ke atas. Lakukan seminggu dua kali.
- Pati semburan organik blh disimpan ke dalam peti sejuk dan tahan untuk tempoh 3 bulan.
Selamat mencuba
Sumber: Liyana Mohd Poad