Melihat ada yang menanam pokok kurma di kediaman dan tumbuh subur mungkin ramai turut berminat untuk cuba menanamnya.

Maklumlah kurma ini memang makanan yang selalu kita ambil bukan setakat bulan puasa saja. Bagi yang berhajat untuk cuba tanam, sebelum itu boleh baca panduan daripada Mahadzir Hashim.

Menurut beliau meskipun pokok kurma yang ditanam boleh membesar dengan elok tapi ada beberapa perkara yang perlu kita tahu supaya tidak kecewa nanti. Ini kerana info tersebut mungkin tidak dibekalkan oleh nurseri yang menjual anak pokok kurma.

Perkara penting kena tahu kalau nak tanam sendiri kurma

Kalau anda meminati atau berura-ura menanam pokok kurma dan menghasilkan buah kurma di taman kebun anda sendiri, ada beberapa perkara yang perlu anda tahu.

Kebanyakan nurseri yang menjual anak pokok kurma tidak akan membekal kepada anda beberapa maklumat penting.

Kalau Tanam Pokok Kurma Kena Tanam 2 Pokok Sekali, Barulah Berbuah 
Foto: JuraisHafiza Al-Ayubi Al-Muhami via Facebook Berkebun D Rumah

1. Kena ada sekurang-kurangnya 2 pokok kurma
Untuk pokok kurma menghasilkan buah kurma anda perlu tanam sekurang-kurangnya 2 batang pokok kurma, pokok kurma jantan dan pokok kurma betina. Sebatang pokok kurma tidak akan menghasilkan buah.

IKLAN

2. Perlukan angin kuat seperti padang pasir
Untuk proses pendebungan pokok kurma perlukan angin yang kuat seperti di padang pasir. Ini untuk menerbangkan debu bunga jantan ke pokok bunga betina. Binatang seperti burung atau rama-rama, kumbang dan lain-lain tidak akan mendekati bunga kurma atas sebab bunganya tiada bau dan juga tiada madu.

3. Pendebungaan manual
Pendebungaan perlu dilakukan secara manual dengan cara memotong bunga dari pokok jantan dan di ketuk perlahan-lahan ke bunga pokok betina. Atau dengan mengikat bunga jantan ke bunga betina.

4. Ambil masa untuk tahun pokok jantan atau betina
Pokok kurma mudah tumbuh jika ditanam dari biji tapi mengambil masa 4-7 tahun untuk anda tahu jenis jantan atau betina. Dan 50% pokok kurma yang ditanam dari biji akan menjadi kurma jantan.

Selain itu:  Cara Buat Mi Goreng Basah, Tak Letak Garam, Gula & Perasa Pun Tetap Sedap!

Cara terbaik ialah dengan tanaman dari sulor kurma yang tumbuh. Jika sulor tadi dari pokok jantan, itu baka jantan dan kalau dari sulor pokok betina itu baka betina. Dengan ini kita dah tahu jantan betina dari awal tanaman. Jangka masa matangnya akn menjadi lebih singkat iatu dri 2-4 tahun sahaja.

IKLAN

INFO

– Anda boleh dapatkan benih bunga jantan yang siap ‘dibungkus’ dari penanam pokok kurma atau nurseri tertentu yang menjualnya secara online.

Kalau Tanam Pokok Kurma Kena Tanam 2 Pokok Sekali, Barulah Berbuah 
Pokok kurma jantan

– Bagi anda yang tiba-tiba mengetahui pokok kurma anda yang sebatang itu adalah jantan, manfaatkan bunga jantan anda dengan menjualnya di pasaran. Jangan ditebang pulak.

IKLAN

– Jika anda hanya ada sepokok pohon kurma dan pokoknya kelihatan berbuah itu adalah pokok kurma jantan. Bunga pokok jantan akan kelihatan seperti buah-buah kurma pada satu peringkat, tapi “buah-buah” itu akan gugur sendiri beberapa lama kemudian. Ini kekeliruan yang sering terjadi dalam kalangan kita.

Kalau Tanam Pokok Kurma Kena Tanam 2 Pokok Sekali, Barulah Berbuah 
Pokok kurma betina

– Seperti manusia ada pokok kurma bersifat “khunsa” punya kedua-kedua bunga jantan dan betina. Ini kes rare tapi pernah banyk kali berlaku.

Semoga bermanfaat

Sumber: Mahadzir Hashim.

Kalau nak beli anak pokok kurma boleh klik sini https://invle.co/cler39g

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI