Kalau Jari Tersepit Pintu, Lakukan Langkah Ini Untuk Kurangkan Kesakitan

591

 

Sekali atau dua kali seumur hidup pasti akan terkena situasi jari tangan atau kaki tersepit pada pintu. Sakitnya memang tak boleh dibayangkan.

Begitu juga tahap kesakitan bila barang berat jatuh di atas jari atau pun ibu jari kaki tersepak sesuatu.

Jika sekali lagi anda mengalami masalah ini mungkin boleh praktikkan cara mengurangkan tahap kesakitannya seperti yang dikongsi oleh Dr. Khairul Faizie

Subungual Hematoma

Jari tangan /kaki terkepit pada pintu kereta, atau barang berat jatuh atas jari kaki….ada darah beku pada kuku. Sakit, memang sakit sebab space di antara kuku tu sempit.

Darah berkumpul, pressure builds updan ini merangsang saraf untuk beri rasa sakit berdenyut denyut. Keadaan ini di panggil SUBUNGUAL HEMATOMA. Anda pula masa tu tengah camping / jauh dari klinik /hospital.

Apa yang anda boleh buat?

Tip ini orang yang tak belajar medic pun boleh buat.
Banyak kali saya jumpa patient yg berhari hari menanggung sakit, selepas itu barulah ke klinik. Caranya secara mudah ada 2:

1) Guna jarum

Letak jarum atas kuku terbabit, dan putarkan jarum utk hasilkan lubang. Kalau banyak darah beku, buatlah 3- 4 lubang. Jangan risau, tak sakit masa buat. Sebab kuku takda saraf. Kita ketip kuku, sakit tak?

Boleh buat sendiri, atau orang lain buatkan. Kalau orang lain buatkan, beritahu bila ada terasa jarum mula kena dasar kuku(daging). Bila lubang terbentuk, darah akan keluar. Pressure akan berkurangan. Sakit akan hilang.

Lihat video ni:

2) Guna jarum, atau paper clip

Panaskan hujung jarum /paperclip. Cara buat lubang sama macam nombor (1). Cuma lebih cepat terhasil lubang sebab jarum tu dah panas.

Kebanyakkan kes Subungual Hematoma ialah simple bleeding. Kalau anda syak tulang jari anda patah, atau kulit keliling kuku koyak, maka sila jumpa doktor.

Even ada patah / retak pada hujung tulang jari, prosedur buat lubang ni masih boleh di buat sebagai tips emergency utk kurangkan sakit.

 

Sumber: Facebook Dr Khairul Faizie

 

Tinggalkan Komen