Kita memang selalu masak ayam paprik kat rumah sebab senang. Tapi lepas ini apa kata kalau nak masak lagi kita ikut cara Khas Fena ini.

Punyalah sedap katanya sampai kita takkan pesan ayam paprik ini lagi kalau makan kat restoren. Buat sendiri lagi sedap.

Punyalah sedap ayam paprik masak cara ni

Bahan-bahannya

Bahan tumis:
Ayam – dipotong kecil
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Serai sebatang diketuk
3 sudu makan cili kisar

Bahan sos:
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos cili thai
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos ikan
1/2 sudu makan kicap manis
Air panas setengah mangkuk
Daun limau purut

Langkah demi langkah

1. Mula mula panaskan minyak, letak banyak sikit sebab kita nak tumis cili kisar. Masukkan bawang besar, bawang putih, halia yang dihiris bersama serai.

2. Bila bahan tadi garing boleh masuk cili kisar. Masak sampai garing, pecah minyak.

IKLAN

3. Kemudian masuk ayam. Masak sampai ayam kecut, atau sampai masak.

4. Masukkan semua bahan sos tadi.

IKLAN

5. Masuk air panas setengah mangkuk. Biarkan mendidih.

6. Dah mendidih masuk segala jenis sayur yang kita suka. Jangan lupa 6 biji cili padi diketuk.

IKLAN

7. Akhir sekali jangan dilupa daun limau purut. Tak letak ni tak jadi paprik. Buang tulang tengah daun ya.

8. Agak sayur dah lembut boleh la tutup api. Tak perlu tambah garam atau perasa lain lagi dah. Sos tadi dah cukup bagi rasa yang mabelesss. Tak caya kena cuba.

Selamat mencuba.

Sumber: Khas Fena