
Selalunya kuali lepas basuh dan kering kita letak bawah singki. Selain orang tak nampak, senang nak ambil bila nak masak.
Tapi mata tetap rimas kalau kuali ini tak tersusun meski pun letak dalam kabinet. Kalau rasa serabut, boleh gantung kuali ini ikut perkongsian Reezal Jelita ini. Modal cuma RM20 tapi hasilnya kuali tergantung kemas.
Guna drawer slide, modal RM20
Share sikit DIY tempat gantung kuali bawah kabinet singki. Modal dalam RM20 saja.
1. Drawer slide atau rail boleh beli kat Shopee sepasang dalam lebih kurang RM10 (link kalau nak beli SINI). Kayu boleh pakai apa-apa kayu yang sesuai.
2. Skru 2 bahagian ni.
3. Pasang hook screw, boleh beli kat Shoppe atau hardware.
4. Screw dulu 1 bahagian. Slider tu boleh cabut dulu 1 bahagian.
5. Pasang satu lagi bahagian slide.
Dah siap! Boleh slide keluar supaya boleh capai kuali yang belakang.
Selamat mencuba!
Klik SINI kalau nak beli drawer slide/rail
Sumber: Reezal Jelita
Tayar Kena Pusing, Kaedah Parkir Yang Betul & Selamat Kalau Kena Letak Kereta Kawasan Berbukit

Bagi yang memandu kereta, kita memang kena bersedia untuk parkir di pelbagai lokasi. Ada masa kita kena parkir kereta di kawasan yang agak mencabar dan kurang selamat.
Tapi dek kerana tiada pilihan terpaksa juga meletakkan kereta di kawasan tersebut. Antaranya parkir di lokasi berbukit atau kawasan curam. Silap cara kereta boleh mengundur atau menggelongsor ke depan. Sebab itu ada yang sampai letak bata untuk elak kejadian ini berlaku.
Sebenar tak perlu cari bata atau batu sebagai penyendal kalau parkir di kawasan berbukit sama ada menurun atau menghadap bukit. Apa yang perlu, kita kena tahu cara betul dan selamat untuk memarkir di kawasan ini.
Berikut adalah cara yang betul dan selamat sekiranya perlu memarkir kenderaan di kawasan curam atau berbukit:
1. Tinggalkan ruang
Jika memarkir kereta menghadap ke atas bukit, pastikan anda meninggalkan ruang di belakang kenderaan. Ini bagi memudahkan kita mengeluarkan kenderaan kemudian.
Jika memarkir kereta dalam kedudukan menuruni bukit, tinggalkan ruang di hadapan kereta, ia juga untuk memudahkan anda mengeluarkan kereta kemudian.
2. Teknik pusing tayar
Pusingkan tayar hadapan ke arah berlawanan daripada tembok tepi jalan jika memarkir kereta menghadap ke atas bukit (rujuk gambar).
Jika memarkir kereta dalam kedudukan menuruni bukit, pusing tayar hadapan menghadap tembok tepi jalan (rujuk gambar di bawah).
Cara ini menghalang kereta anda mengundur ke belakang atau maju ke hadapan jika kenderaan bergerak, di mana tembok berfungsi sebagai penghalang.
3. Guna gear yang betul
Selepas tayar menyentuh tembok, tarik brek tangan dan tukar gear daripada mode D kepada P bagi kereta automatik.
Bagi kereta manual, selepas tayar menyentuh tembok, tarik brek tangan. Tukar kepada gear reverse jika parkir menuruni bukit, dan tukar kepada gear 1 jika menghadap bukit.
4. Sebaiknya pilih parkir di tempat yang lebih selamat
Jika ada pilihan, sebaiknya elak dari parkir kereta di lokasi berbukit atau curam terutama jika keadaan cuaca hujan lebat. Sekiranya air deras melalui kawasan ini ada kemungkinan terjadi tanah runtuh.
Artikel berkait: Jangan ambil risiko, elak parkir di empat lokasi ini ketika musim hujan
Sumber: Mstar & Maskulin, Wikihow
Buat Sendiri Mi Rebus Cara Orang Johor. Kuah Mesti Pekat, Tepung Goreng Rangup Kena Ada Baru Sedap

Mi rebus Johor memang tak dinafikan cukup sedap. Dapat pula makan di negeri asal memang lah marvellous rasanya, ori.
Cuma kalau tiada kesempatan nak ke sana, boleh juga buat sendiri hidangan mi rebus ini. Dikongsi oleh Emee Sham boleh ikut cara ini;
Buat sendiri mi rebus Johor
Lama tak kena mi rebus, jadi kita buat sendiri. Ini pun berguru dengan orang Johor.
Bahan-bahan :
1 peket mi kuning -dicelur
4 biji keledek -direbus dan dikisar.
1 cawan tauchu -dicuci dan dikisar.
6 ulas bawang putih -dikisar.
3 biji bawang merah -dikisar
1 inci halia -dikisar.
3 batang serai -dititik.
1 inci lengkuas -dititik.
5 sudu makan rempah kari daging
Udang kering
Udang basah kopek kulit -dikisar
Garam, gula secukupnya serta minyak untuk menumis.
Bahan pelengkap:
Tauhu – digoreng, dipotong kecil
Daun sup -dimayang.
Bawang goreng.
Telur rebus -dibelah dua
Lada hijau -dipotong bulat
Taugeh -dicelur
Limau nipis -dibelah dua
Cara buat untuk kuah :
1. Panaskan minyak dalam periuk.
2. Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik.
3. Kemudian tumis bawang putih, bawang merah, halia dan udang kering dan udang basah yang telah dikisar hingga naik bau.
4. Masukkan rampah kari kacau rata,
5. Kemudian masukkan tauchu dan keledek yang telah dikisar. Selalu tauchu dan keledek yang dikisar telah kita letakkan air untuk senang dikisar, jadi tak payah tambah air supaya kuahnya tak cair.
6. Masukkan garam dan gula dan gaul sebati. Siap dihidangkan.
Bahan tepung rangup:
Tepung beras dan tepung gandum
Serbuk kunyit
Garam
Air secukupnya
Bawang besar -didadu
Daun bawang -racik halus
Minyak untuk menggoreng
Cara buat tepung rangup
– Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul rata.
– Cara menggoreng ada teknik sikit, tuang tepung guna senduk di tepi kuali seperti buat rempeyek
– Angkat dan toskan.
– Minyak kena banyak untuk menggoreng tepung ini.
– Masukkan tepung rangup ini dalam mangkuk yang berisi mi, kuah dan bahan hiasan.
Selamat mencuba.
Sumber: Emee Sham
Cara Buat Kopi Ais Sedap Kaw Kaw. Nikmat Sungguh Bila Minum, Segelas Tak Cukup!

Waktu tengah hari panas ni dapat minum air kopi ais kaw memang sedap. Dapat pula yang kopi pekat, manis dan rasa lemak sikit memang hilang dahaga. Minum segelas memang tak cukup.
Nak buat kopi kaw begini ada sukatan dan bancuhannya, dan hasilnya boleh jadi lagi sedap dari kopi yang kita minum di kafe mahal.
Jika teringin nak hirup kopi macam ni boleh cuba ikut perkongsian dari Ben Safwan ini ya.
Kopi ais sedap kaw kaw
Bahan-bahannya
2 sudu serbuk kopi premium (pilih roasted sederhana)
1 cawan susu cair
1/2 tin susu pekat
Air 1/2 cawan
Ketulan ais
Cara membuat:
1. Reneh 1/2 cawan air biar mendidih.Tutup api. Masukkan 2 sudu makan serbuk kopi pilihan. Kacau dan biarkan 3-4 minit. Tapis tuang masuk dalam jug.
2. Kemudian tambah 1 cawan susu cair dan 1/2 tin susu pekat dalam jug. Kacau dan tambahkan ais. Tak perlu tambah air.
3. Biarkan air ais turun. Simpan dalam freezer, kemudian boleh minum. Ini sukatan untuk 1.6 liter.
4. Hasilnya…sedap kaw kaw.
Selamat mencuba!
Sumber: Ben Safwan