Kalau ada yang nak tanam serai dalam pasu di rumah boleh ikut tip yang dikongsi oleh Mohd Amri ini.

Berkongsi panduan penanaman serai dalam pasu, beliau menyenaraikan langkah demi langkah yang perlu dilakukan dari peringkat semai sampailah pembajaan.

Salah satu tip yang dipraktikkan adalah menyemai benih serai secara serong bagi mempercepatkan pertumbuhan pokok. Penjelasan lanjut boleh ikut perkongsian dari beliau ini.

Tip ringkas tanam serai dalam pasu

Setiap kali beli di kedai atau pasar beli serai, balik-balik nanti kering dan kecut. Apa kata kali ini, sahabat beli lebih sedikit untuk masak dan cuba tanam sendiri. Cukup sekadar satu pasu pun dah ok sangat untuk kegunaan sendiri.

Kalau Tanam Serai Dalam Pasu Tanam Secara Serong Supaya Pokok Lagi Cepat Besar

Antara tip yang saya boleh kongsi ialah;

Peringkat semaian, tanam dan baja

1. Dapatkan serai yang lebihan anda beli di kedai atau pasar raya. Biasanya, akar sudah tiada sebab dibuang oleh pembekal. Tiada masalah, sahabat tetap boleh rendamkan ke dalam air kosong. Proses ini bertujuan untuk menggalakkan akar baru tumbuh atau bertunas. Kebiasaanya, mengambil masa 4 sehingga 5 hari.

Kalau Tanam Serai Dalam Pasu Tanam Secara Serong Supaya Pokok Lagi Cepat Besar

IKLAN

2. Setelah akar keluar, bolehlah ambil beberapa batang dan tanam terus ke dalam tanah. Kaedahnya, saya selalu tanam secara SERONG atau lebih tepatnya pada sudut 45 darjah. Tujuan, untuk lebih cepatkan pokok membesar.

Kalau Tanam Serai Dalam Pasu Tanam Secara Serong Supaya Pokok Lagi Cepat Besar

3. Kedalaman tanam ke tanah tidak perlu dalam. Sekadar menutup akar dan tidak perlu sampai menutup perut serai.

4. Jenis tanah pula, jangan guna yang terlalu poros. Pada peringkat awal, saya akan siram sehari dua kali. Sehingga stabil dan mula menampakkan daun-daun baru.

Kalau Tanam Serai Dalam Pasu Tanam Secara Serong Supaya Pokok Lagi Cepat Besar5. Pembajaan tidak perlu terlalu kerap, sekadar dua minggi sekali sama ada menggunakan baja berbentuk serbuk seperti tahi ayam, kambing, baja butiran seperti baja NPK 15:15:15 atau baja berbentuk cecair seperti baja ab.

IKLAN
Selain itu:  Tip Tanam Serai Supaya Keluar Banyak Tunas Dengan Cepat & Rimbun. Kena Potong Begini

6. Pokok serai yang matang, biasanya mengambil masa selama 5-6 bulan. Tapi, saya punya dah boleh guna untuk masak tak sampai 5 bulan pun.

Kawalan serangga

Pokok serai pun ada serangan mahkluk perosak seperti bena putih dan kulat. Justeru, boleh gunakan semburan organik seperti cuka kayu sambil diselikan dengan semburan yang telah dipelajari dari group ini. Iaitu menggunakan air rebusan cengkih, taburan kunyit atau sebagainya.

Selain itu, dalam 3-4 bulan sekali saya akan buat pemangkasan daun secara “ringan”bertujuan memastikan cahaya matahari sampai ke tengah rumpun. Ianya bagi mengelakkan rumpun serai terlalu lembap disebabkan daunnya terlalu lebat sehingga menutup pangkal.

Kalau Tanam Serai Dalam Pasu Tanam Secara Serong Supaya Pokok Lagi Cepat Besar

IKLAN

Apabila pangkal terlindung dari cahaya matahari, pokok mudah menjadi lembab dan serangga seperti pengorek batang menyerang dan bena putih boleh bersarang.

Kalau Tanam Serai Dalam Pasu Tanam Secara Serong Supaya Pokok Lagi Cepat Besar

Itu sahaja perkongsian ringkas tentang semaian, tanaman, pembajaan, dan penjagaan pokok serai. Diharap dapat membantu sahabat di luar sana.

Semoga bermanfaat

Sumber: Mohd Amri

Subscribe juga YouTube channel Vanilla Kismis untuk video menarik.

https://www.youtube.com/watch?v=jrvY6p9NLiA

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI