
Tak terfikirpun dari katil terbuang kita boleh hasilkan kerusi yang cantik macam ni. Tapi inilah yang dikongsi oleh Nani Makeover.
Dari katil bujang yang sudah patah kakinya, terhasil kerusi kayu yang cantik untuk disesuaikan dengan deko kediaman.
So lepas ni katil yang patah jangan buang ya. Bagi yang nak cuba idea ni boleh ikut langkah ini ya.
1. Ini katil terbuang yang boleh digunakan.
2. Ambil bahagian kepala katil dan juga kaki katil.
3. Potong papan mengikut saiz kerusi yang diinginkan.
4. Kemudian paku papan menyambungkan kedua bahagian.
5. Seterusnya cat mengikut warna yang sesuai dengan dekorasi kediaman.
Inilah hasilnya
Sumber: Nani Makeover
Cara Masak Paprik Ayam Thai Super Senang, Siap Cepat

Kalau nak masak cepat, lauk paling senang dan pantas nak buat adalah ayam paprik. Dah buat paprik ayam, tak perlu lauk lain dah sebab dalam hiadangan ni semua dah ada ayam dan sayur- sayuran.
Paling sesuai kalau tak tambah cuma telur mata atau telur dadar. Bahan-bahan yang digunakan pula memang kebanyakannya tersedia di dapur. Tak payah susah-susah nak pergi pasar atau kedai beli barang lain. Resipinya dikongsi oleh Nora Abdullah.
Bahan-bahan untuk ayam:
Ayam- potong dadu
1 sudu tepung jagung
Garam, kunyit & serbuk Maggi Cukup Rasa

Bahan tumis:
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih- ditumbuk
Sedikit halia -dihiris
2 batang serai – dititik
4 biji cili padi – diketuk
5 helai – daun limau purut

Bahan untuk sos:
Sos tiram, sos tomato & sos cili
Kuantiti ikut cita rasa, lebihkan sos tomato
Bahan sayur
Lobak merah, bunga kubis, kacang panjang atau kacang buncis, tomato
Cara membuat:
- Gaul potongan ayam dengan garam, kunyit, tepung jagung serbuk perasa. Goreng garing dan angkat.
2. Guna minyak gorengan ayam tadi tumis bahan-bahan tumis sampai naik bau.
3. Kemudian masukkan sos tomato, cili, tiram. Tak perlu tambah garam dan gula, sebab dah cukup perasa. Masukkan sikit air untuk sesuaikan rasa dan ada kuah.
4. Bila dah menggelegak masukkan sayur dan ayam. Tak perlu masak sayur lama-lama supaya ada rasa rangup.
Dah siap!
Selamat mencuba!
Sumber: Nora Abdullah
Buat Sendiri Blueberry Cheesecake Modal Tak Sampai RM30 Dapat Sebiji Kek. Rasa Sedap Macam Beli

Kek ini kalau makan atau beli di restoran mahupun kafe harganya lebih RM10 sepotong. Mahal, apalagi kalau makan dengan famili. Paling sikit ambil 2 atau 3 potong.
Sedangkan pada harga ini sebenarnya kalau kita buat sendiri boleh dapat sebiji kek. Jadi bagi penggemar cheesecake eloklah cuba buat sendiri. Sebab caranya pun mudah kalau ikut resipi dikongsi oleh SuiSan Aliezsha. Menurutnya kos beli bahan tak sampai pun RM30.
Cara buat blueberry cheesecake, modal RM30 makan satu famili
Bahan untuk lapisan bawah:
8-9 keping biskut digestive (Jacobs Wheatmeal atau Belvita)
2 sudu makan mentega- cairkan
Cara membuat:
- Hancurkan biskut saya guna batu lesung saja, boleh kisar kering juga.
- Selepas hancurkan biskut masuk dalam mangkuk, tuang mentega cair tadi dan gaul sebati.
- Kemudian masukkan ke dalam loyang. Tekan untuk padatkan biskut tersebut (saya guna loyang saiz 5 sebab adunan tak banyak).
Bahan untuk cheesecake:
250g cream cheese Tatura
2 biji telur
2 sudu makan gula halus (jika tak letak toping, 3-4 sudu dah cukup)
1 1/2 makan tepung gandum cap Rose (sudu metrik guna 1 ½)
1/2 sudu makan jus limau/lemon
Jem blueberry
Cara membuat:
- Putar cream cheese dan gula hingga sebati.
- Kemudian masukkan jus limau diikuti dengan tepung gandum. Putar hingga sebati.
- Selepas sebati curah adunan dalam loyang berisi biskut tadi. Jangan lupa alas loyang dengan kertas minyak.
- Bakar pada suhu 160° selama 20-25 minit, bergantung oven masing-masing.
- Selepas masak, biarkan sejuk kemudian letak topping blueberry atau strawberi, mangga dan sebagainya.
- Jika letak topping Horlick, sebelum masukkan dalam oven taburkan atas permukaan kek.
- Dah siap letak topping sejukkan dalam peti ais sebelum hidang, barulah sedap makan macam beli kat kedai.
Nikmatnya…
Selamat mencuba!
Sumber: SuiSan Aliezsha
Cara Buat Donut Gebu Gebas, Garing Di Luar, Lembut Di Dalam. Guna 4 Bahan Saja, Boleh Frozen Juga!

Bila semua ahli keluarga ada di rumah waktu PKP ini kena ada banyak bahan makanan. Salah satu yang boleh kita buat banyak dan frozen untuk mudah masak bila-bila masa adalah donut.
Lagi best kalau dapat donut yang gebu gebas montok macam ini. Nak buat donut ini pun mudah sebenarnya cuma guna 4 bahan saja tapi hasilnya garing di luar, rangup di dalam. Caranya dikongsi oleh Eti Nur Syafiraa.
Cara buat donut gebu gebas hanya guna 4 bahan
Bahan A
1 paket yis Mauripan
2 sudu susu pekat
Setengah gelas air suam
Sedikit garam
Bahan B
850 gm tepung gandum
4 sudu besar marjerin
Cara membuat:
1. Bancuh yis mauripan dengan air suam setengah gelas (elak guna air panas sangat, nanti yis tak naik).
2. Tambah susu pekat 2 sudu besar. Masukkan sedikit garam. Tunggu sehingga yis naik dan berbuih.
3. Gaul tepung gandum bersama 4 sudu marjerin. Selepas gaul, masukkan bahan A, tambah sedikit air sehingga jadi doh.
4. Tunggu sehingga doh naik, kemudian boleh bentuk bulat-bulat atau guna acuan donut.
5.Rehatkan sekejap doh yang sudah dibentuk. Goreng dan toskan minyak.
6. Kemudian boleh letakkan topping mengikut cita rasa sama ada gula castor, coklat, atau Nutela. Hasil donut ini rangup di luar, lembut di dalam. Boleh buat banyak untuk disejukbeku.
Selamat mencuba.
Sumber: Eti Nur Syafiraa