Masak Tom Yam Masuk Lebih Bahan Ini, Tambah Aroma & Ada Khasiat Antikanser

Untunglah korang yang suka makan tomyam, bukan saja sedap tapi berupaya menghindarkan diri dari risiko penyakit yang cukup digeruni iaitu kanser.

Ia berdasarkan satu perkongsian yang dibuat oleh saintis Dr Suri Roowi yang sebelum ini berkhidmat sebagai Saintis Prinsipal di Program Perekaan Makanan Pusat Penyelidikan Sains dan Teknologi Mardi.

Menurut beliau dalam satu kajian yang dibuat di Thailand dan Jepun hasil kajian bahan-bahan dalam tomyam boleh menghalang pertumbuhan tumor dan kanser berbanding makanan lain.

IKLAN

Syaratnya kenalah bahan semula jadi

Masak Tomyam Masuk Lebih Bahan Ini, Tambah Aroma & Ada Khasiat Antikanser

“Siapa yang rajin makan tomyam lebih rendah risiko terkena usus besar. Tapi syaratnya tomyam yang dimakan mesti gunakan sumber asli seperti limau purut, serai dan sebagainya selain kena kurangkan penggunaan MSG.

“Bahan dalam tomyam yang berperanan untuk antikanser adalah daun ketumbar. Sebab ia bersifat antioksidan dan baik utk mereka yang ada penyakit diabetes, untuk kawal gula dalam darah dan mereka yang ada masalah saraf.”

IKLAN

Jelasnya lagi serai juga bertindak sebagai antikanser terutama kanser usus besar, kanser ovari dan payudara.

IKLAN

Dalam tomyam gunakan banyak daun limau purut kerana ia kaya antioksidan dan ia bertindak sebagai antikanser. Begitu juga dengan lengkuas dan daun temu kunci yang turut dimasukkan dalam tomyam. Ia ada banyak manfaat kesihatan untuk kanser terutama untuk kanser pankreas.

Artikel berkait: Cara Buat Pes Tomyam Homemade Paling Kaw, Tak Perlu Makan Kedai Thai Lagi

Foto: www.azhan.co

Selain itu:  Step By Step Buat Tomyam Putih, Rahsia Sedap Guna Air Basuhan Beras!
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI