Selalu buat ayam masak Kam Heong, rupanya boleh buat untuk lauk ketam juga. Kalau makan di restoran menu ini memang mahal jadi elok buat sendiri di rumah. Lagi jimat.
Caranya boleh ikut perkongsian Ameera ini.
1.Bedakkan dengan serbuk kunyit dan garam sedikit. Panaskan minyak dan goreng sekejap.
2.Tumis bawang putih 3 ulas dan bawang besar 1 biji guna minyak tadi, cuma keluarkan sedikit.
3.Masukkan serbuk kari ketam. Guna separuh sebab ketam ada 4 ekor. Kalau ketam lebih boleh letak satu paket kecil.
4.Letak air sedikit. Tumis sehingga pecah minyak.
5.Masukkan udang kering sedikit. Sebelum itu rendam udang kering dengan air panas sekejap, kemudian tumbuk kasar. Jangan halus sangat.
6.Masukkan 1 sudu makan sos cili, 1 sudu makan sos tiram, kicap secukup rasa bersama 1 sudu gula.
7.Masukkan cili padi jika nak pedas.
8.Masukkan ketam dan gaul rata.
9.Akhir sekali masukkan daun sup daun bawang. Siap
Selamat mencuba
Sumber: Ameera
Cara Buat ‘Sup Antibiotik’ Untuk Anak Demam Kembali Bertenaga
Ibu mana lah yang tak susah hati bila tengok anak lemah lesu bila demam. Tambah pula kalau anak tak lalu makan. Lagilah risau.
Selain ubat, sup antibiotik ini mungkin cara untuk merawat anak yang demam dan juga mengembalikan tenaganya.
Cara membuat sup antibiotik ini dikongsi oleh Julia Daud.
Kalau ibu-ibu rajin search di Google, tentu pernah terbaca tentang “sup antibiotik” kan?Menu sup begini memang sesuai untuk anak yang demam bagi mengembalikan tenaga dan merawat penyakit dengan izinNya.
Bahan-bahan sup antibiotik
5 biji buah pelaga
5 -7 biji bunga cengkih
5 ulas bawang putih | dicincang halus
1 ulas bawang merah | dicincang halus
3 biji lada hitam | dihancurkan
1 batang lobak merah | dipotong dadu
3 batang celery / ikan bilis
ayam / ikan /daging (sumber protien)
sedikit daun sup atau daun bawang
3 cawan air
Cara membuat
1. Sediakan bahan seperti di gambar bersama 3 cawan air. Sukatan sayuran dan protein boleh ditambah mengikut cita rasa.
2. Masukkan semua bahan ke dalam air yang telah direneh. Tunggu hingga mendidih.
Ibu- ibu boleh juga gunakan kaedah menumis, Tumiskan rempah ratus dan bawang dengan menggunakan unsalted butter atau minyak masak. Menumis guna Pure Olive Oil pon boleh.
3. Apabila lobak merah dan ayam dah empuk. Taburkan daun sup atau pon daun bawang.
4. Hidangkan bersama karbohidrat samaada, bubur nasi, mee hoon,noodle pelbagai perisa ataupon pasta. Boleh taburkan mix herbs semasa menghidang.
Siap, boleh dihidang pada anak. Selamat mencuba!
Sumber: Julia Daud
Buat Sendiri Play Doh Untuk Anak, Modal Sikit Tapi Dapat Banyak
Kalau ada budak di rumah, mainan ni mesti ada kat rumah. Biasanya beli banyak mana pun tak cukup sebab anak suka campur aduk play doh.
Bila dah dicampur-campur dan tak cantik, anak akan tinggalkan dan minta yang baru.
So banyak mana nak beli kan? Supaya poket kita selamat jomlah buat sendiri. Sebab cara nak buat play doh ni bukannya susah sangat pun.
Semua bahannya ada di dapur kita saja.
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum / tepung serbaguna
2 sudu besar minyak masak
1/2 cawan garam
2 sudu besar cream of tartar – boleh dibeli di kedai bakeri
1.5 cawan air panas mendidih – ditambah sedikit demi sedikit sehingga dapat konsistensi yang diinginkan
Pewarna makanan (jika mahu warna warni)
Cara-buat DIY play doh
- Campurkan tepung, cream of tartar dan minyak ke dalam mangkuk yang besar.
2. Masukkan garam ke dalam air mendidih. Kacau sehingga larut.
3. Titiskan pewarna makanan ke dalam air panas itu (*optional)
4. Tuangkan air panas ke dalam mangkuk adunan tadi sedikit demi sedikit sambil mengacau adunan tepung.
5. Kacau sehingga adunan menjadi sebati dan melekit.
6. Biarkan sejuk seketika kemudian keluarkan adunan dari mangkuk. Uli dan tumbuk doh sehingga ia tidak lagi melekit. Sekiranya doh masih melekit selepas beberapa minit menguli, boleh tambahkan tepung sedikit demi sedikit untuk mendapatkan konsistensi yang anda inginkan.
Simpan homemade playdoh anda di dalam bekas kedap udara untuk memastikan ia tahan lama. Sekarang bolehlah main playdoh puas-puas.
Rahsia Buat Kuih Cik Mek Molek Yang ‘Jelita’ & Tip Tak Pecah Waktu Menggoreng
Walaupun kuih ini asal daripada Kelantan tapi ramai saja dari negeri lain yang menggemarinya.
Cuma bila nak buat sendiri selalu ada masalah cek mek jadi keras, air gula terkeluar dan rupa parasnya tak menjadi elok.
Sebenarnya nak buat kuih ini ada tip dan tekniknya, barulah kuih cek mek molek ini jadi ‘jelita’. Dikongsi oleh Ju Mohamad, in rahsianya.
Tip rahsia kejelitaan cek mek
Tip buat adunan
– Sukatan adunan bergantung pada ‘keadaan’ ubi. Ada ubi ok. Kadang-kadang nasib tak baik, terkena ubi lembik walaupun jenis sama.
– Saya guna ubi keledek kulit berwarna oren (isi oren). Rebus ubi dengan sedikit garam sampai empuk, biarkan kering air (jangan letak air banyak sangat).
– Kemudian sejukkan ubi, saya sejukkan depan kipas.
– Seterusnya lenyek ubi, boleh guna tapak gelas atau lesung batu.
– Uli bila ubi dah sejuk. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli sampai tepung tak lekat pada tangan. Jangan guna banyak tepung nanti kuih keras.
– Tepung ini digunakan untuk ubi keledek jadi doh saja, jadi guna sedikit saja.
– Ada tip letak baking powder, ada yang letak marjerin. Untuk adunan saya guna tepung gandum saja. Tak tambah apa-apa kecuali garam yang dimasukkan semasa rebus ubi. Jika tak cukup masin boleh tambah waktu ini.
– Sebaiknya uli adunan sebelah malam, bulat-bulatkan, letak dalam peti ais. Bulatkan kosong tanpa gula, nak goreng nanti baru letak gula. Esok baru goreng. Nanti tepung jadi cantik. Tak bau gandum.
Tip menggoreng
– Mula-mula masukkan cek mek dalam minyak, besarkan sikit api. Golek-golek bagi bahagian lapisan luar jadi KULIT. Selepas itu baru perlahankan api.
– Teknik ini kita digunakan untuk elakkan dari cek mek jadi buncit dan pecah keluarkan air gula semasa goreng disebabkan api perlahan.
– Lagi satu letak gula masa nak menggoreng. Dah letak gula, bentukkan terus masuk dalam kuali. Gula terpulang nak letak banyak mana. Saya letak gula banyak, masa nak makan saya buang sikit air gula sebab manis sangat.
Selamat mencuba.
Sumber: Ju Mohamad