![top2](https://cdn.vanillakismis.my/2020/09/257610-04_08_278021-696x365.jpeg)
Pokok bendi ini memang berbaloi tanam. Kalau tanam berbuah tak berhenti, jika betul penjagaannya. Lagi satu cara tanam dan penjagaannya juga cukup mudah.
Bagi yang nak cuba tanam boleh ikut tip dikongsi oleh Theamrie Arm
Tanam di tanah sekangkang kera tapi bendi buah tak berhenti
Tanam bendi di tanam sekangkang kera tapi bendi buah tak berhenti. Memandangkan ramai tanya macam mana nak tanam bendi, saya beri sedikit tip yang sangat senang.
Tip tanam bendi
- Ambil 2 biji benih bendi yg dibeli di kedai. Boleh juga keringkan bendi tua dan ambil benihnya.
2. Masukkan dalam tanah, kedalaman 1 inci saja. Jarakkan 1 kaki kalau nak tanam lebih sepokok (jangan lupa sambil itu selawat)
3. Siram setiap hari benih yang ditanam.
4. Dalam beberapa hari, akan keluar tunas, teruskan rutin siraman setiap hari sampailah pokok bendi besar sedikit.
4. Kemudian barulah bubuh baja sekeliling pokok.
![Mudahnya Tanam Bendi. Senang Jaga, Sekejap Dapat Hasil, Makan Tak Habis!](https://cdn.vanillakismis.my/2020/09/257609-04_18_384528.jpeg)
5. Dalam beberapa minggu akan keluar bunga bendi dan boleh lihat hasilnya.
6. Tempoh semai sampai berbuah lebih kurang 7 minggu.
Selamat mencuba!
Sumber: Theamrie Arm
Rindu Makan Sizzling Yee Mee Ayam Cendawan, Kita Buat Sendiri Di Rumah. Ini Resipi Paling Sedap
![Rindu Makan Sizzling Yee Mee Ayam Cendawan, Kita Buat Sendiri Di Rumah. Ini Resipi Paling Sedap](https://cdn.vanillakismis.my/2021/08/Untitled-design-2021-08-02T121743.708-1.png)
Mesti ramai yang rindu nak makan sizzling yee mee ayam dan cendawan. Selalu makan di food court atau gerai masakan panas.
Tak mengapa, kalau teringin boleh saja buat sendiri di rumah. Nak lagi feel boleh beli hot plate.
Cara membuatnya dikongsi oleh Ara Zuharoh. Katanya resipi ini memang sedap malah lagi sedap dari restoren kegemarannya.
Buat sendiri sizzling yee mee ayam & cendawan
Bahan-bahan:
1 gulung yee mee
Ayam – potong kecil-kecil
2 biji cendawan kering – rendam hingga kembang dan belah dua
3 tangkai cili kering – potong dalam 1 inci
1 inci halia – diketuk
3 ulas bawang putih – cincang halus
2 pokok sawi- siang dan dicelur sekejap
5 sb kicap pekat
3 sb sos tiram
3 cawan air – kalau nak kuah banyak letak air lebih
1 biji telur
1 sb tepung jagung-bancuh dengan sedikit air
Serbuk lada hitam
Minyak secukupnya
Garam dan perasa
Cara membuat:
1. Panaskan minyak masukkan cili kering, halia dan bawang putih biarkan sehingga naik baunya.
2. Masukkan kicap, sos tiram dan serbuk lada hitam, tumis lagi dan seterusnya masukkan ayam.. Biarkan ayam separuh masak.
3. Masukkan air dan gaul sebati, seterusnya masukkan cendawan.
4. Seterusnya masukkan air bancuhan tepung jagung, perasa, garam dan serbuk perasa. Kuah terpulang nak pekat atau sebaliknya.
5. Panaskan hot plate, masukkan dahulu kuah tadi dan seterusnya masukkan yee mee.
6. Akhir sekali masukkan sawi dicelur dan pecahkan telur ke dalam masakan tadi biarkan sehingga masak.
7. Siramkan lebihan kuah, ke atas mee dan sawi yang telah dicelur.
8. Taburkan serbuk lada sulah dan tambah cili potong untuk menambah selera.
Siap.. Selamat mencuba
INFO
Bahan untuk hidangan 1 pax, kalau nak lebih gandakan bahan.
Hot plate boleh beli di Shopee (klik SINI untuk beli), harga lebih kurang RM20. Cara simpan supaya tak mudah karat, pastikan lepas guna keringkan dan sapu minyak. Sebelum simpan, bungkus dengan surat khabar.
Selamat mencuba
Sumber: Ara Zuharoh.
Buat Sendiri Biskut Almond London, Guna Sukatan Cawan Lebih Mudah. Raya Tahun Ini Kita Buat Sendiri
![Buat Sendiri Biskut Almond London, Guna Sukatan Cawan Lebih Mudah. Raya Tahun Ini Kita Buat Sendiri](https://cdn.vanillakismis.my/2022/03/Untitled-design-67.jpg)
Salah satu kuih raya yang kena masuk list kena ada atas meja raya adalah Almond London. Memandangkan harga biskut raya pun semakin naik, elok juga kita buat sendiri.
Untuk lebih mudah boleh guna resipi sukatan cawan Erma Azizie. Kata beliau resipi ini dah bertahun-tahun digunakan dan memang menjadi.
Biskut Almond London sukatan cawan
Bahan-bahan:
1 buku butter (250gm)
1 cawan gula halus
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung jagung
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan badam kisar (saya guna badam nib, bakar hingga perang, sejukkan & kisar) – boleh juga guna serbuk badam
1 sudu teh emplex
150 biji badam biji (bakar 10 minit)
Paper cup hitam
Coklat masakan
Pencair coklat atau cocoa butter (teksturnya macam lilin)
Bahan hiasan:
Badam cincang / coklat urai /gula manik
Cara membuat:
1. Pukul butter & gula guna senduk kayu hingga sebati.
2. Kemudian masukkan tepung jagung, tepung beras, tepung gandum, emplex dan badam kisar.
3. Uli sampai jadi doh.
3. Bila dah jadi doh, ambil sedikit gentel kecil-kecil. Ratakan dan masukkan badam sebiji kemudian tutup dan gentel jadi bentuk bulat lonjong.
4. Bakar selama 15 minit 160° ikut oven masing-masing. Dah masak sejukkan.
5. Cairkan coklat guna kaedah double boil & ditambah sedikit pencair coklat.
5. Bila biskut dan sejuk boleh celup dalam coklat & masukkan dalam cup lalu hias guna manik / gula urai.
6. Akhirnya sekali masukkan sebentar biskut dalam peti sejuk, supaya coklat cepat mengeras. Kemudian boleh simpan dalam balang. Siap!
INFO
-Tujuan guna pencair coklat adalah supaya coklat tak lekat terlalu banyak pada biskut & bila dah keras, permukaan coklat akan lebih licin.
-Dicadangkan menggunakan paper cup berwarna hitam, supaya tidak kelihatan comot pada paper cup.
Selamat mencuba.
Sumber: Erma Azizie
Kaedah Tanam Pokok Terbalik! Selain Jimat Ruang & Mudah Alih, Lebih Selamat Juga. Ini Caranya
![Kaedah Tanam Pokok Terbalik! Selain Jimat Ruang & Mudah Alih, Lebih Selamat Juga. Ini Caranya](https://cdn.vanillakismis.my/2022/08/QOLR2dPC-Untitled-design-19.jpg)
Jika suka bercucuk tanam tapi tinggal di kediaman bertingkat atau punya laman kecil kaedah ini boleh dipraktikkan.
Boleh tanam pokok secara terbalik atau upside down! Kaedah tanam pokok yang digantung secara terbalik ini juga ada banyak kelebihan.
Selain jimat ruang dan mudah alih, ia juga terhindar dari haiwan perosak di tanah. Jika nak cuba boleh mulakan dengan pokok tomato dan juga cili.
Kaedah tanaman ini juga pernah dipraktikkan oleh Puan CT Hamisah Ahmad II. Mempelajarinya daripada video di YouTube, ini langkah-langkah untuk tanam terbalik bagi yang mahu mencuba.
1. Sediakan botol mineral 1500ml dan anak pokok sama ada tomato, atau cili.
2. Ambil botol dan potong bahagian bawahnya. Tebuk lubang kiri dan kanan botol untuk tempat menggantung.
3. Sediakan kain perca (boleh guna kain jeans) dan gunting di bahagian tengahnya.
4. Ambil anak pokok leraikan tanah yang melekat pada akarnya.
5. Letak batang anak pokok tadi di bahagian lubang kain tadi. Tutup dengan stapler bahagian yang digunting.
6. Masukkan anak pokok dalam botol dan keluarkan batang dan daunnya di bahagian penutup botol.
7. Tujuan diletakkan kain pada pokok tadi selain untuk menyerap air ia juga untuk mengelakkan tanah keluar bila terbalikkan.
8. Selepas masukkan anak pokok masukkan tanah, cocopeat, tanah kompos nisbah 4:4:2.
9. Siram dengan air dan gantung pokok di tempat terlindung dari panas selama 9-10 hari.
10. Selepas 30 hari, letak baja pada pokok.
Selamat mencuba.
Sumber: Ankit’s Terrace Gardening & Puan CT Hamisah Ahmad II.