Kalau dulu serangan strok kerap kita dengar kalangan orang tua, tapi kini ramai pula golongan muda berusia 30-an mengalaminya. Mungkin juga ia berpunca dari pemakanan dan juga gaya hidup kita.

Wanita yang dikenali sebagai Fiona ini salah seorang daripadanya. Serangan strok yang dialami menyebabkan dia mengalami keadaan lumpuh sebelah muka atau dipanggil Bell Palsy.

Bagi memberi pengajaran kepada wanita lain dan juga golongan muda tentang strok yang tidak mengira usia, Fiona terpanggil untuk berkongsi cerita selain membantu mereka yang pernah mengalami keadaan yang sama.

Bell Palsy /Lumpuh Sebelah Muka

Fiona rasa malu nak kongsi gambar tapi memandangkan ramai kawan2 yg tak kira umur dah kena strok di usia muda. Fiona nak kongsi punca dan cara rawatan strok.

Fiona anggap ini ujian dari Allah Taala Fiona redho tak perlu malu, mungkin perkongsian ini dapat membantu orang lain yg senasib fiona.

Punca yang menyebabkan Bell Palsy

-Demam berpanjangan lebih dari seminggu
-Darah tinggi
-Stress
-Tak cukup rehat
-Banyak berfikir
-Kolestrol tinggi
-Sakit dalam perut

IKLAN

Jangan pandang rendah dengan demam, demam lebih dari seminggu sila rujuk ke hospital. Dikhuatiri darah anda akan dijangkiti bakteria, ini akan memudahkan lagi anda untuk mendapat strok.

 

Wajah sebelum mengalami Bell Palsy

Tempoh masa untuk sembuh

Doktor cakap 6 bln 1 tahun. Kawan-kawan yg dah kena ada yang setahun masih belum sembuh jangan sedih jangan give up kena kuat sayang semua.

Usia yang boleh menghidap Bell Palsy

 Tak ada limit usia, paling muda setakat ni umur 6 tahun sebab obes.

Cara Rawatan

1. Turun kan panas badan dan darah tinggi secepat mungkin
2. Ambil ubat hospital cuma seminggu
3. Terus berurut traditional saraf secara kampung dalam tempoh 2/3 kena, jangan tunggu lama2 nanti saraf dah keras susah nak betul .
4. Mulut tu banyakkan selawat zikit buka mulut tu. Dokter akan suruh exercise sebut (a e I o u ) kita percaya pada Allah kita banyakkan sebut Allah di mulut.
5. Senaman lidah nanti fiona akan buat vedio tunjuk senaman yg betul.
6. SIMPAN ALLAH DALAM HATI ALLAH JAGA KITA SAMPAI MATI.
7. KUAT KUAT KUAT FIONA SANGAT KUAT. KEKUATAN DALAMAN LAGI KUAT DARI KEKUATAN FIZIKAL. FAHAM NI.

IKLAN

KESAN

  • Mata tak dapat pejam
  • Mulut herot
  • Sukar bercakap makan minum
  • Penglihatan fiona dah kabur
  • Pendengaran kurang
  • Saraf tak dapat lagi merasa deria.

Sesungguhnya fiona tak pernah kesali dengan apa yg terjadi. Tidak sedih walaupun sedikit suami banyak bagi sokongan fiona jadi semakin kuat.

Cuma bila doktor cakap dia tak dapat buat apa2 fiona mungkin akan begini dalam tempoh setahun baru menitis sedikit air mata. Tapi fiona berazam pada diri sendiri aku kena kuat aku kena sembuh cepat.

Alhamdulillah sekarang tak sampai 2 minggu fiona dah 60% sembuh ni semua kuasa Allah taala mata pun dah dapat pejam mulut dah tak herot sangat cuma minum air masih meleleh. Dan juga pergi berubat pada tempat yg betul.

Tok sah p tok bomo tipu semua tu. Nanti boleh check dekat wall Abaya Fiona akan share tempat urutan saraf.

IKLAN

Senaman muka untuk pesakit Bell Palsy

Dalam pada itu, Fiona turut berkongsi video senaman muka yang diamalkan untuk pesakit Bell Palsy.

Semoga catatan daripada Fiona ini memberi pengajaran buat kita agar menjaga kesihatan dan pemakanan supaya apa yang dilalui oleh wanita ini tidak dilalui oleh kita jugak.

 

Sumber: Abaya Fiona