Setiap ibu ada pengalaman bersalin yang tersendiri. Sama ada normal, mahupun caesarean (czer), pasti ada bahagian masing-masing. Tapi ibu berusia 30 tahun, Nor Atika Sobri yang menggelarkan dirinya Akak Susuk, mempunyai pengalaman yang agak menakutkan selepas bersalin secara caesarean.

Semuanya kerana luka czer bernanahΒ  dan perutnya perlu dibelah semula untuk mengeluarkan nanah di sekitar luka dan di dalam perutnya. Meraung dan meronta itu antara reaksinya ketika prosedur itu dijalankan.

Atika bersama suami, Mohd Razeaf Bin Zamri, anak sulung, Muhammad Raihan Naufal dan anak kedua, Muhammad Aisy Aslam

 

PART 1

Degupan jantung baby dah tak cantik

Masih segar di ingatan, 1 Oktober 2012 selepas bersalin Naufal pada waktu petang dalam lingkungan 4 lebih, akak susuk terus dibawa keluar dari bilik OT . (Diaorang tak panggil pon waris mujur EX Tunang perasan getah rambut akak susuk terus dia dan mak kiah terkejar-kejar akak susuk masa tu nak kena tolak masuk wad) sedihkan , rasa macam apa entah masa tu dilayan πŸ€·β€β™€οΈ .

Yup, kena czer sebab dah 4 jam di Laboor Room tapi jalan still 2cm , dan jantung baby tak cantik lagi .

Kau bayangkan, keluar dari bilik OT akak susuk terus di bawa ke wad . Yang menyedihkan , dalam keadaan kita baru lepas czer , anak juga terus di letak bersama kita . Masa nie betul-betul menduga .

 

B, belikan pam…

Dengan tak ada pengalaman (sebab anak sulung) , czer pulak tu tetiba anak terus diletak dengan kita , kau boleh bayangkan tak masa tu dengan tak ada pengalaman macam mana nak bangun ,macam mana nak pegang anak (ambil anak dekat katil baby sebelah katil ibu) , dengan Naufal tak nak isap puting , dan Naufal menangis semalaman membuatkan akak susuk langsung tak boleh tidur .

Kau orang dapat bayangkan?

Panggil Nurse , bagitahu masalah yang kita hadapi , tapi kena marah dengan Nurse siap dia picit puting untuk tengok samada ada susu atau tak πŸ˜‚ .

Masa nie dengan badan penat , sakit disebabkan czer , tambah pulak anak menangis aduh terus call EX Tunang masa nie mengadu ..

‘Anak lapar . Tapi tak boleh bagi susu FM , b belikan pam ..’

 

Baby nyenyak lepas dapat susu

Masa tu tengah malam EX Tunang rempuh masuk ke dalam wad (memang EX Tunang tido dalam kereta sebab apa-apa senang) . Yela kau faham jelah Hospital Melaka Guard diaorang kan tegas kalah pak polisi πŸ˜‚ so memang bertekaklah juga dengan Guard India masa nak masuk untuk bagi pam susu .

Masa EX Tunang dah masuk ke dalam wad tu memang nurse pon terkejutlah sebab macam mana mamat nie boleh lepas masuk πŸ˜…

Lepas tu barulah dia ambil Naufal dan bagi susu simpanan yang ada dekat nursery . Lepas Naufal dah dapat susu tu baru Naufal tidur nyenyak sampai pagi dan dapatlah Akak susuk rehat .

Psst ~~ Ini baru hari pertama . Kau boleh bayangkan hari kedua macam mana?

 

Bau busuk tanda luka czer bernanah

Hari kedua , kau di arahkan rajin berjalan supaya tiub air kencing boleh cabut dan ko boleh balik rumah cepat .

Perhhh , dengan tak ada pengalaman , kau gigihkan juga bangun untuk ke tandas tukar pad . Masa nie memang kuatkan semangat sebab nak keluar cepat-cepat dari Hospital . Dan Alhamdulillah petangnya dapat keluar dari hospital , tapi masa nie memang dah bau busuk macam nanah area tempat jahitan tu dan bila tanya Nurse katanya ..

‘Normal lah tu …’

Oklah Nurse πŸ˜†βœŒ

Psst ~~ Nanti akak susuk sambung ye macam mana boleh detect Jahitan tu menanah tapi nurse yang datang melawat dari rumah tak dapat kesan itu nanah πŸ€·β€β™€οΈ

Tapiii , ada ke yang sudi nak baca πŸ’β€β™€οΈ Ce LIKE & SHARE mana tahu ia boleh jadikan panduan untuk orang lain dimasa akan datang 😘😘✌

PART 2

Demam disangka bentan

Keluar je dari hospital , Encik Suami (Akak susuk guna balik gelaran nie kang ado yang keliru πŸ˜†) bawa kereta kena 40km/j ok . Tak boleh langgar lubang walau kecil atau batu pon . Sakitnya terasa wei . Naufal masa tu duduk kat belakang dengan awe dia .

Sampai je rumah akak susuk tak boleh duduk bawah . Kalau duduk atas kerusi kena letak bantal 3 pcs ok sebab terasa sakit tu . Bukan itu sahaja , akak susuk juga demam on off , ingatkan bentan ke apa so telan ler panadol bila rasa panas badan tu .

Nak mandi ke , nak kencing ke apatah lagi nak berak atau basuh pad , Encik suami yang kena papah akak susuk dari bilik ke tandas . Khidmat Encik suami memang diperlukan 100% sampaikan satu malam tetiba akak susuk nak ke tandas dan tengah sedap Encik Suami tidur akak susuk pon kejutkan dia …

Pinggang suami pula terseliuh

“B , ayg nak kencing ..” Dengan muka mamai dan reda terpaksa angkat bini dia nie (masa nie badan tak susut bengkak dan berat masa nie masih 90kg πŸ˜†) . Dipendekkan cerita macam ada baby lagi dalam perut nie hahahha .

Dan di jadikan cerita masa nak angkat akak susuk bangun dari atas katil (memang tak boleh bangun sendiri . Berat dan sakit rasa badan) tetiba pinggang Encik suami terseliuh πŸ˜‚ … bunyi kuat gak dengar pinggang dia terseliuh πŸ˜…

Kemudian ….. (LIKE POST NIE KALAU SUDI NAK TAHU DAN BACA SUPAYA AKAK SUSUK TAK SYOK SENDIRI πŸ˜†πŸ˜†βœŒ)

(Kita sambung nanti yer PART 3 kalau masih yang sudi nak baca πŸ˜†βœŒ)

PART 3

Susu tak ada, bayi minum susu formula

Memang kesian sangat sampai terseliuh pinggang Encik suami masa tu . Tapi nak buat macam mana . Nak angkat kaki pon terasa berat . Masa tu rasa macam ..

“Eh , aku nie dah lumpuh ke?” 😒

Tapi dalam sakit akibat terseliuh Encik suami tetap angkat dan bantu akak susuk untuk ke tandas . Masa nie dari kat wad sampai lah dirumah memang darah warna merah pekat kearah hitam-hitam tapi banyak . Bab kentut dan buang air besar ok tiap hari tanpa miss πŸ˜† .

Disebabkan Naufal tak nak menyusu badan , dan susu pon macam segan segan nak keluar kami pon belikan susu fm berunsur soya untuk Naufal. Alhamdulillah, Naufal pon ada kuning sehari je . Pergi klinik check kuning semua mak kiah pergi dengan Encik Suami . Dan mungkin Allah tahu dia nak uji akak susuk cara lain jadi Allah hilangkan kuning Naufal dalam masa sehari je. Ye betul sehari je sebab malamnya tu naufal berak kuning betul hahahha dan esoknya bacaan kuning terus ok Alhamdulillah .

 

Luka czer busuk dan bengkak

Ok sambung bab akak susuk .

Akak susuk perasan bau busuk luka czer tu dari hospital . Bukan akak susuk je malah Encik Suami pon perasan. Dan dijadikan cerita hari ke-7 dan ke-8 nampak ada benjol kat tepi jahitan , tanya nurse yang datang ke rumah ..

“Kak , kenapa ye ada benjol macam bengkak kat tepi jahitan nie?” Tanya akak susuk .

“Oh , maybe urat nie tak ada apa-apa. Awak buat bangun tidur tu agaknya bengkak .” Jawab nurse .

Dan masa nie akak susuk dah mula urut badan tapi perut memang tak sentuh . Baru 2 hari urut dan nak dijadikan cerita bidan tu suruh akak susuk pergi klinik swasta , klinik Habsah je sebab tengok macam nanah katanya .

 

Rupa-rupanya luka czer bernanah

So kami pon pergi ke klinik Habsah hari ke-9 berpantang . Masa tu memang letak bantal tebal sebab sakit nak duduk dalam kereta . Sampai je klinik habsah akak susuk tunggu dalam kereta dan Encik suami yang pergi daftar . Naufal terpaksa tinggal dekat mak kiah . Bila nama akak susuk kena panggil baru encik suami pimpin akak susuk masuk jumpa doktor .

Bila baring atas katil untuk doktor Habsah periksa terus beliau kata ..

“Ish menanah nie . Makan tak ubat antibiotik yang hospital bekalkan?”

Jawab akak susuk ” makan, dah habis pon .”

“Ok tak apa . Doktor bagi ubat makan antibiotik dan ubat sapu . Sapu kat tempat bengkak nie ye . Kalau nanah tu pecah atau lagi sakit terus pergi hospital . Mudah-mudahan masih boleh dirawat dan nanah hanya di luar sahaja ..” kata Doktor Habsah .

Selepas tu ….

(SAMBUNG PART 4 .. MASIH ADA KE YANG SUDI BACA? MAI LIKE SEDAS πŸ’‹)

PART 4

Sapu krim dan teruskan antibiotik

Balik je dari Klinik Habsah , Encik suami terus sapukan krim tu dekat bengkak dan sekitar jahitan tu atas arahan Doktor dan telan sebiji ubat antibiotik .

Kalau korang tanya akak susuk makan pantang ke tak dan jawapannya adalah ..

“WAJIB PANTANG . MAK KIAH JAGA KETAT KETAT OK 😣😝”

Sebelum tahu menanah , mak kiah memang marah akak susuk . Katanya ..

‘Jangan lembik sangat . Mak dulu pon operate buang buah pinggang tapi boleh je bangun . Jangan di ikutkan sangat …’ πŸ˜‚πŸ˜‚

Kesiankan kena marah dah lah dalam pantang . Mentang-mentang akak susuk anak bongsu hahhaha .

Ok sambung 🀣.

 

Bangun tidur muka pucat macam mayat

Nak dijadikan cerita hari ke10 berpantang , bangun pagi tetiba langsung tak boleh bangun. Alamak . Lagi teruk . Aku dah lumpuh ke? Cakap dalam hati . Sakit wei menangis-menangis masa tu . Bidan datang nak urut pon tak jadi urut sebab tengok akak susuk dah macam mayat pucat sangat .

Ingat lagi masa tu akak susuk ada Insurans *** dan call agen Insurans kot-kot boleh pergi swasta sebab nanah 🀣 . Agen pon tak pasti tapi boleh cuba . So berangkatlah kami ke Hospital Putra Jumpa Doc pakar sakit puan Doc lelaki cina (lupa pulak nama doc nie 🀣) .

Masuk je bilik doktor , akak terus baring untuk diperiksa .

Kenala doktor lelaki bukan doktor perempuan?

Nak dijadikan cerita doktor perempuan tak ada tengah sambut orang nak bersalin πŸ˜… . So tak ada pilihan .

 

Nanah memancut berserta darah

Masa baring je , doktor minta Encik suami tunggu di luar sebab takut encik suami tak mampu lihat apa yang bakal dilakukanπŸ˜‚.

Doktor pakar tu amik pisau dan dia tetaskan satu benang / jahitan / klip jahitan tu je abis memancut nanah beserta darah . Berbekas juga di tadah . Bukan setakat tu ok . Habis di tekan-tekan kawasan bengkak tu maka meraung-raunglah akak susuk kat dalam bilik doktor tu . Masa tu nurse memang pegang akak susuk kuat-kuat sebab akak susuk memberonta kerana sakit sangat. Rasa nak sepak je doktor masa tu πŸ˜‚ .

Kak Ipar akak susuk kerja kat sana sempat tengok dan bantu pegang akak susuk . Ya Allah azab betul . Basah kuyup seluar dalam beserta pad akak susuk disebabkan darah nifas dan terpaksa pakai yang hospital punya pad 😣

Lepas je tekan nanah tu , Doktor pakar panggil Encik suami dan berbincang .

 

Bukan luar je nanah, dalam pun bernanah

“Isteri awak nanah bukan di luar sahaja . Ini dalam pon confirm penuh nanah . Saya buat surat untuk refer ke Hospital Melaka boleh sebab Insurans tak boleh guna , ini disebabkan infection selepas bersalin?” Kata doktor .

Wah berat wei . Kemudian kami tanya ..

‘Kalau guna duit sendiri berapa kos?’

Lalu doktor bagi cadangan ..

‘Kalau betul nak buat dekat sini, petang nie juga kita masuk bilik OT , bukak balik jahitan tu kena cuci kena korek dan buang yang mana busuk dan boleh balik petang nie juga. Tapi, nanti kena Tidur 1 malam di hospital (last sekali masa nak kena jahit perut dan esoknya boleh balik tapi buat masa nie kena datang ke klinik (hospital putra klinik doktor pakar tadi) tiap-tiap hari . Kos dalam lingkungan RM5k ..’

Akak susuk pandang Encik suami , encik suami pandang akak susuk lalu encik suami buat keputusan ..

‘Ok doktor . Kami setuju . Duit akan saya siapkan …’ kata Encik suami

 

Perut bekas czer dibelah semula

Alhamdulillah . Mujur ada duit masa tue . Nak pinjam adik beradik kita tak tahu macam mana keadaan mereka dan yang pasti sukar orang nak bagi pinjam dengan kadar segera .

Bila dah bayar deposit petang tu juga terus masuk bilik OT . Sebelum tu call mak kiah bagitahu keadaan akak susuk dari A-Z .

Fuh , kau orang bayangkan , nak kena belah semula perut nie awal-awal doktor bagitahu ..

 

Tak boleh bius pula tu

“Saya bagi awak ubat tidur dan ubat tahan sakit paling kuat je ye . Tak boleh bius sebab ubat bius awak masih baru . Kalau bius juga takut komplikasi lain yang jadi pula. “

Dah sudah . Dia nak potong hidup-hidup wei πŸ˜‚πŸ˜‚ . Kau orang boleh bayangkan? Hahaha .

Masuk bilik OT dah siap telan ubat-ubat tu . Ya Allah berdebar wei masuk bilik OT Hospital Putra . Dan masa nak kena kerat hidup-hidup akak susuk rasa macam sakit wei . Terasa pisau tu belah akak susuk tapi tak sedar . Mata terpejam . Akak ipar cakap ..

‘Kaki tangan kau kena ikat . Kau meronta kuat sampaikan beberapa nurse kena pegang kuat-kuat tangan kaki kau . Tapi mata pejam . Bila doktor tunjuk dalam perut kau busuk , berlubang-lubang . Macam daging lembu yang yang busuk macam tu la dalam perut kau tika . Doktor cuci dengan iodin , cuci dengan (lupa) tapi siap nampak menidih dan berasap sebab nak matikan kuman tu . ‘

Perhhhh . Patut rakam masa tu kan? Tak payah nak taip banyak-banyak , post je video tu senang 🀣🀣🀣

 

Daging perut yang busuk dibuang

Dah siap buang daging busuk dan cuci , perut akak susuk hanya di tutup dengan kapas je dan solotip je . Dah selesai, akak susuk dah terus boleh balik rumah. Menakjubkan bukan? Haha.

Dan paling menakjubkan tak perlu lagi bantal untuk diletakkan di bontot dan bila terlanggar batu kecil pon tak rasa sakit lagi πŸ‘

Paling seronok, sampai je rumah terus boleh pangku Naufal . Allah . Beza sangat wei 😭😭😭 . Dah boleh duduk bawah dah boleh bangun untuk ke tandas sendiri tanpa perlu bantuan sesiapa .

Alhamdulillah . Terima kasih ya Allah .

Dan keesokkan harinya bermulalah cuci perut tiap hari 😣

Setiap kali nak pergi cuci perut , doktor hanya bekalkan ubat tahan sakit 2 biji je sehari wajib makan sebelum operasi cuci perut .

Allah . Kau orang bayangkan jika luka sikit sapu iodin je pon dah pedih bayangkan perut besar dan luka tu pon besar . Allah . Menangis ,menjerit akak susuk . Terasa sungguh dia masukkan kapas kat dalam daging yang berlubang . Kata doktor ..

 

Daging perut dah OK, nampak macam daging baru

‘Hari nie baru nampak macam daging perut awak macam daging baru , daging fresh ‘

Allahu . Dia ingat nie perut lembu ke πŸ˜…. Akak susuk tak berkesempatan tengok keadaan perut tu tapi Encik suami dapat tengok sebab dia bantu doktor dan nurse pegang perut (kasi terbukak perut nie supaya senang nak cuci dan ketika tu kakitangan tak cukup hari minggu) .

Fuhhh tuhan je tahu bila tiap-tiap hari selama 7 hari kena cuci . Bila doktor tengok daging dah makin cantik dan doktor puas hati barulah masuk bilik OT semula untuk dijahit perut nie .

Nie satu masalah . Kecut perut wei nak kena bius kat tulang belakang sebab pengalaman kena bius sakit uiiiit πŸ˜‚, so tak boleh bius habis sebab takut komplikasi dan boleh koma , kata doktor pakar bius . Allah . Tapi akak susuk minta ubat tidur . Akak susuk nak tidur , tak nak dengar bunyi pisau ke apa benda ke kat dalam bilik OT tu dan doktor pakar bius izinkan 😝. Dan tak tahu kenapa dengan izin Allah tetiba tak rasa sakit pulak kena bius kat tulang belakang nie , adakah mungkin badan nie dah terbiasa dengan kesakitan yang ngeri selama beberapa hari nie .

 

Bius separuh untuk jahit balik luka czer

Dah siap semua , tetiba tersedar akak susuk kat dalam Laboor Room . Dan kesakitan mula terasa . Waduh waduh . Bisa giler . Sukar digambarkan . Macam biasa , akak susuk memang alergik ubat bius so habis gatal satu badan tapi tak ada apa-apa pon πŸ˜‚ . Dan itu normal ye sebab ada orang lepas tu muntah-muntah .

Dah ok semua , kaki dah boleh angkat , dah boleh bangun ke tandas walau nurse pimpin , petangnya masuk wad . Akak susuk pilih wad ramai-ramai sebab nak cut cost . Dan malamnya terpaksa berjauhan dengan Naufal 😭 . Nasib baik masa tu ada 3G dapatlah 3G sebelum tidur dan selepas 3G akak susuk tidur sampai ke pagi . Nampak sangat penat bertarung wei . πŸ˜‚

Tak mahu kejadian berulang

Dan esoknya dah boleh balik . Encik suami datang bawa Naufal , dan sempatlah juga merasa konon-konon beranak kat swasta walhal buang nanah πŸ˜‚πŸ˜‚ .

Dan genap 20 hari berpantang kami pon sambung pantang di kedah sebab cuti Encik suami dah habis dan bukak jahitan juga di kedah . Alhamdulillah .

Bila dah ada pengalaman macam nie , masa nak beranakkan Aslam , Encik suami sempat pesan pada nurse dan doktor ..

“Pastikan cuci bersih-bersih ye sebab ada kes tak cuci bersih habis menanah …”

Kau rasa? Akak susuk nie dah kecut perut . Nasib baiklah kali nie (bersalinkan Aslam dapat doktor dan nurse baik πŸ‘πŸ‘)

Tapi tulah , yang trauma Encik suami , bini dia tak trauma sekejap je πŸ˜‚πŸ˜

Apapon , nie lah salah satu pengalaman mahal yang pernah akak susuk ada .

Alhamdulillah .

 

Meski melalui pengalaman bersalin yang agak perit kali pertama namun dia sedikitpun dia tidak serik untuk hamil kali kedua. Malah untuk anak kedua dia turut bersalin secara caesarean.Β  Hanya suami yang serik kerana tidak sanggup melihat isteri kesakitan.

Sumber: Nor Atika Sobri

 

 

 

 

 

Tinggalkan Komen

KORPORAT Β  β€’ Β Β POLISI DATA PERIBADI Β β€’ Β PENAFIAN Β Β β€’ Β Β LANGGANAN Β Β β€’ Β Β PENGIKLANAN Β Β β€’ Β Β KERJAYA Β Β β€’ Β  Β HUBUNGI KAMI

Β© Hakcipta Terpelihara Ideaktiv Sdn Bhd β€’ Dikendali Oleh Astro Group

error: