Bagi yang membuat pinjaman untuk pembelian perumahan sebaiknya periksa semula tempoh MRTT dalam perjanjian jual beli yang ditandatangan sebelum ini. Ramai yang terlepas pandang info yang penting di dalamnya.

Ini kerana boleh jadi tempoh perlindungan MRTT/MLTT lebih pendek dari tempoh pinjaman. Situasi ini akan menyebabkan masalah sekiranya berlaku kematian peminjam. Waris sama ada isteri atau anak perlu meneruskan pembayaran rumah kerana bank tidak lagi ‘cover’ pinjaman rumah yang dibuat.

Perkara ini dikongsi oleh seorang Haniza Hussin yang juga seorang perancang kewangan . Berikut adalah perkongsian beliau yang tular laman Facebook.

Dah check ke belum perjanjian jual beli rumah

Sesiapa yang ada beli rumah melalui loan dengan bank, wajib tengok balik agreement.
1. Check loan dengan bank berapa lama?
2. Check MRTT/MLTT (insurans rumah) cover berapa lama?

Penting kenapa?

Kita tak nak bila berlaku kematian nanti, rupanya bank dah tak cover loan rumah.
Which means still ada hutang lagi walaupun pemilik dah meninggal dunia.

IKLAN
Kesannya

1. Siapa yang akan tanggung teruskan bayar dekat bank?
2. Mampu tak orang tersebut tanggung teruskan bayar dekat bank?
So, Wajib!

Elakkan jadi macam gambar di bawah ini. Loan bank 35 tahun tetapi MRTT cover 18 tahun sahaja.

IKLAN

Periksa Semula Coverage MRTT Kalau Dah Beli Rumah, Takut Berlaku Kematian Waris Kena Terus Bayar LoanApa tu? Maksudnya bank hanya akan tolong settlekan loan kalay peminjam meninggal dalam tempoh 18 tahun pinjaman.

Meninggal tahun ke-19, bank tak cover dah. Selepas itu ahli keluarga pula kena settlekan loan rumah tu. Kalau ahli keluarga tak dapat bayar, bank lelong lah rumah tu. Hah! Jenuhh.

IKLAN
Apa perlu buat

Dalam pada itu menurut Hasniza sebaiknya tempoh perlindungan sama dengan tempoh pinjaman. Namun keadaan tersebut bergantung kepada institusi kewangan. Ada yang hanya menawarkan perlindungan setakat 15-20 tahun saja.

Selain itu:  Terlibat Kemalangan Akibat Jalan Berlubang, Ini Cara Buat Tuntutan Jika Kenderaan Rosak & Cedera

Jika mengetahui tempoh perlindungan tempoh perlindungan kurang dari tempoh pinjaman sebaiknya kata beliau peminjam segera bertindak dengan mengambil pampasan insuran atau pampasan takaful sebagai persediaan.

Semoga bermanfaat.

Sumber: Haniza Hussin

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI