
Hidangan sotong terutama sambal sotong memang sedap. Tapi silap cara masak, sotong yang mula-mula beli besar saiznya boleh jadi kecut atau mengecil. Lagi tak best bila sotong berbau hanyir.
Supaya saiz sotong kekal sama, tak mengecut dan tak berbau hanyir boleh ikut tip yang dikongsi Zin Rose
Petua supaya sotong yang dimasak tak mengecil saiznya
1. Mula-mula siang sotong, buang semua tulangnya. Lepas cuci masukkan kepala sotong ke dalam badan sotong.
2. Masukkan sotong dalam periuk dan rebus bersama 4-5 keping asam keping.
3. Rebus sotong 5-8 minit kemudian tutup api dan tos.
4. Selepas masak boleh lihat hasilnya, saiz sotong kekal tak mengecut pun dan kepala sotong pun elok saja melekat pada badan sotong tadi.
Kemudian bolehlah masak sotong ikut cita rasa.
Semoga bermanfaat.
Sumber : Zin Rose
Cara Bersihkan Bantal Kotor & Berbau. Guna 3 Bahan, Hasilnya Memang Bersih Bau Pun Hilang

Bantal bila bersarung memang nampak elok tapi cuba buka sarung, macam ‘peta’ penuh dengan kesan kotor. Kalau dah bertahun-tahun guna lagilah, akan ada tompokan kuning kesan dari rambut yang basah, air liur dan sebagainya. Malah ada yang berbau.
Macam mana nak bersihkan bantal begini? Nah! Boleh cuba cuci bantal ini ikut cara yang dikongsi oleh Nismira melalui akaun TikTok miliknya. Menggunakan 3 bahan hasilnya bantal penuh peta memang bertukar bersih.
Cara bersihkan bantal kotor, kuning & berbau
1. Sediakan baking soda, borax, sabun pencuci dan air.
2. Masukkan bantal dalam bekas/ besen muat untuk rendam bantal.
3. Isi air dan masukkan baking soda, borax serta sabun pencuci.
4. Kocak-kocakkan supaya bahan pencuci rata.
5. Biarkan dalam bekas dan balik- balikkan. Hasilnya boleh dilihat dalam beberapa minit saja. Kotoran akan tanggal dan air pun bertukar warna.
@_nismira Reply to @casserajuliet tengok hasil dia🤢🤮 #homecare #cleantok #bantal #locamway ♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod
6. Bila nampak bantal dah bersih, boleh buang air kotor tadi dan bilas.
7. Kemudian boleh dijemur hingga kering.
8. Hasilnya…memang puas hati
@_nismira Reply to @_azimefan_ Last tu kucing memang tak rilek, dugaan kucing byk😌 #homecare #cleantok #TikTokGuru #locamway #bantal ♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod
Kata Nismira setiap 3 bahan yang digunakan itu ada fungsinya, baking soda untuk naikkan warna putih, manakala borax untuk hilangkan bau busuk sementara pencuci untuk bersihkan kotoran.
Selamat mencuba
Sumber: Nismira
Klik SINI kalau nak beli Borax
Artikel berkait: Step By Step Bersih Tilam & Nyah Kuman, Tak Perlu Angkat Pun
Tip Buat Sambal Bilis Yang Sedap & Tahan Sampai 2 Minggu. Tumis Bawang Hingga Nampak ‘Transparent’

Siapa saja yang tak suka sambal bilis kan. Hidangan ini memang selalu ada atas meja.
Kalau tak mahu buat selalu boleh ikut cara buat sambal bilis Wan Luqman ini. Boleh buat banyak sebab insya-Allay boleh tahan sampai dua minggu.
Sambal bilis ini juga boleh makan dengan macam-macam, nasi biasa, nasi lemak, cicah roti pun ok.
Tip untuk tahan lama kena masak sampai betul-betul pecah minyak dan minyak pun kena banyak. Selanjutnya boleh ikut langkah yang dikongsi.
- Tumis dulu bawang kisar dan cili kisar. Pastikan kisar cili yang gelap warnanya, baru menarik.
2. Masukkan beberapa hiris halia dan belacan.
3. Tumis lagi sampai pecah minyak lepas masuk belacan, dalam 20 minit.
4. Masukkan air asam jawa, lebih kurang 4 sudu.
5. Masukkan hirisan bawang merah dan bawang holland.
6. Masukkan gula melaka 2 ketul.
7. Masukkan buah keras dalam 2-3 biji. Tumbuk lumat.
8. Tumis lagi, jangan risau keadaan minyak sebegitu. Nanti boleh ceduk dan buang.
9. Masukkan garam, dalam sesudu kecil. Tapi jangan banyak sangat, nanti ikan bilis pun dah masin.
10. Sambung tumis dalam sejam, check keadaan bawang. Masak sampai bawang dah transparent.
11. Masukkan ikan bilis yang telah digoreng separa masak. Bilas dulu sebelum goreng untuk elak masin sangat.
12. Bawang yang telah lutsinar macam ni lah yang dicari .
13. Selesai masak sambal dalam sejam setengah.
Selain makan dengan nasi, boleh makan macam ni juga. Kenyang.
Sumber: Wan LuQman
Guna Tisu Saja, Tip Simpan Buah Strawberi Supaya Tahan Lama & Kekal Segar Hingga 2 Minggu

Buah strawberi ini memang sedap dimakan segar sebab itu ramai yang sanggup beli walaupun mahal.
Tapi ada juga situasi dah beli banyak dan mahal akhirnya busuk pulak bila simpan dalam peti sejuk. Semuanya gara-gara tak tahu cara simpan yang betul.
Bagi memastikan buah strawberi ini kekal segar dan tahan lama hingga dua minggu boleh guna tip yang dikongsi oleh Rahayu Rosli. Tip sesuai sangat untuk yang baru balik Cameron Highland dan homebaker yang menggunakan banyak buah ini.
Cara simpan buah strawberi supaya tahan lama
Mesti ada yang penggemar strawberi atau bakers-bakers yang selalu guna strawberi. Hari ini sis nak share cara simpan buah strawberi supaya tahan lama, tak berkulat dan berair. Insya-Allah boleh tahan satu miggu hingga dua minggu (bergantung pada kesegaran buahnya).
Tip untuk tahu buah segar atau tak, kena tengok daunnya. Kalau daun masih hijau, tiada kuning atau hitam, insya-Allah buah masih segar. Caranya;
1. Kita perlukan buah strawberry, tisu ( tisu yang tebal ya, nak guna tisu dapur pun boleh supaya air-air wap boleh meresap pada tisu dan tisu tak cepat lembik )
2. Bekas untuk simpan. Saya guna bekas letak kek saja. Pastika bekas itu dibuat lubang supaya udara dapat keluar masuk. Nanti takdelah air bertakung dalam bekas. Saya tebuk bekas guna pemutar skru.
3. Basuh tangan dulu kemudian ambil buah, letak atas tisu. Seterusnya balut buah strawberi satu persatu hingga menutup semua bahagian.
4. Bila dah semua buah strawberi selesai dibalut, susun dalam bekas tadi. Pastikan bekas tak terbuka.
5. Kemudian bolehlah disimpan dalam peti sejuk bahagian bawah.
Ini hasil strawberi yang masih segar untuk hiasan kek.
Semoga bermanfaat
Sumber: Rahayu Rosli