Buah dah lebat atas pokok tapi belum sempat masak dah pecah dan gugur. Sayang sungguh. Ini antara masalah yang biasa berlaku pada pokok buah rambutan, mangga, nangka, tomato dan limau dan lain-lain.

Ramai yang tak tahu apa punca dan cara penyelesaiannya. Menurut perkongsian SHS Kebun punca buah retak atau pecah ini adalah disebabkan buah menyerap terlalu banyak air dan kurang kalsium.

Punca buah pecah dan jatuh

Pokok Berbuah Lebat Tapi Buah Banyak Pecah & Retak, Ini Punca & Cara Mengatasinya
Foto: Facebook Berkebun D Rumah

Kenapa buah boleh senyum? Kami selalu mendapat pertanyaan daripada pekebun buah mereka retak atas pokok. Buah seperti tomato, rambutan, nangka, mangga dan lain lain, akan retak sekiranya kulit buah tidak cukup kuat.

Buah serap terlalu banyak air

Ini gejala biasa khasnya pada musim hujan. Buah menyerap terlalu banyak air dan mengembang. Kulit yang tidak cukup kuat akan retak disebabkan tekanan dari buah di dalam.

IKLAN

Kulit buah tidak cukup kuat disebabkan kekurangan kalsium

Kekurangan kalsium juga akan menyebabkan buah jatuh sebelum matang. Ini disebabkan tangkai buah tidak cukup kuat dan bila buah semakin besar, beratnya akan menyebabkan tangkai patah.

Kalsium dapat menebalkan dan menguatkan sel-sel kulit supaya mereka boleh tahan tekanan daripada buah dan menguatkan tangkai buah supaya boleh tahan berat buah.

IKLAN

Pokok Berbuah Lebat Tapi Buah Banyak Pecah & Retak, Ini Punca & Cara Mengatasinya

Kalsium boleh didapati daripada kapur pertanian (link Shopee) . Tetapi bila gejala buah retak telah muncul, ia telah terlalu lambat untuk membekalkan kalsium dengan kapur pertanian

IKLAN

Untuk menangani masalah buah retak dan jatuh, kita boleh menggunakan baja foliar kalsium (link Shopee) yang disemburkan terus kepada daun-daun supaya kalsium dapat diserap dan digunakan dengan segera.

Semoga bermanfaat

Sumber: SHS Kebun

 

Selain itu:  Cara Halau Lipan Dari Masuk Rumah & Bilik Air
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI