Bertih jagung
Minyak masak
Gula
Butter
Pewarna masakan
Sebelum masak pastikan pilih bertih jagung yang elok, bertih yang kempis asingkan atau buang. Bertih jagung ini ada jual di supermarket. Boleh tanya pekerja kedai kalau tak tahu. Jangan beli bertih jagung untuk ayam pulak ya.
Ads
1. Letak minyak dalam periuk atau kuali besar. Kalau baru nak cuba, letak sikit dulu.
Tutup periuk. Sambil itu akan dengar bunyi pop dari bertih jagung menandakan ia sedang masak. Biarkan bertih masak sepenuhnya, tunggu sampai bunyi tadi hilang.
2. Dah menjadi pop corn kita
Ads
3. Untuk buat karamel, dalam kuali satukan mentega, gula dan pewarna. Kacau sentiasa gna api sederhana.
Boleh juga guna marjerin, warna terpulang ikut cita rasa. Seeloknya guna kuali besar supaya senang nak kacau tak tumpah.
4. Bila mentega, gula dah cair, masukkan pop corn tadi. Gaul rata. Siap.
Ads
Sebungkus bertih jagung dapat 3 talam pop corn. Banyak kan. Puas hati buat sendiri.
6. Biarkan sejuk, karamel akan keras sejuk kemudian masuk dalam bekas kedap udara.
Kalau selama ini kulit telur selalunya kita buang saja, lepas ni simpan sikit untuk semai biji benih untuk bercucuk tanam.
Senang dan jimat, tak perlu beli bekas semaian. Nak ubah ke pasu pun mudah. Cuma pecahkan dan tanam. Penggunaan kulit telur ini juga ada kelebihan untuk tanaman.
Jika nak cuba kaedah ini boleh ikuti langkah yang dikongsi oleh Siti Yahya yang memang mempraktikkan cara semaian begini.
Cara semai biji benih guna kulit telur
1. Mula-mula bersihkan dulu kulit telur yang nak digunakan untuk buang lendir. Boleh jemur atau ;ebih mudah, masukkan dalam microwave dan panaskan selama 2 minit.
2. Seterusnya boleh masukkan tanah campuran dalam kulit telur. Tapi pastikan tanah ini dibasahkan terlebih dahulu sebelum dimasukkan.
3. Letak satu biji benih saja dalam kulit telur.
4. Tempatkan kulit telur berisi biji benih ini di ruang yang teduh, tidak terkena matahari terus. Boleh juga letak atau tumpang di mana-mana pasu berisi tanaman supaya terlindung.
5. Siram sekali sehari saja. Memandangkan kulit telur ini kecil saiznya, boleh celupkan tangan dalam bekas air kemudian titiskan dalam bekas semaian telur tadi.
6. Bila biji benih bercambah dan keluar 4 helai daun bolehlah alihkan ke pasu. Caranya, angkat dan genggam kulit telur supaya pecah sedikit dan terus tanam dalam pasu bersama kulit telur tadi.
Penggunaan kulit telur ini sebenarnya ada kelebihan, baik untuk tanaman kerana kulit telur itu sendiri ada unsur kalsium untuk suburkan tanaman.
Daun pandan memang selalu sangat kini gunakan dalam hidangan, jadi elok sangat kalau tanam sendiri di rumah. Bila-bila nak pakai boleh ambil saja.
Walau pun begitu ada juga yang dah cuba tanam tapi tak hidup atau tak subur pokoknya. Kalau ini yang jadi masalahnya boleh ikut perkongsian Jue Jerry ini.
Beliau menanam pokok pandan menggunakan dua cara, dalam pasu menggunakan tanah dan juga tanpa tanah, cuma rendam dalam bekas berisi air.
Tip jika nak tanam pokok pandan dalam pasu & dalam air
Saya tanam pandan dalam pasu sebab rumah tiada tanah semuanya bersimen. Cara saya:
1. Dalam satu pasu pastikan cuma tanam 1 atau 2 pokok sahaja pada satu-satu masa. Jangan lebih.
2. Kalau ada daun yang rosak, buang.
3. Gembur tanam dan selalu siram, pokok pandan perlukan banyak air.
4. Jika pokok pandan ada banyak anak, keluarkan anak pokok bersama dengan akar dan rendam dalam air.
5. Boleh biarkan anak pandan terus dalam air atau alihkan ke dalam pasu berisi tanah.
6. Pandan juga boleh hidup tanpa tanah. Letak dalam bekas berisi air, Insya-Allah akan hidup subur.
7. Paling penting kena selalu tukar airnya untuk elak kehadiran jentik-jentik. Ada juga yang letak ikan dalam yang sama untuk makan jentik-jentik.
Boleh letak pandan ini di dapur, selain untuk mewangikan dapur, ia juga boleh elak lipas datang.
Selain nuget, ayam gunting juga antara jajan kegemaran anak. Biasa dijual dan kita beli di pasar malam. Kadang-kadang sanggup tak makan di kantin sekolah untuk beli ayam gunting ini.
Kalau anak dah suka, apa kata kita buat saja sendiri kat rumah ikut resipi perkongsian Puan Zaitun Abdul Hamid. Tambah pula harga ayam gunting pun dah mahal sekarang. Sekeping dah cecah RM10 dan resipi ini nak buat berniaga pun boleh juga.
Bahan-bahannya:
Ayam – beli bahagian dada yang sudah dibuang tulang. Potong nipis-nipis kemudian perap ayam dengan
4 sudu sos tiram
2 sudu serbuk BBQ Cosway/2 sudu sos black paper Kimball.
2 sudu jus lime/perahan lemon.
Bahan-bahan untuk salutan:
Tepung Bestari pedas/original
Tepung ubi/tepung beras
Sedikit serbuk roti
Sukatannya bergantung kepada kuantiti ayam
Serbuk cili dan serbuk lada putih – untuk ditabur pada ayam yang dah siap digoreng nanti.
Cara membuat:
Perap ayam selama satu jam
Gaul ayam yang diperap tadi pada bahan salutan yang sudah siap dicampur.
Tumbuk-tumbuk sikit isi ayam supaya tepung melekat pada isi ayam dan padu supaya nampak cantik bila digoreng.
Goreng hingga garing.
Selepas goreng tabur dengan serbuk cili dan lada putih, kemudian bolehlah digunting.
Ketika ini situasi banjir di beberapa negeri masih lagi belum pulih. Malah ada tempat yang terus dinaiki air. Dalam hal ini pelbagai cara dikongsi oleh pemilik rumah untuk memastikan risiko banjir kepada harta benda dikurang.