Bila melalui kawasan pencawang elektrik kita pasti perasan pada kabel yang panjang itu akan ada bola-bola dipasang. Kita sendiri mungkin tertanya-tanya, apa tujuan bola itu dipasang di sepanjang wayar pencawang tersebut.

Menjawab kemusykilan tersebut bekas jurutera elektrik Paul Montgomery berkongsi info tentang fungsi bola yang dikenali sebagai Aerial Marker Ball.

Ramai Tertanya-Tanya Kenapa Ada Bola Tergantung Pada Kabel Elektrik Pencawang. Ini Fungsinya

Menurut beliau bola itu dipasang bertujuan untuk menjadi penanda aras keselamatan untuk pesawat, kapal terbang, belon udara panas atau penerjun udara.

Ia berfungsi untuk memberikan amaran visual kepada mereka yang berkenaan ini yang terbang rendah ( low-flying aircraft) supaya tidak melanggar kabel.

Warna yang biasa digunakan ialah warna oren, merah atau putih. Ia dapat dilihat oleh juruterbang pada jarak kedudukan beberapa ribu meter. Kapal terbang atau pesawat kebiasaannya akan terbang lebih rendah di lokasi gunung, lembah, tasik, sungai serta kawasan yang semakin hampir dengan lapangan terbang atau tempat mendarat.

Penanda bola itu diperlukan sebagai panduan kepada juruterbang supaya tidak berlanggar dengan wayar yang sukar untuk dilihat dari jarah jauh.

IKLAN

Ramai Tertanya-Tanya Kenapa Ada Bola Tergantung Pada Kabel Elektrik Pencawang. Ini Fungsinya

Nampak dari bawah kecil ,tetapi saiznya tidaklah seperti yang kita bayangkan.

Daripada sumber Federal Aviation Administration (FAA) bola penanda mempunyai saiz standard diameter tidak kurang dari 36 inci yang juga bersamaan dengan 91 cm. Saiz yang lebih kecil pada diameter 20 inci atau 51cm dibenarkan untuk dipasang sekiranya wayar itu hanya berketinggian 15 meter.

Berbeza warna ikut lokasi & pencawang

Bola ini juga mempunyai perbezaan dari segi warna dan ianya bergantung kepada lokasi pencawang.

IKLAN

Warna standard yang biasa digunakan ialah oren, kuning dan putih dan untuk dikawasan lembah dan sungai, pencawang ini dipasang dengan bola yang bercampur warna antara oren, putih dan kuning tadi.

Selain itu:  Cara Tanam Rock Melon Dalam Polibeg. Buah Manis, Berbaloi Tanam

Kedudukan bola pada pencawang dirancang untuk mudah dilihat pada jarak 4000 kaki atau 1219 meter radius ( jarak sekeliling antara pesawat) supaya ianya mampu dilihat oleh juruterbang dari setiap sudut.

Ramai Tertanya-Tanya Kenapa Ada Bola Tergantung Pada Kabel Elektrik Pencawang. Ini Fungsinya

IKLAN
Ada jarak tertentu

Bola ini berjarak antara 61 meter dengan bola yang lain, tetapi ia dipasang lebih dekat sekiranya di lokasi kritikal seperti lapangan terbang, lembah sungai dan sebagainya. Kedudukannya dikurangkan sekitar 10 hingga 15 meter.

Selepas perkongsian ini, diharapkan anda dapat mengetahui sesuatu yang baharu untuk hari ini. Sememangnya apabila kita melihat pemandangan udara, terutamanya diwaktu siang, ianya adalah satu pemandangan yang menarik apabila melihat bola tersusun cantik di permukaan udara.

Ia seolah-olah kita melihat bola yang berterbangan diudara. Namun ternyata ianya bukanlah bertujuan untuk pemandangan kerana ianya dipasang dalam keadaan yang sangat berisiko.

Ianya memerlukan kepakaran dan pengalaman yang sewajarnya, ia bukan sahaja melibatkan risiko ketinggian tetapi pekerja berhadapan dengan aliran eletrik pada kadar beri-ribu volt yang mungkin terkena kepada pekerja tersebut.

Selain bebola ini, terdapat juga penanda kepada kabel, yang dikenali sebagai Balisor. Balisor merupakan sistem lampu yang menyala, dan mempunyai fungsi sama seperti bebola penanda.

Sumber: Era.jer & Ammar.my

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI