Ramai yang selalu berdepan dengan situasi serba salah bila kawan-kawan atau saudara mara nak pinjam duit.

Ya lah kita sendiri mungkin pernah ada pengalaman dah beri pinjam tapi tak bayar. Bila minta buat tak tahu atau cakap takde duit. Sudahnya kita yang beri pinjam duit ni pulak kena buat tebal muka minta duit sendiri. Supata  kejadian hutang tak berbayar ini tak berulang atau tak terjadi seeloknya kita buat surat perjanjian. Biar ada hitam dan putih supaya boleh ambil tindakan sewajarnya bila peminjam tak bayar.

Peguam Nor Zabetha memberi panduan kepada kita macam mana nak buat surat perjanjian pinjaman wang ini. Berikut perkongsian beliau:

Cara buat surat perjanjian hutang

Sebelum Beri Kawan Atau Saudara Pinjam Duit, Pastikan Buat Surat Perjanjian Hutang Macam Ni

Apa isi kandungan Surat Perjanjian pinjaman wang sekirannya hendak buat sendiri?- Jom share.

Kalau pinjamkan pada kawan, kekasih, adik beradik, sepupu sepapat, perlu ada bukti hitam putih. Nanti nak tuntut balik tak boleh maka meleburlah hutang RM5,000 atau RM10,000 atau RM15,000. Apa pun tak dapat!

Jadi apa butiran yang perlu ada dalam perjanjian hutang yang akan diambil kira di mahkamah? Sebab kalau tak kena tempat, perjanjian anda mungkin akan jadi tak terpakai.

Ilmu perlu kongsi. Mari saya sharekan resepi nak tulis perjanjian hutang yang boleh dijadikan bukti di Mahkamah:-

IKLAN

1. Letak tajuk “Pinjaman Persahabatan” ini maksud pinjaman tanpa faedah.

2. Perlu ada butir-butir nama PENUH, nombor kad pengenalan dan alamat TERKINI Pemberi Pinjam dan Peminjam.

Ini bertujuan perjelaskan identiti untuk tujuan menuntut di mahkamah nanti dan senang hendak ambil tindakan. Dapatkan salinan kad pengenalan dan pulangkan dengan perkataan pinjaman.

3. Nyatakan jumlah pinjaman. Contoh:

Selain itu:  Cara Selesaikan Masalah Tanah Pusaka Yang Banyak Nama Supaya Tak Terjadi Konflik Adik Beradik

Dengan ini saya *nama pemberi pinjam wang* Sudin telah memberikan pinjaman sebanyak RM**** kepada Ajis *nama peminjam*.

IKLAN

4. Cara bayaran bagaimana? Contoh dalam tempoh berapa bulan? Tahun? Sebulan berapa? Berapa lama?

JANGAN! JANGAN kenakan faedah atau bunga atas pinjaman! Kerana anda bukan pemberi pinjam wang berlesen! Kalau anda letak juga jumlah faedah dalam perjanjian, perjanjian and mungkin jadi tak laku ATAU silap-silap anda kena denda DAN PENJARA dibawah Akta Pemberi Pinjam Wang dengan faedah tanpa lesen. Minimum denda RM 250,000 dan maksimum RM 1,000,000. Banyak tu!

5. Masukkan terma pengingkaran. Contoh: Sekiranya peminjam gagal bayar kes akan dirujuk ke mahkamah. Mahkamah mana? Cari yang berdekatan dengan tempat tinggal anda supaya jimat kos perjalanan nanti.

6. Masukkan syarat bahawa surat menyurat untuk menuntut dari peguam dan dokumen-dokumen mahkamah akan dihantar ke alamat peminjam seperti dalam perjanjian akan dianggap serahan yang sempurna. Jadi tidak perlu bayar kos mengiklankan di surat khabar.

6. Masukkan terma perjanjian turut mengikat waris dalam kes kematian.

IKLAN

Takdir tuhan siapa tahu kalau peminjam meninggal dunia, bagimana? Sekurang-kurangnya boleh tuntut dari aset si mati.

TETAPI UNTUK PINJAMAN yang bernilai kecil sesuai untuk rangka sendiri. TETAPI jika nilai puluhan atau ratusan ribu ringgit, seelok-eloknya lantik peguam.

Bukan apa, kebanyakan kes hutang nilai tinggi ini, bila dibawa ke mahkamah, si peminjam pandai pusing macam-macam alasan dia cari hendak elak bayar hutang.

Kemudian dia cabar perjanjian tidak sahlah. Kononnya dia ditekan suruh tandatanganlah. Kononnya nilai dia terima tak sama dengan perjanjian.

Kalau ada peguam, ada terma-terma khas dan lebih terperinci, malah peguam boleh jadi saksi. Lantik peguam, terutama kes-kes terdapat cagaran hutang.

Selain itu:  Cara Urus Pakaian Ikut Konsep Open Wardrobe, Tak Perlu Lipat Tapi Tetap Kemas

Sila share, untuk pengetahuan bersama supaya tidak menjadi PEMBERI PINJAM YANG TERANIAYA.

Sumber: Nor Zabetha

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI