Beberapa hari lalu viral di media sosial video seorang isteri membuat kejutan kepada suami tentang berita kehamilannya.

Intan Nur Elliana Zakaria memuat naik video tersebut sempena menyambut hari bapa. Ramai yang sebak menonton video tersebut terutama bila melihat sang suami mengalirkan air mata menerima berita gembira itu.

Namun di sebalik air mata gembira itu sebenarnya ada kisah sedih dilalui oleh pasangan ini terutama Intan.

Rupanya wanita ini mengidap Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) atau Sindrom Ovari Polisistik. Salah satu kesannya selama 5 tahun berkahwin mereka masih belum menimang cahaya mata.

Selepas Berjaya Turunkan Berat Badan 15 KG, Penghidap PCOS Ini Akhirnya Hamil Selepas 5 Tahun Menunggu Cahaya Mata

Dalam tempoh itu mereka terpaksa memekakkan telinga berdepan pelbagai soalan tentang cahaya mata.

Namun kesabaran mereka itu terbalas bila akhirnya Intan mengambil langkah untuk menangani masalah PCOS yang dihadapi.

Dia berusaha menurunkan berat badan dengan mengamalkan diet atkin selain menjalani gaya hidup aktif.  Intan berjaya menurunkan berat badan sebanyak 15 kg dalam tempoh 3 bulan, sebelum disahkan hamil tidak lama kemudian.

Horeeyy. Semua perkara ini diceritakan oleh adiknya Balqis melalui twitter 

5 tahun tutup telinga

A pcos fighter! Sabar itu indah. 5 tahun terpaksa tutup telinga tahan perit bila makcik2 bertanya bila nk ada anak? Yg penting they love each other unconditionally. Allah has written the best story for us. Keep faith. (Oklah ucu nak siapkan bilik baby ni ??)

Pcos has no cure wtf. To future mothers out there yang tanya how they did it; my sister finally decided untuk buat diet atkins and get physically active. 3 bulan dia hilang 15kg, ovum kuat, Allah hadiahkan baby <3 (And nowwww dia gemok kedepan pulak lolll)

Awhh thx semua for ur doa! This is my sister’s blessing. Not mine. I just harap my future husband will be as supportive and loving as my bro in law, aminn (a girl can pray and only dream)

Selepas Berjaya Turunkan Berat Badan 15 KG, Penghidap PCOS Ini Akhirnya Hamil Selepas 5 Tahun Menunggu Cahaya Mata

There are a large percentage of women who are average weight and thin with #pcos and in some cases the #androgenexcess is worse for them.. With overweight tends to be more issues with #insulinresistance leading to androgen excess but insulin issues are present in all with PCOS.

Menurut Balqis, PCOS bukan hanya boleh dialami oleh wanita dengan berat badan berlebihan tapi juga boleh dihidapi oleh mereka yang kurus.

Kini hamil 6 bulan

Selepas Berjaya Turunkan Berat Badan 15 KG, Penghidap PCOS Ini Akhirnya Hamil Selepas 5 Tahun Menunggu Cahaya Mata

IKLAN

Selepas Berjaya Turunkan Berat Badan 15 KG, Penghidap PCOS Ini Akhirnya Hamil Selepas 5 Tahun Menunggu Cahaya Mata

Apa itu PCOS

Berikut adalah perkongsian yang dipetik daripada Facebook Dr.Muhammad Izzat  tentang PCOS.

Selain itu:  'Tahniah Kak, Berjaya Didik Anak Akak.' Wanita Ini Mengalir Air Mata Lihat Anak Sekecil Ini Solat Penuh Tertib Sempurna

Sindrom Ovari Polisistik ( PCOS ) adalah keadaan yang boleh menganggu kesuburan wanita, hormon dan penampilan seseorang wanita. PCOS mempunyai kesan jangka masa panjang kepada kesihatan. Dalam setiap 100 wanita 2 hingga 26 wanita akan mengalami masalah ini.

Apakah ovari polisistik ni?

Ovari polisistik adalah ovari yang lebih besar dari ovari ovari yang normal dan mempunyai 2 kali ganda folikel ( ruang kosong dala ovari yang berisi air selepas ovari menetaskan telur dalam setiap ovulasi )

Maka, dengan mempunyai ovari polisistik tak bermakna anda mengalami PCOS. Tetapi wanita yang telah didiagnos dengan PCOS mempunyai ovari polisistik.

Apakah gejala-gejala PCOS?

➢ Haid menjadi tak teratur atau tiada langsung
➢ Pertumbuhan bulu lebih banyak di muka dan badan ( hirsuitism )
➢ Kepala botak
➢ Berat badan menjadi berlebihan – berat badan naik dengan cepat dan susah nak diturunkan
➢ Kulit berminyak dan senang naik jerawat
➢ Sukar untuk hamil
➢ Kemurungan dan masalah psikologi

Gejala ini berbeza antara satu pesakit dengan yang lain. Ada yang mengalami gejala yang sedikit, walaubagaimanapun ada yang mengalami gejala yang melampau.

Apakah sebenarnya punca PCOS?

Tidak diketahui, tapi ianya diwarisi. Jika mak, makcik atau adik beradik mempunyai PCOS, kemungkinan anda mendapat PCOS pun meningkat

Perlu diketahui gejala yang timbul akibat PCOS sebenarnya berpunca dari ketidakseimbangan hormon dalam badan

❖ Hormon testosteron ( hormon lelaki ) dihasilkan dalam kuantiti yang sedikit oleh ovari semua wanita. Wanita yang menghidap PCOS mempunyai paras hormon testosteron yang lebih tinggi dari biasa dan menyebabkan seseorang wanita itu ‘menyerupai’ lelaki

IKLAN

❖ Insulin adalah hormon yang bertanggungjawab mengawal atur paras gula dalam darah. Bagi wanita yang menghidap PCOS, insulin dalam badan menghadapi kerintangan dan tidak dapat berfungsi seperti biasa. Hasilnya paras gula dalam darah meningkat. Untuk mengatasi masalah ini, badan secara automatik akan menghasilkan lebih banyak insulin. Insulin yang banyak ini menjadi punca kepada masalah kegemukkan, haid tak teratur, masalah kesuburan dan paras hormon lelaki ( testosteron ) yang tinggi.

Bagaimanakah PCOS dikenalpasti?

Wanita yang menghidap PCOS mempunyai gejala yang datang dan pergi, lebih-lebih lagi jika berat badan mereka bertambah dan berkurang. Keadaan ini menyukarkan doktor membuat diagnosis dan mungkin mengambil masa yang sedikit lama untuk mengenalpasti PCOS.

Walau bagaimanapun, diagnosis PCOS dikenalpasti bila anda mengalami mana-mana 2 simptom di bawah :

• Haid tak teratur, atau tiada langsung
• Pertumbuhan bulu di muka dan badan yang berlebihan atau ujian darah hormon menunjukkan paras testosteron lebih dari biasa
• Pemeriksaan ultrasound menunjukkan ovari polisistik

Selain itu:  Cuma Kawal Makan 7 Hari Tapi Turun 6KG. Boleh Cuba Kaedah Diet GM, Sesuai Untuk Yang Nak Turun Berat Cepat

Apa kesan PCOS kepada kesihatan dalam jangka masa panjang ?

Kerintangan Insulin / Diabetes

Jika paras gula darah tidak berada dalam lingkungan yang normal, keadaan ini boleh menyebabkan diabetes. 1 atau 2 dari 10 wanita yang menghidap PCOS akan menghidap kencing manis juga nanti . Diabetes yang tidak dirawat akan menyebabkan kesan buruk untuk jangka masa yang panjang. Jika anda penghidap PCOS, kemungkinan anda mendapat kencing manis meningkat sekiranya :

▪ Umur lebih 40 tahun
▪ Sejarah keluarga mengidap kencing manis
▪ Menghidap kencing manis ketika hamil
▪ BMI melebihi 30

Tekanan darah tinggi

Wanita yang menghidap PCOS akan mengalami tekanan darah tinggi yang mana disebabkan oleh kerintangan insulin dan berat badan berlebihan untuk mereka yang menghidap PCOS. Tekanan darah tinggi yang tidak dirawat boleh menyebabkan sakit jantung, masalah buah pinggang dan strok.

Kanser

IKLAN

Jika anda didatangi haid kurang dari 3 kali setahun, dinding rahim akan jadi tebal lebih dari biasa dan boleh menyebabkan kanser rahim pada sebilangan kecil wanita.

Ada banyak cara untuk melindungi dinding rahim menggunakan hormon progesterone. Doktor akan berbincang dengan anda sama ada menggunakan pil hormon selama 5 hari berturut – turut untuk 3 atau 4 bulan, mengamalkan pil perancangan keluarga atau menggunakan alat dalam rahim ( Mirena ) . Cara-cara ini bergantung kepada hasrat pesakit sama ada mahu mengandung lagi atau tidak.

PCOS TIDAK meningkatkan risiko wanita mendapat kanser payu dara atau kanser ovari.

Kemurungan dan perubahan mood

Simptom PCOS boleh menyebabkan seseorang wanita kemurungan memikirkan perubahan yang terjadi pada diri dan berasa rendah diri

Apa yang boleh dilakukan untuk mengurangkan risiko jangka panjang ?

1. Mengamalkan gaya hidup yang sihat

▪ Makan makanan yg seimbang
▪ Bersenam secara berkala ( 30 minit setiap sesi sekurang kurangnya 3 kali seminggu )

2. Dapatkan berat badan atau BMI yang ideal

3. Pemeriksaan doktor berkala untuk saringan kencing manis, darah tinggi, kanser Rahim atau masalah kemurungan

PCOS boleh sembuh?

PCOS tiada penawar dan tidak boleh sembuh. Rawatan perubatan yang diberikan adalah untuk mengurangkan simptom-simptom PCOS di samping mencegah komplikasi yang boleh timbul akibat PCOS. Rawatan yang sangat berkesan adalah dengan mengurangkan berat badan dan bersenam dan mengubah gaya hidup menjadi lebih sihat, bukan bergantung kepada ubat-ubatan semata-mata.

Dr. Muhammad Izzat Abdul Razak
Pegawai Perubatan
Obstetrik & Ginekologi
KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA

Sumber: Intan Nur Elliana Zakaria, 

 

 

 

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI