Bila pakai aircond, rutin servis alat ini wajib dilakukan supaya ia fungsi baik dan sejuk. Tapi upah untuk khidmat servis aircond harganya agak mahal juga, dalam RM90-RM100 untuk satu aircond. Kalau di rumah ada 2 buah alat ini boleh tahan banyak kos yang perlu dikeluarkan.

Supaya dapat  berjimat apa kata kita servis sendiri saja. Fad Alya berkongsi cara servis paling mudah dan murah yang boleh kita lakukan dengan hanya menggunakan satu produk berharga tak sampai RM25.

Bagusnya satu botol produk ini boleh guna 3-4 kali, jadi boleh servis beberapa kali aircond. Memang banyak boleh jimat.

Tak perlu bayar upah mahal dah untuk servis aircond

Puas hati lepas ni tak payah upah orang mahal-mahal dah untuk service aircond rumah. Dah la murah saja tak sampai RM25 sebotol boleh guna 3-4 kali.

Lepas tu tiada bau busuk chemical, itu yang best. Saya memang dah banyak kali service sendiri saja.

Caranya

IKLAN

Kalau aircond kat rumah dah tak sejuk elok laj try service pakai ni. Step senang;

1. Buka cover aircond dan keluarkan filter. Pastikan suis aircond ditutup ya.

2. Spray cleaner ini dalam cooling fins/coils aircond.

IKLAN

3. Biarkan dalam 10 minit. Nanti semua kotoran akan keluar ikut paip belakang aircond. Tak perlu basuh apa-apa dah.

4. Lepas 10 minit tutup balik filter & cover aircond. Settle!

IKLAN

Senang kan? Kita yang perempuan pun boleh je buat sambil pejam mata. Aircond cleaner boleh beli kat sini, brand EarthHome ni brand Jepun, memang recommended sangat!

Boleh klik SINI untuk beli di Shopee.

Kalau sold out try SINI.

Selain itu boleh juga cari produk yang sama untuk servis aircond di Shopee di SINI.

Selamat mencuba!

Sumber: Fad Alya