Pisang atau keledek goreng terutama yang tepungnya crunchy memang layan. Cicah pula dengan sambal kicap, terbaik rasanya.
Kalau nak buat sendiri di rumah pisang goreng yang crunchy sama macam yang dijual di gerai pun boleh. Cara bancuhannya boleh ikut perkongsian oleh Normala Kori.
Beliau sebelum ini pernah menjual hampir 200kg pisang goreng sehari menggunakan bancuhan tepung yang sama.
Jadi tak perlu beli tepung segera, kita bancuh sendiri ya.
Cara bancuh tepung goreng pisang supaya hasilnya crunchy, krup krap
Ads
Resipi pisang goreng crunchy, tepung bancuh sendiri. Tak perlu tepung segera.
1.Sediakan bahan berikut dan gaul bahan ini sebelum letak air :
-2 cawan tepung beras
-1 cawan tepung jagung ecawan
-1/2 cawan tepung gandum setengah cawan
-1 biji telur gred C (jika guna telur gred A, ambil separuh saja. Jika banyak telur keranggupan tidak tahan lama)
-1/2 sudu teh serbuk kunyit
-4 sudu makan air kapur (agak-agak saja, tapi jangan terlebih nanti berbuih)
-1/2 sudu teh garam
-1 sudu besar mentega (boleh juga tambah kelapa parut atau mesin dalam 3 sudu untuk tambah berlemak).
2. Selepas bahan di atas digaul baru masukkan air dalam 2 cawan yang sama. Gaul rata dan pastikan bancuhan tidak terlalu pekat nanti kerak tak cantik.
Ads
3. Bila nampak bancuhan sudah elok, letakkan pisang atau keledek untuk digoreng.
4. Pastikan minyak betul-betul panas dan banyak untuk menggoreng.
5. Jika nak kerak melekat pada pisang atau keledek renjis minyak panas pada bancuhan tadi. Selepas itu baru letak pisang di atasnya. Cara ini goreng pisang akan ranggup hingga 4-5 jam.
Ads
6. Jika tak mahu pisang goreng serap minyak, elakkan guna api terlalu perlahan.
Resipi bancuhan ini juga boleh digunakan untuk berniaga, dihalalnya oleh empunya resipi. Cuma kita doakan kesihatan beliau yang kini sedang dalam rawatan kanser.
Tip ini sesuai sangat bagi yang baru nak belajar masak pulut atau selalu masak tapi asyik tak menjadi.
Cara ini juga lebih mudah, masak guna rice cooker saja. Supaya pulut yang dimasak elok hasilnya boleh ikut cara yang dikongsi oleh Mil Wawa.
Tip masak pulut guna rice cooker, elok menjadi & tak berkerak
Tip untuk Kak Long yang baru kawin untuk suami suka makan pulut. Ramai kawan-kawan yang baru nak belajar masak, tak tau nak masak pulut dengan elok.
Tip dari saya guna rice cooker lagi mudah. Caranya;
1. Jangan rendam pulut nanti bila masak lagi lembik.
2. Cuci beras pulut macam nak masak nasi, lebihkan sedikit air dari paras pulut.
3. Letak sikit je garam supaya rasa lemak-lemak sikit. Tak banyak ya sikit saja.
4. Letak sedikit minyak masak. Contoh : 2 cawan beras pulut, saya letak 2 sudu besar minyak matahari. Kacau dan terus on suis dan biarkan dia masak.
5. Kemudian boleh senduk, periuk pun tak melekat.
Tak berkerak atau melekat pun pada periuk
Tip kalau pulut dah masak terlebih air / lembik
Jangan risau, letak sekeping roti kosong dan on suis balik. Tapi jangan letak roti coklat atau kismis nanti pulut jadi lain. Selepas itu boleh lihat keajaibannya. Pulut akan masak elok.
Kalau lepas raya nanti korang teringin nak pakai kebaya saiz S maka bermula dari sekarang kenalah ubah corak pemakanan.
Perkongsian daripada Adyla Rose ini boleh dijadikan panduan untuk korang yang merancang nak kurus.
Bukan saja kena kawal kuantiti makan, penting juga untuk cari produk makanan yang sihat, kurang kalori dan lemak seperti ini.
Barang dapur ini wajib ada jika mahu kurus!
1. Minyak zaitun
Minyak boleh menjadi sebahagian daripada diet yang sihat. Minyak zaitun ni ada banyak jenis. Korang cari yg sesuai utk kegunaan korang k.
Kat label tu ada dinyatakan jenis masakan yg sesuai dgn jenis masakan yg korang nak. Contohnya:
– Extra virgin, virgin olive oil – sesuai utk salad, sos dressing (of course u ambil olive oil secara mentah lebih baik)
– Pure olive – bakar & grill
– Extra light- frying & baking
– Olive Pomace Oil – korang kena tau (minyak zaitun jenis ini, kualiti paling rendah)
Semua jenis olive oil ni ada smoke point masing-masing ya. So, cara pengambilan (masakan) korang kena alert. Jangan panaskan melebihi smoke point sebab nanti kualiti atau nutrient tu merosot.
Dalam diet sihat, if nak masak tumis, gunakan teknik tumis ringkas je atau stir fry. Minyak hanya guna sedikit 1 sudu, goreng pada suhu yg rendah, tak lebih smoke point & tak terlalu lama & dibiarkan terendam. Jangan lebih dari smoke point. Kawal suhu.
❌Memang tak masak dengan cara DEEP FRYING.
2. Minyak untuk stir fry. Nak yg lebih murah boleh guna coconut oil
3. Cari garam bukit
Tukar garam biasa kepada garam bukit kerana mengandungi lebih mineral. Tapi still kena minimumkan penggunaan k. Secubit je dalam masakan
4. Pilih susu low fat
5. Susu almond kalori paling rendah 100ml = 39cal !
Tapi of course harga a bit mahal. Selalu susu ni hanya bertahan kurang dari 3 hari jeee sebab sedap sangat!
6. Pilih Greek yoghurt
7. Green tea untuk meningkatkan metabolisme badan
8. Kalau tak suka teh boleh cuba kopi ni.
Kalori sgt rendah! Make sure minum kopi kosong ye. No sugar.
9. Dressing brand Kewpie
Kalau nak dressing, supaya meal korang tak hambar boleh pakai brand Kewpie. Korang pilih la, banyak lagi perisa yg lain. Limit satu sudu je ya dalam hidangan korang. Tak boleh lebih-lebih. Apa-apa pun yg korang pilih check label dulu okay.
11. Chia Seed
Ha, yg ni Chia seed. Adyla ambil ni setiap hari. 1 sudu je.
12 . Kekacang untuk snacking time. Pilih kekacang yang unsalted.
13. Ambil cuka epal
Cara yang disyorkan: Boleh guna cuka epal @ cuka teen. Yang ini diminum pagi setiap hari 5 minit sebelum ambil meal. If berpuasa, sebelum tido. 1sudu cuka epal + 200ml air suam. Korang boleh baca tentang cuka epal di sini ?????? https://www.healthline.com/nutrition/apple-cider-vinegar-dosage
14. Pilih rolled oat
Rolled Oat sangat membantu untuk menstabilkan kandungan gula dalam darah dan membuatkan korang lebih kenyang untuk waktu yang lebih lama.
15. Pilih parboiled rice @ brown rice
16. Kalau bosan makan roti boleh beli wrap. Pilih jenis wholegrain & 6 grains
17. Cari roti GI Index 55
Kalau dah terbiasa dengan roti putih, apa kata tukar kepada roti Canadian purple wheat yang GI lebih rendah (46) , if susah nk cari boleh beli roti wholemeal, GI index 55.
18. Untuk jem, pilih yang tiada campuran gula dan garam
19. Keledek manis
Pelbagaikan menu yg mengandungi karbohidrat contohnya keledek manis. keledek memainkan peranan baik dalam diet sihat dan mampu menurunkan berat badan tapi mesti jaga portion.
20. Coklat koko 85%
Teringin makan coklat boleh pilih yg kandungan cocoa 85% ke atas. Korang jangan makan habis satu ni ya. 1 kotak kecil tu je.
21. Stevia untuk pemanis semula jadi, boleh gunakan madu (yang original)
22. Ayam pilih bahagian dada
Dada ayam adalah potongan bahagian ayam yang paling rendah lemaknya tapi tinggi protein. Jangan lupa ambil ikan jugak. Boleh pelbagaikan.
Jangan selalu biar lampu 'fuel low' menyala, ada bahaya menanti! Tapi sebenarnya ramai yang antara kita buat perkara sebaliknya. Walau dah tanda fuel low dah...