Bagi yang umur 40 tahun ke atas surat beranak korang mesti dah kuning, lusuh dan mungkin juga ada yang dah koyak sikit.
Memang boleh guna dan nampak lagi tulisan tangan dan info pada surat beranak tapi tak mustahil juga boleh koyak akibat dah terlalu lama. Surat beranak ini dokumen penting yang kena ada dan simpan sentiasa.
Jadi kalau dah uzur sangat keadaan surat beranak tu apa kata kita tukar saja kepada yang baru. Macam sijil beranak anak-anak kita sekarang.
Cara nak tukar surat beranak lama kepada baru ini boleh dilakukan di Jabatan Pendaftaran Negara. Mudah dan panduannya ada dikongsi oleh Mawarni Sani.
Cara tukar surat beranak lama kepada baru di JPN
Hari ni pegi JPN. Nak print surat beranak lama kepada yang baru. Okey, saya share caranya;
Ads
✔️Bawa 1 salinan IC (original dah tentu kita bawak sentiasa)
✔️Surat beranak original (tapi tadi staf tak minta tengok pun)
✔️Bayar RM5 (bayar guna kad ya)
Ads
✔️Tunggu sekejap, dah siap!
Kita juga boleh print jugak untuk pasangan. Syaratnya
✔️Bawa surat nikah original & salinan
Ads
✔️1 salinan IC wakil yang nak print
✔️Bayar RM5 jugak.
Surat beranak lama, boleh simpan & frame sebagai kenangan. Setel hal surat beranak. Best pulak tengok surat beranak baru. Cantik. Rasa macam kembali jadi kanak-kanak!
Kuih apam balik ini selalu jadi hidangan petang. Kebiasaannya kita beli saja, tapi hakikatnya nak buat sendiri apam balik ini mudah sangat.
Pakai kuali non stick saja, bahannya pun sikit. Paling best kalau buat sendiri boleh letak jagung dan kacang banyak. Terpulang nak buat tebal atau nipis dan ranggup. Boleh cuba resipi perkongsian Raihan Mahat ini.
Apam Balik Homemade
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
½ cawan gula
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
Sedikit pewarna kuning
1 biji telur
1½ cawan air
Sedikit mentega
Bahan tabur:
Kacang tanah ( beli yang dah siap kisar)
Jagung manis dalam tin
Gula
Cara membuat
1. Gunakan mixer, pukul telur dan gula sehingga kembang. Masukkan soda bicarbonate, air dan pewarna kuning.
2. Pukul lagi sehingga sebati dan masukkan tepung gandum dan baking powder. Pukul lagi sehingga semuanya sebati.
3. Sapu mentega di permukaan non stick pan. Sapu sikit saja.
4. Tuangkan 2 senduk adunan dan ratakan. Kalau nipis tambah lagi tepung. Kalau tebal kurangkan sikit. Ikut selera kita.
5. Biarkan kejap dan sementara masak, taburkan gula, kacang dan jagung. Kemudian lipat dua dan sapu majerin.
6. Supaya senang waktu nak memotong, lalukan pisau kat air terlebih dulu sebelum potong.
Ulam pegaga antara yang disukai ramai, selain sedap ia juga banyak khasiat untuk kesihatan termasuklah awet muda.
Disebabkan itu berbaloi sangat jika tanam pegaga ini di rumah. Boleh tanam dalam pasu atau dalam botol minyak macam yang dilakukan oleh Nalini Zee. Ulam ini ditanam di tepi rumah saja tapi punyalah subur.
Kalau nak dapat hasil pegaga yang begini boleh ikut tip yang dikongsi beliau.
Pokok pegaga ini ditanam dalam botol minyak masak saja, gunting bahagian atas supaya terbuka. Bahagian bawah ditebuk untuk pengaliran air.
2. Pokok pegaga ini ditanam daripada akar. Kalau beli pegaga di pasar, ada lebih boleh cucuk pada tanah. Tanah yang digunakan tak perlu banyak.
3. Tanah yang digunakan ini adalah tanah sawit. Paling elok hasil pegaga.
4. Tak perlu baja & racun. Boleh gunakan lebihan cecair daripada kulit telur yang dicampur air untuk siram. Boleh juga siram dengan air basuhan beras.
5. Pokok pegaga ini seeloknya letak di bawah pokok atau kawasan terlindung supaya daun hijau cantik.
6. Bila dan besar, boleh petik daunnya saja akar tinggalkan.
Cara wangikan rumah tanpa beli pewangi mahal, guna penyegar mahal. Kalau suka kediaman sentiasa berbau harum semula jadi dan segar cara ini boleh sangat...