
Muka dan kulit dan cantik tapi bawah mata nampak jelas lebam. Ini masalah biasa kaum wanita, ada yang berhabis banyak untuk beli krim untuk atas lebam bawah mata ini.
Tapi daripada membazir lagi banyak, apa kata cuba cara semula jadi ini pulak. Cuma guna timun dan madu. Timun seperti yang kita tahu memang selalu digunakan untuk rawatan kecantikan.
Tip ini juga menurut Faarihah Kadir membantu mendapatkan kulit yang lebih berseri. Namun caranya bukan dengan menempelkan timun pada bawah mata tapi jadikannya ais kiub. Bagi yang nak mencuba boleh ikut langkah ini ya.
Tip untuk menghilangkan lebam bawah mata dan kulit muka yang bersih glowing dan sihat .
Bahan bahan yang digunakan
- Timun
- Madu
- Air bersih

Kisarkan bahan bahan tersebut sehingga lumat dan masukkan ke dalam peti ais dan bekukan.

Gosokkan selama 10 minit dan bilas dengan menggunakan air bersih. Amalkan setiap malam.

Selamat mencuba
Sumber: Faarihah Kadir
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI
Download
sekarang!
Kelebihan Tanam Ubi Keledek Dalam Polibeg. Kalau Menjalar, Cantas Saja Batangnya

Nak tanam keledek tak semestinya kena ada kawasan yang luas walaupun tanaman ini jenis menjalar.
Boleh saja kalau nak tanam dalam polibeg, malah tanam dalam bekas sebegini ada kelebihannya. Bagi yang nak cuba tanam ubi keledek dala polibeg boleh ikut langkah yang dikongsi oleh Mahadzir Hashim.
Langkah tanam keledek dalam polibeg

1. Sediakan 1 bahagian tanah berpasir,1 bahagian tanah hitam,1 bahagian tanah organik.
2. Siapkan polibeg saiz 24×24 untuk memaksimum penghasilan ubi.
3. Benih dari keratan batang atau dari ubi yang telah disemai.
4. Pada peringkat 2 minggu pertama keledek memerlukan siraman pagi dan petang.Pada pokok peringkat membesar siraman boleh dilakukan 2 hari sekali. Pastikan tiada air bertakung kerana ubi akan rosak jika tanah sentiasa lembap.
Kelebihan menanam keledek dalam polibeg ialah mudah mengawal pokok dari serangan serangga dan ulat di dalam tanah yang memakan isi ubi.
5. Bila batang keledek menjalar keluar dengan banyak, potong dan buat tanaman baru dalam polibeg lain. Cantas batang ubi tak pengaruhi saiz ubi, malah akan bertambah besar dan banyak.
6. Ubi keledek ini boleh dituai hasilnya selepas 3 bulan ditanam.

INFO: Kenapa ubi tak banyak isi
Ia bergantung kepada spesis keledek juga. Keledek kulit kelabu akan kurang ubi, sebaiknya guna keledek kulit merah baka Mardi.
Sumber: Mahadzir Hashim
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI
Download
sekarang!
Cara Buat Mi & Kuetiau Goreng ‘Kuali Besar’. Nak Lagi ‘Feel’ Bungkus Guna Surat Khabar

Mi kuali besar ini biasanya kita jumpa di pasar malam. Bukan mi saja, ada juga kuetiau dan bihun.
Kalau dulu siap bungkus dengan kertas surat khabar, bila buka mi akan basah-basah sikit dan diletakkan sekali dengan cilik jeruk. Memang best.
Kalau ada yang teringin nak makan, buat sajalah sendiri di rumah, ikut cara yang dikongsi oleh Emee Sham. Mee goreng nostalgia katanya…
Cara buat mi goreng basah nostalgia

Bahan-bahan
Sepeket mi kuning(lalukan dengan air paip)
Isi ayam
Air rebusan ayam
Telor
Sawi
Tauge
Bawang putih-tumbuk halis
Bawang merah -tumbuk halus
Cili kisar
Sos tiram
Sos cili
Tauhu goreng yang dihiris
kicap lemak manis
Cara memasak:
- Panaskan sedikit minyak.Gorengkan 2 biji telur. Hancurkan secara kasar. Ketepikan.
2. Tambah sedikit minyak pada kuali, tumiskan bawang hingga garing kemudian masukkan cili kisar. Tumis hingga cili masak.
3. Masukkan isi ayam lalu kacau rata. Biar seketika.
4. Masukkan sos tiram, sos cili dan kacau rata. Terus masukkan air rebusan ayam dan biar mereneh seketika (kepekatan kuah ikut citarasa)
5. Letakkan kicap lemak manis dan sedikit kicap masin. Biar mendidih lalu masukkan tauhu dan telur.
6. Masukkan mi dan kacau rata. Akhir sekali masukkan sawi dan tauge. Kacau rata. Jika warna kurang tambah kicap lemak manis. Kacau seketika dan tutup api. Sedia dihidangkan.
Cara buat kuetiau goreng ‘kuali besar’

Bahan-bahan
Sebungkus kuetiau (leraikan)
5 ulas bawang putih – cincang halus
10 ekor udang – buang kulit (kulit udang direbus ambil stok air rebusan)
Isi kerang(rebus)
Segenggam taugeh
Daun kucai
Kicap masin
Kicap lemak manis
Sos tiram
Cili kisar
Telor 2 biji
2 keping tauhu hiris
Cara memasak:
1. Goreng telur, hancurkan kemudian ketepikan.
2. Tumis bawang putih, bila keperangan masukan isi udang kemudian biar seketika.
3. Masukkan cili kisar, tumis sampai cili masak.
4. Masukkan kerang, sos tiram, stok rebusan kulit udang serta kicap masin sedikit. Kacau rata dan letak sedikit air.
5. Apabila air mendidih masukkan kuetiau lalu gaul rata sampai mesra.
6. Masukkan kicap lemak manis, gaul rata.
7. Masukkan tauhu dan telur, kacau rata. Bila warna dah cantik masukkan tauge dan daun kucai. Gaul rata dan tutup api.
Untuk mengimbas kenangan lama, boleh bungkus mi dan kuetiau siap masak ini dalam kertas kemudian hidangkan.

Selamat mencuba
Sumber: Emee Sham
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI
Download
sekarang!
Guna Cara Mudah Ini Untuk Kumpul Duit Raya, Tak Perlu Tukar Di Bank Lagi. Tahun Ini Dah Ada RM1,234

Tahun ini puasa lebih awal bermakna raya pun lagi awal. Bulan April kita dah sambut Aidilfitri. Bila raya memang macam-macam persiapan yang kena buat. Salah satunya adalah duit raya.
Sering kali kita kalut pergi ke bank hari-hari terakhir sebelum raya untuk menukar duit. Terpaksa beratur panjang dan ada juga dah sampai bank baru tahu tak boleh duit dah.
Memandangkan inilah yang biasa terjadi, apa kata tahun ini kita tukar cara. Tak payah pergi bank tukar duit, kita kumpul saja duit mulai sekarang. Cara inilah yang dipraktikkan oleh Syah Musafir selama beberapa tahun. Memang memudahkan.
Kumpul duit RM1 setiap hari persediaan duit raya

Saya ada satu sikap malas nak pergi bank untuk tukar ‘duit raya’ jadi beberapa tahun kebelakangan ini, saya mulai kumpul duit RM1 supaya saya boleh guna sebagai duit raya apabila raya puasa tiba.
Nak dipendekkan cerita, setiap kali masuk office saya, saya masukkan 1 keping RM1 atau 2 hingga 5 keping RM1 ke dalam tabung. Saya fikir kalau saya istiqamah, saya akan dapat minimum 365 keping RM1 pada hujung tahun.
Tetapi ada hari saya tak ada not RM1, saya masukkan saja RM5 atau RM10.
Saya pilih not kertas yang baru, elok dan keras je. Yang lama, rosak, ‘dah lembik’ atau seumpamanya saya tak simpan la. Saya berjaya kumpul RM800 sebelum raya 2022.
Raya 2023 dah ada RM1,234
Untuk tahun 2022 yang baru berlalu bermula selepas raya puasa, saya mulai menabung semula. Sehingga 1 Januari 2023, petang ini saya keluarkan duit daripada kotak tabung saya dan saya kira. Masya-Allah saya berjaya kumpul RM1234. Alhamdulillah.

Dalam total itu, ada 684 keping not RM1. Kira settle la ‘stok duit raya’ saya bulan Mac nanti. Tak payah nak pergi tukar duit di bank dah. Tu je nak share cerita. Inspiring tak?
Semoga bermanfaat.
Sumber: Syah Musafir
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI
Download
sekarang!

