Elok sangat kalau pasang lampu ini untuk mudahkan pergerakan waktu malam di rumah. Jadi tak perlulah meraba dalam gelap cari suis lampu atau boleh guna jika blackout.
Lampu LED ini akan terus menyala bila mengesan pergerakan. Bestnya kita boleh pasang sendiri saja. Caranya boleh ikut perkongsian Hafiz Rauzan ini.
Nak review sikit lampu LED yang boleh nyala bila motion/pergerakan kita dekat dengan sensor lampu ni.
Apa bestnya lampu ni
1. Pakai bateri 3 biji AA
2. Lampu ni takkan ON ketika hari cerah (pagi, petang) jadi jimat bateri.
3. Dalam gelap nak mencari suis lampu dapur, LED ini membantu ia akan nyala dulu jadi tak perlu meraba dalam gelap.
4. Tak perlu paku atau wiring bagai, lekat je kat mana- mana dah settle.
5. Bukan dapur saja, boleh tampal kat mana-mana kabinet, bawah katil dan sebagainya.
Boleh rujuk video ini untuk fungsinya.
Boleh cari lampu ni di laman web beli belah ya.
Sumber: Hafiz Rauzan
Kalau Pokok Terung Banyak Daun Tapi Buah Kurang, Itu Tanda Kena Buang Daun Tak Berfungsi
Dah berjaya tanam pokok terung di rumah. Pokok memang subur, daun pun lebat tapi masalahnya buah tak banyak. Siram dan baja cukup, namun hasil terung kurang sangat.
Kalau pokok ada masalah sebegini, cara yang disarankan oleh Azuan Abdullah ini boleh dilakukan.
Menurut beliau pokok terung yang lebat dan tapi buah kurang perlu dibuang daunnya. Kenapa? Ini penjelasan beliau.
Kenapa perlu buang daun pokok terung
Biasa dengar tak orang cakap pokok terung kalau daunnya banyak sangat, buah memang kurang. Kenapa ya?
Ini sebabnya. Daun adalah kilang kepada pokok. Maksudnya, daun lah yang akan proses makanan kepada pokok. Istilah pertaniannya kita panggil fotosintesis.
Namun, tak semua daun bertindak sebagai kilang. Contohnya;
1. Daun kering
2. Daun kuning (faktor usia)
3. Daun yang tak terdedah pada cahaya.
Ketiga-tiga jenis daun di atas adalah daun yang tidak berfungsi. Dengan kata mudah ia tidak berfungsi sebagai kilang kepada pokok.
Daun subur tapi tak buat ‘makanan’
Dalam kes pokok terung, daun yang tidak berfungsi paling banyak adalah daun yang tidak terdedah kepada cahaya (jika tidak pruning).
Daun ini subur dan hijau molek, tapi tak buat makanan. Namun ia masih ambil makanan. Rugi saja bela daun ni. Makan saja, kerja tak buat.
Sebab tu, dalam pengurusan ladang terung yang baik, semua daun yang tidak berfungsi akan “diprunning” (dipotong). Lepas ia dibawa keluar daripada kawasan tanaman untuk dikambus atau dibakar.
Proses ini amat penting pagi memastikan pokok kita,
1. Kurang risiko serangan perosak dan penyakit.
2. Sistem pengudaraan yang baik kepada pokok.
3. Menjimatkan pengambilan nutrien.
4. Agihan nutrien dalam pokok lebih seragam.
5. Meningkatkan pengeluaran buah.
Banyak daun tak berfungsi punca buah kurang
Jika pokok terung yang kita tanam subur sangat dan buahnya kurang. Ia biasa disebabkan oleh banyaknya daun yang tidak berfungsi di pokok.
Prunning daun usah sayang. Masa prunning berpada-pada juga, jangan sampai botak pula pokok.
Bila dah botak, tumbesaran pokok akan terganggu. Jadi kes tak cukup makanan pula sebab kilang dah kurang. Nak pulih balik, kena ambil masa.
Semoga bermanfaat.
Sumber: Azuan Abdullah
Mudahnya Buat Benih Strawberi. Lepas Ni Boleh Tanam Sendiri!
Kalau terasa nak makan strawberi segar dan petik sendiri buah ini kita mesti akan teringat Cameron Highland.
Mana lagi kat Malaysia ini tempat tanam strawberi selain lokasi ini. Tapi lepas ni kita mungkin tak perlu lagi ke Cameron Highland kalau nak buat dua aktiviti ini.
Percaya tak kita sebenarnya boleh hasilkan sendiri benih strawberi ini dan tanam di halaman rumah kita macam yang dilakukan oleh Asri Meris. Jom tengok langkah-langkahnya seperti dikongsi dalam Facebooknya.
1.Kupas kulit strawberi dan letakkan di atas kertas tisu
2. Keringkan selama beberapa hari
3. Sekiranya betul-betul kering, biji benih akan tanggal sendiri. Ambil dan semai
4. Ini anak benih yang berusia 3 minggu. Tanam di balkoni, elakkan pancaran matahari terus.
5. Hanya dapat cahaya matahari pagi sampai jam 11 pagi. Siram sekali sehari
Nampak macam mudah saja kan perkongsian Asri Meris ini. Jom kita cuba. Kalau berjaya tak payah pergi Cameron Highland lagi.
Sumber: Facebook Asri Meris
Tip Buat Roti Sardin Goreng Yang Rangup & Tak Serap Minyak. Kena Letak Perahan Limau Sikit
Selain sandwic sardin, roti sardin goreng ini juga antara menu selalu kita makan waktu pagi dan petang juga. Dapat pula roti yang rangup lagi sedap makan.
Cuma bila kita buat sendiri jarang dapat hasil roti sardin goreng yang rangup terutama bila dah sejuk.
Sebenarnya untuk dapat hasil roti sardin yang rangup ada satu bahan yang perlu kita masukkan. Tip dikongsi oleh Cahaya Kasih Firdausi yang mengambil tempahan membuat roti sardin goreng ini.
Ujarnya untuk pastikan roti goreng rangup rahsianya adalah kena letak perahan air limau. Boleh ikut resipi lengkap yang dikongsi oleh beliau.Turut dikongsi cara supaya roti sardin tak serap minyak bila digoreng.
Tip buat roti sardin goreng rangup & tak serap minyak
Bahan untuk sardin
Sardin dalam tin
Bawang merah
Cili padi
Gula sedikit
Garam sedikit
Serbuk perasa sedap Maggi
Roti keping
Bahan untuk bancuhan tepung rangup
Tepung gandum (nak guna tepung lain pun boleh)
Sedikit perahan air limau
Serbuk kunyit
*Kuantiti bahan ikut kesesuaian
Cara membuat:
1. Hancurkan sardin dalam tin dan gaul rata. Kemudian tumis dengan sedikit minyak hingga bawang layu. Ketepikan.
2. Untuk bancuhan tepung, bancuh tepung dengan air secukupnya. Jangan terlalu cair. Kemudian perah air limau sedikit saja. Inilah rahsia untuk jadikan roti rangup. Jika nak warna kekuningan, letak serbuk kunyit sedikit.
3. Isi sardin dalam roti dan lipat dua. Letakkan bancuhan tepung cair di tepi roti supaya melekat dan tak terbuka. Roti tak perlu lenyek atau kukus ya.
4. Panaskan minyak, biar hinga betul betul panas. Kemudian celup roti dalam bancuhan tepung dan terus goreng. Goreng hingga garing. Angkat dan tos.
Roti yang digoreng dengan minyak yang betul-betul panas tidak akan meresap minyak. Siap!
Selamat mencuba.
Sumber: Cahaya Kasih Firdausi