Elok sangat kalau pasang lampu ini untuk mudahkan pergerakan waktu malam di rumah. Jadi tak perlulah meraba dalam gelap cari suis lampu atau boleh guna jika blackout.
Lampu LED ini akan terus menyala bila mengesan pergerakan. Bestnya kita boleh pasang sendiri saja. Caranya boleh ikut perkongsian Hafiz Rauzan ini.
Nak review sikit lampu LED yang boleh nyala bila motion/pergerakan kita dekat dengan sensor lampu ni.
Apa bestnya lampu ni
1. Pakai bateri 3 biji AA
2. Lampu ni takkan ON ketika hari cerah (pagi, petang) jadi jimat bateri.
3. Dalam gelap nak mencari suis lampu dapur, LED ini membantu ia akan nyala dulu jadi tak perlu meraba dalam gelap.
4. Tak perlu paku atau wiring bagai, lekat je kat mana- mana dah settle.
5. Bukan dapur saja, boleh tampal kat mana-mana kabinet, bawah katil dan sebagainya.
Boleh rujuk video ini untuk fungsinya.
Boleh cari lampu ni di laman web beli belah ya.
Sumber: Hafiz Rauzan
Buat Sendiri Makaroni Bakar Cheese Meleleh Yang Sedap Macam Makan Di Kafe
Makaroni bakar cheese ini antara hidangan kesukaan peminat keju. Dapat pula cheese yang meriah meleleh lagilah sedap.
Cuma selalunya hidangan ini kita makan di kafe, sebab nampak macam susah nak buat. Hakikatnya nak buat makaroni cheese mudah saja kalau ikut perkongsian Jija Mycomel. Lepas ni kita buat sendiri, baru puas makan.
Buat sendiri makaroni bakar cheese meleleh
Bahan-bahan
2 cawan makaroni – rebus
1 tin sos spageti Prego (boleh guna perisa tradisional)
Lada hitam Ajishio
1 labu bawang besar – cincang
3 ulas bawang putih – cincang
1/2 paket daging cincang (nak guna semua pun boleh)
1/2 tin cendawan potong dadu
1 biji lobak merah kecik potong dadu
1/2 biji Capsicum potong dadu
Buah zaitun – jika suka
Cheddar cheese – parut
Cara membuat:
1. Panaskan 3 sudu minyak (nak guna minyak zaitun pun boleh). Tumis bawang & bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan lobak merah dan juga daging cincang kemudian kacau. Letakkan sedikit air untuk empukkan daging dan lobak merah masak dalam 3 minit.
3. Masukkan cendawan, capsicum, buah zaitun (kalau ada) kacau sekejap.
4. Masukkan sos Prego lalu kacau dan masukkan makaroni yang dah rebus.
5. Perisakan dengan sedikit garam dan serbuk lada hitam. Garam letak sikit dulu sebab sos Prego dan lada hitam dah ada rasa garam.
6. Kemudian boleh masuk dalam bekas alumunium size 7×7. Boleh dapat 2 bekas. Kalau tiada boleh guna loyang masak kek size 9×9.
7. Seterusnya buat sos putih. Sediakan;
-2 cawan susu segar
-2 sudu besar tepung gandum
-4 sudu besar butter
-Sedikit garam
8. Masak semua bahan dalam periuk hingga creamy lebih kurang 5 minit. Kemudian tuangkan dan ratakan sos putih di atas makaroni.
9. Parutkan chedar cheese kalau suka cheese yang banyak. Lapis dengan cheddar slice di atasnya. Bakar oven 160 selama 20 minit. Siap!
Selamat mencuba.
Sumber: Jija Mycomel
Tip Tanam Pokok Daun Sup Supaya Kekal Subur, Boleh Hidup Sampai 2 Tahun
Daun sup memang selalu kita guna dalam masakan, jadi kalau tanam di rumah memang elok sangat. Kalau tiada anak benih dari pokok induk kita cuba tanam dari biji benih.
Bagi memastikan pokok daun sup ini elok subur dan tak mati ada penjagaan yang perlu kita ikuti. Kalau dijaga baik, pokok boleh hidup hingga 2 tahun.
Tanam pokok sup dari biji benih & penjagaannya supaya kekal subur
1. Sediakan tapak semaian, jika boleh gunakan tray semaian yang banyak dijual.
2. Sediakan benih, rendam selama satu malam (10 jam) dengan air paip, jika air tanpa klorin lagi baik untuk mengaktifkan benih supaya mudah bercambah.
Tujuan rendam supaya kesemua benih mudah bercambah. Jika tidak mahu rendam tidak mengapa boleh terus tabur.
3. Toskan benih dengan tisu atau alat tos yang berlubang halus.
4. Basahkan tanah, semai biji benih daun sup (biji benih daun sup kecil jadi perlu bersabar semasa semai kerana benih halus).
Tutup dengan lapisan nipis tanah, siram benih dengan berhati-hati gunakan spray halus, kemudian tray semaian atau bekas semai tadi letak di kawasan redup. Jangan sesekali letak terus bawah cahaya matahari, gunakan tanah yang jenis gembur dan tidak menakung air.
5. Sekali lagi diingat tanam pokok daun sup kena bersabar kerana benih daun sup akan bercambah dalam 10 hari ke atas, paling lama 2 minggu. Jangan biarkan tanah kering sepanjang proses semai, jika tanah nampak semakin kering, spray dengan air.
6. Setelah benih tumbuh dan mengeluarkan 4 daun, boleh dialihkan ke pasu atau bekas, letakkan tempat redup yg tidak terkena cahaya matahari yg terik.
7. Kerana pokok tumbuh dengan lambat, pokok yang dijaga elok mampu hidup sehingga 2 tahun.
8. Elakkan menyiram terlalu kerap pokok daun sup , siram mengikut keperluan di mana jika tanah sudah mula nampak kering bolehlah siram dengan sedikit air.
9. Jangan baja terlalu kerap. Membaja terlalu kerap pada pokok daun sup anda mengakibatkan pokok daun sup akan mudah layu dan mati.
10. Baja sebulan sekali atau mengikut keperluan. Sekali sekala siram dengan air basuhan beras kerana pokok daun sup sangat menyukai air basuhan beras.
Sumber: Donis De Donnis
Ikan Cencaru Sumbat Pun Boleh Frozen, Stok Lauk Mudah. Ikut Tip Ini Kalau Tak Nak Sambal Terkeluar
Isi Kandungan
ToggleUntuk mudahkan kerja memasak, ramai yang buat stok lauk yang disejuk beku atau frozen. Sebagai tambahan idea lauk, boleh buat lauk kegemaran ramai ini, cencaru sumbat atau cencaru belah belakang.
Ramai ingat tak boleh frozen kan! Idea ini dikongsi oleh Zadariah Zakaria. Bagi yang nak buat lauk ini boleh ikut perkongsian beliau.
Cencaru sumbat cili frozen
Siapa gemar cencaru sumbat cili? Cara saya, buat banyak-banyak kemudian frozen kan. Waktu nak simpan packing seekor-seekor berasingan.
Bila-bila nak makan baru keluarkan dan goreng. Ada juga kawan-kawan yang beli ikan cencaru sumbat frozen ni. Ini cara membuatnya;
Bahan-bahan dikisar:
Cili kering
Bawang besar
Bawang putih
Sedikit belacan
Gula,serbuk perasa, garam
Air asam jawa
Nota: Sukatan ikut cita rasa
Cara membuat
1. Ambil bawang besar, potong nipis kemudian gaul sekali dengan bahan dikisar.
2. Sumbat dalam ikan cencaru yang dah dibersihkan dan dibelah belakang. Letak dalam bekas/plastik berasingan seekor-seekor. Boleh simpan dalam peti sejuk beku. Atau boleh terus goreng.
TIP
- Jika nampak bahan kisar agak berair, masak dulu cili selepas kisar. Kemudian baru masukkan hirisan bawang dan sumbat. Cara ini barulah sambal tak terkeluar bila digoreng.
- Cara menggoreng, letak minyak agak-agak separuh tengelam ikan. Guna api perlahan. Goreng biar garing sebelah bahagian kemudian baru alih. Jangan balikkan ikan kerap ya.
- Ikan belah belakang kalau nak sedap belah kedua bahagian dan sumbat sambal.
Selamat mencuba!
Sumber: Zadariah Zakaria