Terung antara sayuran yang boleh kita tanam di rumah. Bagusnya pokok terung ini tak perlu tanam banyak, kerana jika betul penjagaannya ia akan lebat berbuah hingga makan pun tak habis.

Kalau nak tahu macam mana penjagaan pokok terung yang betul oleh ikut tip yang dikongsi oleh Azuan Abdullah.

Tip tanam dan jaga pokok terung supaya berbuah lebat

Pokok terung ni saya tanam suka-suka tepi rumah. Jenis antabogal. Tanam dua pokok je, buahnya memang tak habis makan.

Ini cara-cara saya tanam dan jaga dua pokok terung ni.

  1. Tanam dalam petak tanaman. Guna tanah campuran sebagai media tanaman. Jarak antara pokok 3 kaki.

2. Tanam anak benih masa umur 35 hari lepas semai.

Tip Tanam Terung Supaya Berbuah Lebat Sampai Tak Habis Makan!

3. Lepas tanam terus sembur dengan kawalan organic buatan sendiri. Semburan juga dibuat pada hari kedua dan ketiga lepas tanam. Sembur pada awal pagi.

4. Siram dengan air kosong pada hari pertama dan kedua lepas tanam. Siram pada waktu pagi dan petang. 1 liter setiap kali siram.

IKLAN

5. Siram dengan baja subur pada hari ketiga lepas tanam. Kadar pencairan adalah 10 ml larutan stok baja subur untuk 1 liter air. Siram 1 liter satu pokok pada waktu pagi. Sebelah petang siram dengan air kosong sebanyak 1 liter 1 pokok.

6. Siram dengan air kosong pada hari yang kita tak siram dengan air baja. 1 liter pagi dan 1 liter petang.

7. Siram dengan air baja subur dua kali seminggu sehingga pokok ini berumur 14 Hari Lepas Tanam. (HLT). Saya siram pada umur 3 HLT, 7 HLT, 10 HLT dan 14 HLT. Kadar pencairan adalah 10 ml larutan baja subur untuk 1 liter air. Siram pada waktu pagi, 1 liter 1 pokok. Petang siram dengan air kosong 1 liter 1 pokok.

Selain itu:  7 Tindak Balas Tubuh Yang Tanpa Kita Sedar Sebenarnya Sedang Melindungi Diri Kita

8. Bila pokok 17 HLT, 20 HLT, 24 HLT, 27 HLT dan 30 HLT, guna pencairan 15 ml larutan stok baja subur untuk 1 liter air. Siram pada waktu pagi, 1 liter satu pokok. Petang siram dengan air kosong, 1 liter 1 pokok.

Tip Tanam Terung Supaya Berbuah Lebat Sampai Tak Habis Makan!
Foto: Facebook Nor Zaliana

9. Sembur dengan kawalan organic buatan sendiri pada setiap hari kita siram air baja. Sembur awal pagi. Sembur pada pucuk dan daun muda hingga basah lencun.

IKLAN

10. Pastikan tiada rumput di kawasan pokok kita sebab rumput ni rumah bagi serangga perosak. Bila tiada rumput, risiko serangan perosak pun kurang dan nak kawal pun mudah.

11. Boleh start siram dengan air baja buah bila pokok dah 34 hari lepas tanam. Kadar pencairan adalah 15 ml untuk 1 liter air. Siram pada waktu pagi, 1 liter 1 pokok. Petang siram dengan air kosong, 1 liter 1 pokok.

Ulang langkah diatas dua kali seminggu hingga pokok umur 60 hari lepas tanam.

12. Bila pokok dah start berbuah dan boleh kutip hasil, buang daun yang tak berfungsi setiap minggu.

13. Bila pokok umur 64 hari lepas tanam, saya siram dengan baja buah antara 1.5 – 2 liter sepokok. Siram pada waktu pagi dan kadar pencairannya juga adalah sama. Petang siram dengan air kosong, juga antara 1.5 – 2 liter setiap pokok.

IKLAN

Benih terung ini boleh capai 15 kg sepokok.  Awalnya was-was, bila dah tanam sendiri ni barulah boleh percaya. Sebab dah lebih 30 biji saya petik terung ini dari 2 pokok yang saya tanam. Buah kat pokok sekarang ada lebih kurang 20 biji lagi.

Selamat mencuba!

Sumber: Azuan Abdullah

Artikel berkait:

Siram Dengan Air Campuran Yakult & Telur. Tip Supaya Tanaman Berbuat Lebat, Manis & Subur

Selain itu:  Cara Tanam Sayur Paling Mudah, Guna Teknik 3T - Tanam, Tinggal, Tuai. Tak Perlu Siram Pun

 

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI