Selain tembikai biasa, buah rock melon juga antara yang boleh kita tanam di rumah. Berbaloi menanamnya memandangkan harganya pun boleh tahan.

Apa yang diperlukan cuma beli biji benih dan juga sedikit ruang di laman untuk membolehkan ia menjalar. Tak perlu luas, cukup sekadar menjalar di pagar pun boleh.

Bagi yang nak cuba tanam rock melon, boleh gunakan panduan yang dikongsi oleh Mohd Shaifful.

Cara tanam rock melon di laman rumah

Tanam Sendiri Pokok Buah Rock Melon Dalam Pasu, Boleh Guna Teknik Baring Atau Tegak

1. Cara semai biji benih teknik baring atau tegak
Boleh gunakan teknik ‘baring’ atau teknik ‘tegak’. Teknik baring ialah meyusun benih rock melon dalam tray semaian secara baring. Selepas itu ditekan sedikit supaya benih terbenam sedikit dalam medium semaian(peatmoss atau tanah organik).  Jangan tekan terlalu dalam. Ambil tanah semaian peatmoss/tanah dan ratakan di atas tray supaya dapat menutupi kesemua bijih benih Rock Melon sehingga tidak kelihatan.

Bagi teknik tegak, halakan muncung benih yang tajam menghala ke bawah semasa semai. Siram air pada tray semaian sehingga lembap. Ambil plastik hitam bungkus tray semaian. Jika anam guna bekas, tutup dengan plastik hitam juga.

Tanam Sendiri Pokok Buah Rock Melon Dalam Pasu, Boleh Guna Teknik Baring Atau Tegak

Tray yang telah dibalut dengan plastik hitam perlu diletakkan di tempat yang terbuka. Selepas 2 hari buka plastik hitam dan biasanya benih sudah mula bercambah.

IKLAN

Ambil tray letak di kawasan yang mendapat cahaya matahari tapi bukan kawasan panas terik. Apabila pokok sudah tumbuh 4 daun. Boleh dipindahkan ke dalam polibeg atau pasu atau batas tanaman.

2.Saiz polibeg atau pasu
Siapkan polibeg dengan ukuran 40×50 cm atau ukuran sedang sebesar yang boleh. Masukkan tanah organik atau apa jua jenis tanah yang ada asalkan gembur dan subur.

Selain itu:  Tip Pilih Cili Kering Yang Pedas 'Giler', Kurang Pedas & Tak Pedas

Tanam Sendiri Pokok Buah Rock Melon Dalam Pasu, Boleh Guna Teknik Baring Atau Tegak

3.Pemindahan anak pokok
Sebelum dipindahkan, siram dahulu media tanam dengan air. Pindahkan anak pokok di waktu senja untuk mengelak haba cahaya matahari dan anak pokok terkejut haba dan layu.

4.Pemasangan para untuk pokok memanjat
Sediakan pancang dan tali rafia untuk pokok menjalar pada usia 2 minggu. Gunakan apa saja teknik yang ada suka. Sama ada buat para atau letak di tepi pagar. Jika nak biar kan melon menjalar di atas tanah pun boleh.

IKLAN

5.Kahwinkan bunga betina secara berbantu
Kahwin bunga seawal mungkin sebaik sahaja bunga betina keluar. Macam mana nak kenal bunga betina? Bunga betina berbunga dengan ada putik buah. Bunga jantan bunganya tiada putik buah.

Lakukan berturut-turut dan buat kepada semua bunga betina yag keluar. Waktunya antara pukul 7.30 – 11.00 pagi. Ambil bunga jantan dan sapu kan di buna betina. Ramai yang merungut bila bunga betina yang ada putik buah gugur.

Jadi teknik bantu kahwin ini sangat berkesan. Teknik ini berkesan untuk melekatkan buah jika kawasan rumah anda tiada serangga pendebungaan seperti lebah dan lain-lain.

Tanam Sendiri Pokok Buah Rock Melon Dalam Pasu, Boleh Guna Teknik Baring Atau Tegak

IKLAN

6.Pemangkasan dan pemilihan buah
Untuk menghasilkan buah yang cukup besar dan berkualiti, satu pokok hanya dibiarkan 2-4 biji sahaja. Pemangkasan buah dan dahan tidak perlu harus dilakukan.

7.Pembajaan
Bagi penanaman melon dalam polibeg setelah melakukan pemangkasan cabang, lakukan pembajaan. Peringkat awal 1 bulan pertama
Setiap 2 minggu baja dengan baja organik atau pun baja subur.
Setelah pokok mengeluarkan bunga, baja dengan baja buah.

8.Kawalan serangga perosak/penyakit
Pengendalian hama/seranga perosak dilakukan dengan semburan racun kawalan perosak atau racun organik. Jangan meracun bila pokok sudah mengeluarkan bunga.

9.Tuai buah rock melon
Tuaian boleh dilakukan sekitar 2 bulan selepas penanaman anak pokok. Buah yang siap dipetik mempunyai ciri-ciri warna kulit yang mulai putih kekuningan, kulit buah putih berwarna kekuningan, pada tangkai buah terdapat cincin atau lingkaran retak-retak, dan ada aroma harum dari melon.

Selain itu:  Tip Pilih Biji Betik Untuk Tanam, Kena Ambil Yang Betina Barulah Pokok Betik Berbuah

Tanam Sendiri Pokok Buah Rock Melon Dalam Pasu, Boleh Guna Teknik Baring Atau Tegak

Selamat mencuba.

Sumber: Mohd Shaifful

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI