Ada banyak hidangan yang menggunakan cekur atau kencur. Dari masak lemak, kerabu, tumis malah daun cekur ini juga enak bila dijadikan ulam. Bukan saja sedap tapi punya khasiat kesihatan tersendiri.

Ia juga tanaman yang sangat mudah untuk ditanam dan membiak. Cekur ini boleh saja di tanam dalam pasu atau atas batas. Memang berbaloi tanam kerana bukan saja daun, ubinya pun boleh dimakan.

Tanam Sendiri Pokok Cekur Di Rumah, Mudah & Berbaloi Tanam. Boleh Makan Daun & Ubi

Jika nak cuba tanam panduan berikut boleh digunakan.

– Untuk penanaman cekur boleh gunakan benih atau ubinya dari pokok cekur yang sedia ada. Atau boleh beli ubi atau rhizom dari pasar tani atau pasar biasa. Pastikan benih masih elok dan belum kering serta mempunyai tunas yang baik.

IKLAN

Tanam Sendiri Pokok Cekur Di Rumah, Mudah & Berbaloi Tanam. Boleh Makan Daun & Ubi

– Sediakan pasu atau dalam bekas khas isikan dengan tanah campuran (3:2:1 – Tanah, pasir dan baja organan). Pastikan pasu mempunyai lubang air keluar.

IKLAN

– Masukkan benih 2-3 cm dalam tanah dan buat penyiraman. Tunas baru akan keluar daripada ubi yang ditanam ini. Jika tanam dari pokok cekur sedia ada, boleh tanam sekali dengan pokoknya.

Tanam Sendiri Pokok Cekur Di Rumah, Mudah & Berbaloi Tanam. Boleh Makan Daun & Ubi

IKLAN

– Bagi pembajaan pokok cekur boleh gunakan baja organik (tahi ayam proses) sama ada tanaman di dalam pasu atau pun dalam kebun.

– Daun cekur boleh dikutip seawal 3-4 bulan lepas tanam, bagaimana pun umbisi cekur akan matang selepas 10-12 bulan.

Tanam Sendiri Pokok Cekur Di Rumah, Mudah & Berbaloi Tanam. Boleh Makan Daun & Ubi

Sumber : Anim Hosnandan Facebook Berkebun D Rumah

Selain itu:  Elak Mati Mengejut, Dr Zubaidi Bagi Panduan Pemakanan Selepas Usia Masuk 40-an
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI