Teh daun jambu batu bantu atasi influenza dan meningkatkan imun badan secara semula jadi. Kajian saintifik menunjukkan keberkesanan teh daun jambu batu ini malah lebih kuat berbanding teh hijau dalam melawan virus influenza. Ia sesuai diamalkan oleh seisi keluarga, terutama ketika musim wabak.
Keberkesanan Teh Daun Jambu Batu Melawan Influenza
Ketika ini, ramai ibu bapa bimbang apabila kes demam selesema dan influenza meningkat di kalangan murid sekolah. Sudah ada banyak kluster penularan, dan baru-baru ini, seorang kanak-kanak berusia 4 tahun dilaporkan maut akibat jangkitan ini. Sebagai langkah berjaga-jaga, ramai mencari alternatif semula jadi untuk tingkatkan sistem imun tubuh. Salah satunya ialah teh daun jambu batu yang terbukti berkesan melawan virus influenza A (H1N1).
Kajian Saintifik Khasiat Jambu Batu
Menurut Dr. Suri Roowi, yang juga Saintis Prinsipal satu kajian oleh saintis Jepun pada tahun 2012 mendapati bahawa teh daun jambu batu boleh merencatkan pertumbuhan tiga jenis virus H1N1. Kajian itu juga menunjukkan teh ini 3 hingga 5 kali lebih kuat daripada teh hijau dalam menghalang penyebaran virus influenza.
Cara Menyediakan Teh Daun Jambu Batu
Untuk mendapatkan manfaat penuh daripada teh daun jambu batu, berikut cara penyediaannya:
Ads
Ambil 20 gram daun jambu batu kering, sebaiknya pucuk muda.
Rendam dalam 1 liter air panas bersuhu 85°C selama 8 minit.
Tapis dan minum ketika suam.
Boleh tambahkan madu atau hirisan lemon untuk rasa lebih sedap.
Teh ini sesuai diminum setiap hari oleh seisi keluarga, terutama anak-anak sekolah yang mudah terdedah kepada jangkitan.
Ads
Kandungan Aktif Dalam Daun Jambu Batu
Kajian oleh saintis Sepanyol dalam Journal of Chemistry (2014) mendapati air ekstrak daun jambu batu mengandungi 48 jenis bahan aktif termasuk:
Procyanidin B – antioksidan kuat yang membantu melindungi sel badan.
Avicularin dan Guajaverin – menyokong sistem imun dan mempunyai kesan antiradang.
Catechin – dikenali dengan sifat antivirus dan meningkatkan daya tahan tubuh.
Amalan Harian
Minuman teh daun jambu batu bukan sahaja membantu melawan virus, tetapi juga memberi ketenangan kepada tubuh. Ia sesuai diminum ketika demam, batuk atau selesema. Walau bagaimanapun, ia bukan pengganti ubat. Jika simptom berpanjangan, dapatkan rawatan doktor segera.
Ads
Untuk hasil terbaik, gunakan daun jambu batu kampung yang bebas racun. Jika tiada daun kering, boleh jemur daun segar terlebih dahulu sebelum digunakan.
Masalah lipas dalam rumah memang merimaskan, walau dah bermacam cara digunakan untuk menghapuskan haiwan kecil ini ia tetap akan ada.
Tapi daripada membeli produk khas untuk hapus lipas, kita sebenarnya boleh gunakan bahan terbuang di rumah untuk menjadi perangkap lipas yang berkesan.
Bahan tersebut adalah minyak masak terpakai. Tip ini dikongsi oleh Melizah21 dalam akaun Instagram beliau. Melihat kepada hasil tip yang dipraktikkan memang menjadi. Berikut cara yang perlu dilakukan.
1. Letak minyak masak terpakai dalam bekas
2. Kemudian letak di tempat yang banyak lipas. Biarkan beberapa hari di situ.
3. Selepas beberapa hari boleh lihat akan bekas berisi minyak terpakai ini penuh dengan lipas yang mati.
Kalau suka makan ulam elok sangat cuba tanam salad kerinting ini di rumah. Boleh tanam dalam pasu dan cara penanamannya juga ringkas. Paling best lebih kurang sebulan kita dah boleh makan hasil salad yang ditanam sendiri.
Bila tengok, pokok salad kerinting ini naik segar memang seronok dan puas hati. Bagi korang yang nak cuba tanam sendiri, boleh guna panduan yang dikongsi oleh Syed Petani Muda.
Menurut beliau sebaiknya jika mahu tanam salad ini cari biji benih yang berkuali tinggi kerana lebih cepat bercambah.
Cara semai biji benih salad kerinting dan penjagaannya
1. Cari biji benih berkualiti tinggi. Biji benih begini dalam 2 hari dah pecah mata (bercambah).
2. Sediakan medium cocopet/sabut hancur.
3. Tabur biji benih atas sahaja dan tutup dengan cocopeat tipis-tipis.
4. Pastikan cocopet sentiasa berada dalam keadaan lembap selalu.
5. Siram dengan air kosong sahaja. Jika nak baja sedikit pastikan dos yang rendah.
6. Bila dah ada lebih kurang 3-4 helai daun boleh pindah anak pokok dalam bekas yang lebih besar sedikit.
7. Sebaiknya untuk satu pasu tanam 1-2 pokok salad saja.
8. Boleh gunakan tanam yang dicampur dengan baja organik.
9. Siram setiap hari
10. Salad ini sudah boleh dituai dalam masa lebih kurang satu bulan. Caranya sama ada dengan kaedah cabut semua atau potong beberapa helai, dan daun salad akan tumbuh semula.
Ada masa bila masak masakan guna limau purut akan terasa sedikit pahit. Rupanya ia ada kaitan dengan pemilihan daun. Untuk untuk memasak menggunakan daun ini kena perhati bentuk daunnya.
Petua ini dikongsi Nasrah Zamzam ini ramai tak tahu.
Ada yang kata masak tomyam ke paprik ke apa ke rasa pahit kan? Daun limau purut memainkan peranan penting. Cari yg berbentuk 8. Barulah tak pahit.
Daun yang lebar macam sebelah dia tu agak pahit kalau dibuat masak.
Berapa kali masak guna jenis lebar masakan terasa pahit walaupun buang urat tengah. Ada kot silap saya kat mana-mana tapi petua pilih daun bentuk 8 memang saya apply sendiri. Masuk saja dalam masakan tak perlu buang urat.
Cara wangikan rumah tanpa beli pewangi mahal, guna penyegar mahal. Kalau suka kediaman sentiasa berbau harum semula jadi dan segar cara ini boleh sangat...