Antara masalah kediaman yang kerap dialami tak kira di rumah bertingkat atau teres adalah dinding yang bercapuk, lembap hingga cat menggelupas dan bertompok.

Kalau dah sakit mata melihat dinding begini, elok juga kita cat semula untuk menutup cela di dinding ini. Tambahan pula dah dekat nak raya ni.

Cuma untuk cat dinding sebegini ada tekniknya supaya masalah yang sama tak berulang. Dikongsi oleh Ashura AT ini cara yang digunakan.

Teknik mengecat dan baiki dinding lembap (cara kami)

Teknik Mengecat Untuk Baiki Dinding Lembap & Bercapuk. Kena Guna Jenis Cat Ini

Kalau ada mempunyai masalah dinding lembap, bercapuk dan cat tak melekat, saya mengalami masalah yang sama dan Alhamdulillah masalah tu selesai. Semoga manfaat!

Dinding rumah kami yang bermasalah di ruang tamu, sebelah dinding ruang tamu jiran. Tiada isu kebocoran, mungkin isu lembapan daripada bangunan apartment tu sendiri yang dah lama.

IKLAN

1. Undercoat 2 layers
Mulakan mengecat dengan undercoat 2 layers. Kalau brand Jotun dipanggil primer. Brand Nippon dipanggil wall sealer. Texture primer memang cair, boleh refer gambar 2 beza aplikasi primer & finishing.

Teknik Mengecat Untuk Baiki Dinding Lembap & Bercapuk. Kena Guna Jenis Cat Ini

2. Finishing
Kami gunakan Jotun Cover Plus untuk finishing, dulu dikenali sebagai Easy Clean. 1 layer je InshaaAllah dah perfect, tapi ada bahagian kena cover lagi 1 layer sebab dinding lama warna gelap.

3. Cat tak campur air
Kami tak campur air/thinner dengan cat sebab saya nak larutan cat perfect. Ada tukang cat buat sebab nak saving cat & nak cepat kering. Terpulang. Sebelum cat pun dinding dibersihkan & scrap cat lama yang nak tertanggal. Kalau pakai undercoat & finishing bagus, inshaaAllah ok je ‘re-coat’ tanpa tanggal semua cat lama.

IKLAN

4. Untuk dinding bercapuk
Dinding bermasalah boleh menyebabkan undercoat & finishing tak melekat kat dinding. Dalam gambar di atas, kami ada masalah dinding lembap & jadi kekuningan. Ada juga dinding bercapuk, tak blend dengan cat baru.

Selain itu:  Kalau Nak Lancar Berbahasa Inggeris Macam Dr. Amalina, Ikut 4 Cara Yang Dipraktik Sejak Di Bangku Sekolah

Solusi kami pakai wall sealer Acrylic 5170 Nippon. Harga keras, 1 liter je almost RM30. Tapi Alhamdulillah 2 kali coating, settle masalah. Saya coated kawasan problem je dan cat finishing semula. Bau dia memang kuat chemicals berbanding primer biasa.

Teknik Mengecat Untuk Baiki Dinding Lembap & Bercapuk. Kena Guna Jenis Cat Ini

6. Cat rangka pintu
Untuk rangka pintu & pintu nanti kami cat guna Nippon 9000 Gloss Finish. Gloss ni memang sesuai cat bahagian pintu berbanding matt (kami dah cuba, matt tak lawa).

IKLAN

So far cat Jotun kami pakai memang bagus. Bau tak kuat, mesra alam & coating dengan baik permukaan dinding. Cuma, kalau dinding bermasalah, boleh ikhtiar pelbagai jenis Wall Sealer brand Nippon.

Ikut pengalaman kami juga, boleh saja nak upah orang cat dinding. Cuma, cadangan saya beli cat siap-siap yang kita nak & pesan jangan campur air untuk ketahanan lebih lama, terutama kalau rumah cat semula.

Ini link cat kalau nak beli di Shopee
Jotun Jotashiled primer
Jotun Cover Plus
Wall sealer Acrylic 5170 Nippon

Semoga bermanfaat

Sumber: Ashura AT

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI