Daun kesum memang banyak kegunaan dalam masakan, lagi lagi kalau di rumah selalu masak laksa dan asam pedas. Memang elok sangat tanam.

Tanam sepasu pun jadilah, boleh guna daun kesum yang segar untuk masakan. Kalau dapat daun yang lebar dan besar lagi seronok. Macam hasil tanaman Mohd Syafiq Ahmad Khasasi atau dikenali juga sebagai Cikgu Kebun.

Nak dapat hasil pokok kesum yang sama begini, boleh ikut cara tanam yang dikongsi oleh beliau.

Teknik mudah tanam pokok kesum 

Pokok kesum ini antara pokok yang kena ada di kebun dapur CK sebab kami sekeluarga suka makan laksa Kedah, jadi boleh petik segar-segar ja. Bagi yang nak belajar tanam pokok kesum, sila ikut tip ini. Moga berjaya tanam dan ada pokok kesum rimbun ni tepi tingkap dapur. Syok kan.

Cara- caranya

1. Cari benih pokok kesum yang sihat segar sama ada beli di pasar atau nurseri.

2. Sediakan medium tanah yang sesuai. Bab tanah ni CK ajar yang paling mudah, guna tanah merah campur sabut sahaja. Nisbah 70% tanah 30% sabut.

3. Cari pasu rendah tapi mempunyai permukaan yang lebar, pastikan pasu tidak mempunyai banyak lubang, cukup 2 lubang sahaja.

IKLAN

4. Potong daun kesum 5 ruas satu keratan, buang semua daun sebelah bawah dan tinggalkan 3 helai daun sebelah atas sahaja.

5. Letakkan hormon pengakaran pada keratan batang yang telah hangpa kerat tadi. Jika mahu pokok rimbun, banyakkan keratan untuk disemai.

6. Boleh terus tanam kesemua keratan tersebut. Tapi CK pilih untuk semai terlebih dahulu dalam cup air atau polybag kecil.

IKLAN

7. Satu polybag kecil boleh semai 2 atau 3 keratan batang guna tanah yang sama seperti di atas.

8. Kenapa CK semai dahulu? Tujuannya kita akan tanam pokok kesum yang betul-betul stabil dan hidup sahaja dalam pasu tadi.

9. Pokok kesum mula berakar selepas 2 minggu semaian dan boleh terus dipindahkan ke dalam pasu.

IKLAN

10. Jika semai tadi 7 polybag, dan hidup kesemunya jadi tanam kesemua 7 polybag yang mempunyai pokok tu kedalam satu pasu sahaja. Baru akan dapat pokok yang rimbun nanti.

11 . Jangan lupa, kena letak baja untuk proses pokok kesum membesar, CK akan guna Baja Wangi Organik, hanya perlu tabur 2 minggu sekali sahaja.

12. Siram 1 hari 2 kali, pokok kesum suka air banyak jadi jika terlebih siram tidak ada masalah.

13. Tip penting juga pokok kesum tidak suka cahaya matahari terus, jadi letak pokok kesum bernaung di bawah pokok lain atau bawah jaring hitam.

Semoga bermanfaat.

Sumber: Mohd Syafiq Ahmad Khasasi