Baru-baru ini, seorang penceramah bebas, Ustazah Datuk Norhafizah Musa menerima Ijazah Doktor Falsafah (PhD) sekali gus melayakkan beliau mendapat gelaran Doktor. Seperkara lagi yang hebat mengenai Dr. Norhafizah ialah beliau merangkul PhD pada usia 43 tahun dan sudah mempunyai tujuh orang anak. Sungguh menginspirasikan.

Kejayaan Dr. Norhafizah sememangnya memberi inspirasi kepada wanita dalam golongan usia 40-an dan sudah mempunyai ramai anak. Tiada alasan untuk berjaya. Melalui seorang wanita yang menggunakan facebook dengan nama Nurul Husna Kamarudin, kejayaan Dr. Norhafizah dianggap sebagai beauty with brain.

IKLAN

Tahniah Ustazah Datuk Dr. Norhafizah Musa

Inilah indikasi contoh terbaek untuk seorang “beauty with brain”.

Orang yang serba cantik raut wajah dan akhlaknya. Santun butir bicara dan lontaran katanya. Indah pakaian dan sejuk mata memandang. Beliau sepatutnya di jadikan idola seluruh muslimah Malaysia.

Ustazah Dato Dr Norhafizah Musa ni memang buat saya rasa inspired sangat nak berjaya macam dia. Even dia dah kaya dan femes dan ada Dato dah pun, tapi still dia spend time and effort unt PhD. PhD ni semua orang tahu bukan benda mudah. Bukan celik celik bangun pergi kelas ambil exam, siap. Bukan. PhD ni macam kena validate knowledge, invent new stand, prove knowledge and provide conceptual and theoretical framework untuk kajian tu.

Kena usaha dan semangat tinggi

IKLAN

Mudah kata memang bukan benda mudah. PhD ni bukan kena pandai je, tapi kena ada usaha dan semangat menuntut ilmu yang tinggi. Beliau; yang dah berilmu pun masih tak berhenti menuntut ilmu. Kita pun harus mencontohi beliau. Bekerja keras untuk belajar ilmu terutama ilmu agama; secara langsung (sampai PhD) mahupun secara tak langsung (hadiri kuliah/majlis agama). Semangat menuntut ilmu nak jadi “beauty with brain”. ??

Tahniah Ustazah. Semoga ilmu dan tauliah yang dicapai dapat menambah ‘power’ dalam dakwah Ustazah. Semoga Allah meredhai perjuangan ustazah.

Percayalah, tak sikit yang beliau berkorban untuk berada di tempat beliau sekarang. Dengan izin Allah, beliau menempa kejayaan demi kejayaan. Semoga terus sukses.

Wanita kena usaha, jangan malas

Dan semoga kita, muslimah; sentiasa berusaha untuk tambah ilmu pengetahuan (taksemestinya belajar PhD), sentiasa berusaha nak majukan diri, tak jadi pemalas yang pilih untuk goyang kaki.

Semoga kita, muslimah; tak ambil mudah dengan peranan seorang Wanita. Wanita ni “power” dia besar tau. Sebab dia yang akan didik anak dia. Dia pintu syurga anak dia. So kalo baek wanita tu, insya Allah baeklah generasi hasil didikannya. Jadi nak taknak, kena lengkapkan diri dengan ilmu agama sebaiknya dan kemahiran-kemahiran yang berguna juga.

Harga wanita pada hati dan fikirannya

Begitulah perempuan. Harganya bukan pada kecantikan mahupun pada hartanya. Tapi harga seorang wanita adalah pada hati dan fikirannya. Hatinya yang baik dan penyayang. Hatinya yang jernih dan penyabar. Fikirannya yang tajam dan berilmu. Dari hati dan fikiran yang baek; lahirlah akhlak yang mulia. Disitulah letaknya harga seorang wanita. Bukan pada cantik, bukan dengan pandai bergaya, bukan dengan harta mahupun kekayaan.

Tapi Percayalah, dengan agama, akhlak dan ilmu; seorang wanita akan jadi wanita yang paling cantik dan kaya. ?

Wanita solehah sebaik-baik perhiasan

IKLAN

Apa sebenarnya yang kita cari dalam hidup ini selain Redha Tuhan akan kita? Apa yang kita cari dalam dunia ini selain keberkatan? Apa lagi yang kita mahu selain merasa senang dan sejuk hati memandang pasangan dan anak-anak kita? Itulah syurga dunia.

Wanita solehah ni digambarkan adalah sebaik-baik perhiasan. Semoga kita berjaya menjadi dan mendidik wanita solehah.

Dari rahim seorang ibu yang solehahlah akan lahir benih zuriat yang baik. Semoga kita sentiasa berusaha untuk itu. ??

Banggakan ayah ibu dengan ilmu, akhlak dan peribadi

Begitulah kehidupan.
Kalo jadi manusia, jadilah manusia yang banyak memberi manfaat buat masyarakat.
Hidup adalah perjalanan menuju akhirat.

Buat semua muslimah yang berhajat menjadi “beauty with brain”, semoga all the forces be with you.

Semoga berbanggalah ibu ayah kerana mempunyai anak yang berilmu, cantik akhlak dan peribadinya.

Untungnya suami yang memiliki isteri bijak

Semoga beruntunglah suami yang memiliki isteri yang menjadi gedung ilmu dalam rumahtangga dan besar manfaatnya buat masyarakat.

Semoga berbahagialah anak-anak yang diasuh seorang ibu yang salim agamanya dan mulia akhlaknya juga bersih hatinya.

Semoga bergembiralah seorang wanita yang di sayang Allah dan seluruh makhluknya kerana ketinggian ilmu, akhlak dan budinya. Dan semoga perempuan itu adalah KITA SEMUA. Amiiin. ?

*ramai orang tertukar ibu saya Che Norisah Norika dengan ustazah Norhafizah ni. Kadang pernah orang beratur nak bersalam sebab muka nak sama. Masa pergi kenduri semua orang tengok sebab ingat Ustazah Norhafizah. Haha.

Doakan saya berjaya juga menjadi another “beauty with brain”. Sebuah perjalanan membaiki diri yang masih jauh dan panjang.

Beauty with brain in-progress;
NH. ?

*dibenarkan SHARE. Semoga bermanfaat. ?

VK meremang baca kejayaan seseorang dalam bidang akademik ni. Sebab VK faham betapa nak meraih Ijazah Doktor Falsafah PhD ni bukan senang. Kena berjuang. Nak siapkan thesis penyelidikan tu susah betul. Tabik dan syabas kepada Ustazah Datuk Dr Norhafizah Musa.

Sumber: Nurul Husna Kamarudin