
Isi Kandungan
ToggleTerung goreng rangup ala ‘fries’ ini memang akan jadi kegemaran ahli keluarga jika dihidangkan termasuklah yang tak makan sayur.
Rasa terung yang sedap dan rangup ini buat kita tak perasan sedang makan sayur. Terung goreng rangup ini enak dijadikan kudap-kudapan tapi dibuat lauk pun boleh.
Cara buat terung goreng rangup ala ‘fries’
Bahan-bahan
Terung (pilih terung yang keras)- dipotong jejari
Tepung Bestari
Cara membuat
1. Gaul terung yang dipotong dengan tepung Bestari secukupnya. Biarkan terung bersalut tepung. Tak perlu tambah air
2. Panaskan minyak dan goreng. Pastikan betul-betul garing supaya hasilnya rangup, tak lembik.
3. Angkat dan tos. Sedia dimakan begitu saja.
Kredit resipi & foto: Syahirah Adnan
Baca: Tip Buat Terung Masak Lemak Putih Makin Sedap, Buang Kulit Terung, Masuk Isi Ikan
Baca: Tip Buat Terung Goreng Berlada Yang Sedap, Warna Terung Kekal Tak Pucat
Guna Teknik Brine Buat Ayam Goreng Kunyit Lagi Sedap Rasanya. Garing Di Luar Juicy Di Dalam

Isi Kandungan
ToggleAyam goreng kunyit saja tapi kalau dimasak guna teknik brine memang lain macam sedapnya. Tak salut tepung pun tapi ayam goreng akan tetap garing di luar dan lembap atau juicy di bahagian. Ayam goreng kunyit macam nilah yang kita mahu!
Cara membuat ayam goreng kunyit menggunakan teknik brine ini dikongsi oleh Mohd Haffiz Supai. Bagi yang belum mengetahui teknik brine ini ia adalah kaedah merendam ayam dengan larutan air garam sebelum digoreng untuk menjadikan rasanya lebih sedap.
Caranya
1. Ambil ayam yang hendak digoreng, dan rendam dalam air garam. Biar selama 1-2 jam, tapi sebaiknya semalaman. Simpan dalam chiller.
2. Sebelum goreng bilas dulu ayam yang direndam tadi kemudian barulah dilumur dengan garam dan kunyit. Boleh juga tambah serbuk cili jika suka.
3. Kemudian bolehlah goreng ayam seperti biasa. Sebaiknya goreng dalam minyak sampai ayam tenggelam sepenuhnya (deep fry).
Hasilnya akan dapat isi yg juicy dan berkilat. Boleh gunakan teknik brine ni untuk ayam goreng bersalut tepung jugak.
Info teknik rendam air garam (brine)
Kenapa perlu direndam dengan air garam? Ada 2 fungsi kenapa kita perlu buat;
1. Brining ayam bukan sahaja menambah kelembapan untuk ayam, menjadikannya bagus dan berisi, ia juga membantu mencegah daripada menjadi kering apabila anda memasak. Hasilnya adalah ayam yang lazat, lembap dan berair.
2. Brining bukan sahaja memberi kesan tekstur dan juiciness ayam anda, ia juga memberi kesan kepada rasa. Beberapa jam dalam air garam yang akan membiarkan garam menembusi jauh ke dalam daging ayam, meningkatkan rasa semulajadi.
Sumber: Mohd Haffiz Supai & hilmiesbbq.com
5 Cara Rangupkan Semula Biskut, Kerepek, Keropok & Popcorn Yang Dah Lemau

Isi Kandungan
Toggle
Kerepek banyak lagi, makan sikit sikit sebab mahal tapi bila buka kembali nak makan dah lemau. Frust sungguh.
Kalau terkena keadaan macam ni jangan terus buang ya. Rugi. Ada saja cara untuk rangupkan kembali kerepek yang lemau atau masuk angin ini.
Bukan saja kerepek tapi juga kerepek, biskut malah popcorn yang dah lemau juga boleh kembali rangup. Ada 5 cara pilih mana satu yang sesuai dengan korang.
1. Panaskan dalam oven
Tip yang pertama mudah saja. Cuma perlu sediakan alas / tray dan masukkan semula makanan selama 3-5 minit dengan suhu 180 darjah celcius. Pastikan biskut tadi dijarakkan sedikit atau ditabur rata-rata.Tunggu sejuk dan anda boleh menikmatinya macam biasa.
Selalunya orang buat cara ini untuk rangupkan biskut. Ia akan jadi rangup di luar dan lembut di dalam. Boleh juga guna untuk kerepek atau popcorn asalkan kena adjust sikit suhunya supaya tak hangus.
2. Guna microwave
Bagi yang tak ada oven, boleh juga guna microwave. Caranya lebih kurang sama, cuma anda perlu letakkan sehelai tisu di sebagai alasnya. Tisu ni fungsinya nak menyerap kelembapan supaya makanan jadi garing semula.
Lepas tu microwave pada suhu Medium / High selama 40 saat. Masa keluarkan dari microwave tu awalnya akan nampak lembut, tapi bila dah sejuk sikit ia akan kembali rangup!
3. Masukkan dalam rice cooker
Cara seterusnya ni pun mudah sebab hampir semua rumah ada rice cooker kan?
Mula-mula pastikan bahagian dalam periuk tu kering. Kemudian masukkan apa-apa jenis kudapan kering ke dalam periuk tersebut. Yang jenis basah tak bolehlah ya.
Kemudian tekan butang ‘warm’ dan biarkan selama 1 jam dan cuba rasa apabila dah sejuk sedikit. Kalau masih lemau boleh tambahkan lagi setengah jam hingga betul-betul rangup.
4. Guna air fryer
Selalunya kita takut nak goreng semula kerepek atau keropok sebab nanti terlalu berminyak. Takut juga kalau-kalau terlebih kolesterol pula.Jadi bolehlah guna air fryer untuk kes-kes macam ni.
Boleh ‘gorengkan’ 2-3 minit dengan suhu 180-200 darjah celsius. Tunggu sejuk dan enjoy! Cara ini juga boleh digunakan untuk kes-kes popcorn yang asyik lemau walaupun baru dibeli.
5. Panggang atas api perlahan
Akhir sekali, mungkin ramai dah biasa guna cara ini terutamanya untuk biskut raya yang dah lemau. Caranya panggang semula atas api dengan non-stick pan atau pemanggang ajaib. Gunakan api paling rendah dan panaskan selama lebih kurang 5-10 minit.
Makan terus
Bagi yang nak cuba teknik-teknik ini, seeloknya ambil portion yang nak dimakan saja untuk dirangupkan semula. Sebab selalunya kalau dah sejuk balik, ia mungkin akan jadi lemau atau keras semula.
Jadi, tak sedaplah kalau dipanaskan berulang kali. Rasanya pun kurang segar nanti.Lagipun, tak elok simpan makanan lama-lama sangat kan? Tapi sesuai sangatlah apply tips ini kalau nak elakkan pembaziran.Selamat mencuba!
Jangan Makan Kentang Yang Dah Bertunas & Warna Hijau, Tinggi Toksin!

Nak buang rasa sayang, nak makan pula rasa takut. Tak usah pening kepala fikir hal ni. Kalau ada kentang macam tu, lebih baik buang sahaja!
Tapi, kenapa kena buang?
Makan kentang yang telah bertukar warna kepada warna hijau dan telah tumbuh tunas boleh menyebabkan anda berisiko terdedah kepada toksik semulajadi dikenali sebagai glycoalkaloids iaitu solanin dan chaconine.
Kulit kentang yang berwarna hijau menunjukkan kehadiran toksin dan tunas mengandungi kepekatan toksin yang paling tinggi. Manakala isi ubi kentang mengandungi toksin yang paling rendah.
Kentang yang tercemar dengan toksin ini akan mempunyai rasa pahit, dan memakannya boleh menyebabkan cirit- birit, muntah, dan sakit pada bahagian abdomen. Simptom tersebut akan berlaku dalam beberapa jam dan berlarutan sehingga satu hari.
Proses memasak kentang seperti membakar, merebus, dan menggoreng tidak menghapuskan toksin ini. Walaubagaimanapun, mengupas kulit kentang sebelum proses memasak dapat mengurangkan kandungan toksin ini dalam kentang.
Jadi, sebelum membeli, pilih kentang:
- Permukaan licin
- Tidak berwarna hijau
- Tidak mempunyai tunas
Sumber: Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia, KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA, BKKM, JKN Kedah & Kamarul Ariffin Nor Sadan