Bila memandu jauh kita memang akan rasa mengantuk. Kadang-kadang  memang tak dapat ditahan-tahan mengantuknya.

Bimbang mengalami mikrosleep ketika memandu yang boleh menyebabkan kemalangan kita berhenti dan tidur seketika.  Tapi tidur dalam kereta ini pun berisiko. Ia boleh menyebabkan kematian mengejut.

Ada yang kata, kalau nak tidur juga dalam kereta kena buka tingkap tapi ini tetap tak mengurangkan risiko kematian akibat keracunan karbon monoksida.

Jadi bagi korang yang selalu tidur dalam kereta sebaiknya hentikan tabiat ini kerana membahayakan nyawa.

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan kematian dalam kereta kita sendiri iaitu:

IKLAN

1. Masalah kebocoran ekzos

Sekiranya terdapat masalah pada ciri mekanikal kereta kemungkinan berlaku kebocoran ekzos kereta ke dalam kabin kenderaan ketika kita sedang tidur dan ini akan meningkatkan risiko mati lemas.

2. Peningkatan karbon monoksida

Pengumpulan karbon monoksida yang disebabkan kebocoran ekzos akan menurunkan paras oksigen dalam kereta.

3. Penurunan paras oksigen dalam darah

Peningkatan tahap karbon monoksida di dalam kereta memberi kesan kepada oksigen dalam darah. Ini mengakibatkan darah membawa lebih banyak karbon monoksida dan boleh menyebabkan kematian secara tiba-tiba. Bahayanya kita tidak akan sedar kerana karbon dioksida tidak dapat dilihat atau mempunyai bau.

IKLAN

Tidur Dalam Kereta, Buka Tingkap Pun Tetap Berbahaya

4. Buka tingkap pun bahaya

Walaupun dengan tingkap dibuka karbon monoksida tetap boleh terkumpul dan akan menyebabkan penurunan oksigen dalam darah. Kesannya mangsa akan kehilangan cecair dan air dalam badan selepas satu jangka masa.

5. Kalau masa memandu boleh pula? Kenapa?

Ini kerana kita sedar dengan perubahan suhu dan akan sedar jika terdapat kebocoran. Jika kita mula merasa tidak selesa, kita akan segera bertindak dengan menutup penghawa dingin dan membuka tingkap.

IKLAN
Selain itu:  Senang Sangat Buat Kelapa Jeli. Makan Waktu Tengah Hari, Sejuk Tekak!

6. Jika mengantuk sangat

Sekiranya sudah tidak dapat meneruskan pemanduan kerana terlalu mengantuk, tutup enjin dan buka tingkap sekiranya mahu melelapkan mata dalam kereta.

Namun cara ini juga tidak selamat kerana anda terdedah kepada penjenayah yang mungkin mengambil kesempatan ketika anda tidur. Oleh itu cara yang terbaik adalah pastikan anda mendapat cukup tidur sebelum memulakan perjalanan.

 

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI